Bunătățile din Piața Volantă “Din drag de Bucovina” aparținând membrilor Asociației “Gustă din Bucovina”, prezente la Expoziția Internațională Săptămâna Verde, eveniment ce va avea loc la Berlin, Germania, în perioada 17 – 26 ianuarie 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) participă la expoziția internațională ”Săptămâna verde 2025”(Grune Woche)cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR promovează produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european.

Direcția pentru Agricultură Județeană Suceava anunță prezența la acest eveniment a Asociațiației “Gustă din Bucovina”, reprezentată de doi dintre membrii ei, respectiv Ionuț Adomnicăi (produse lactate-Corocăiești) și Ovidiu Hura (produse apicole-Volovăț).

Participarea la acest eveniment oferă oportunitatea de a promova gastronomia bucovineană, gustul autentic al produselor naturale, parte dintre ele având certificări pe scheme de calitate naționale ca produs tradițional, montan sau ecologic.

Bunătățile bucovine prezentate la eveniment vor fi următoarele:

 1. Ferma „Văcuța Ica”–Ionuț Adomnicăi, din localitatea Verești, producător local de produse lactate – atestate Produs Tradițional. Acesta asigură circuitul închis de la hrană până la produsul finit, un veritabil exemplu al conceptului from farm to fork.

2. S.C. “Bucovina BeeZum” SRL– Ovidiu Dănuț Hura, tânăr proprietar al unei stupini cu 500 de familii de albine, producător local de produse apicole/miere de albine – certificate Produs Montan și Ecologic, dar și alte sortimente și derivate apicole.

3. SC Mirvalact SRL – Coca Mircea, cu brânzeturi tradiționale de la poalele și de pe munții Adam și Eva din Pojorâta, județul Suceava, realizate cu măiestrie după rețete vechi de generații, folosind laptele de la propriile vaci ale baciului Coca, baci școlit cu școală profesională în industria alimentare sau cum zice dumnealui, cu școală pentru lăptărie.  

4. SC Strămoșia SRL – carne atent preparată de mâinile tinerilor gospodari bucovineni – George și Alexandra Popescu din Balcuți. Produsele dumnealor vor fi o adevărată încântare pentru iubitorii de bunătăți tradiționale – au reușit performanța să certifice ca Produs Tradițional, 5 produse : chișcă, mușchi, piept haiducesc, gușă și cârnați.Familia Popescu se încadrează în același concept de “from farm to fork”, deoarece îmbină activitatea de creștere a porcilor, procesare și distribuție prin magazinele proprii.

 5. Bunătăți de la țară din „Inima Bucovinei” – Tiberiu și Domnica Covalschi, o familie din inima Bucovinei – Cajvana, județul Suceava, întorși în locul natal după ani de pribegie în străinătate. Au ales să pună în valoare legumele și fructele din zona lor, după rețete vechi. Zacuscă, gemuri și alte delicii tradiționale pregătite cu drag, după rețete autentice din Bucovina, rețetele bunicilor pe care Domnica le păstrează cu dârzenie și responsabilitate. Aceștia au și câteva sortimente deosebite de zacuscă, respectiv hribi, praz, țelină, fasole, păstăi, o delicatese plus dulcețuri din cireșe albe amare, trandafir, cireșe, măceșe, mure, ardei iute.

7. SC Valeputna SRL – preparate deosebite din păstrăv, cu gust autentic bucovinean, pregătite cu suflet în zona Valea Putnei, o zonă deosebit de frumoasă și cu istoric în creșterea păstrăvului, păstrând o rețetă de fabricație din perioada regelui Carol.Colegii noștri au produse premiate internațional și cu siguranță vor impresiona vizitatorii la evenimentul de la Berlin.

8. Băcănia Boierească-familia Păstrăv – Cosmin și Georgiana, tineri harnici cu fermă de vaci Angus,fermă de porci Bazna în comuna Bălăceana, județul Suceava, secție de procesare, băcănii proprii în Municipiile Suceava și București și locație de cazare cu circuit închis în comuna Cacica, județul Suceava. Au în portofoliu un produs premiat național, ceafă crud uscată din carne de porc Bazna.

9. S.C. Sweets by Lăcri  SRL – Ciprian și Lăcrămioara Hostiuc, din comuna Ipotești, județul Suceava, o afacere de familie în domeniul cofetăriei, construită cu fonduri nerambursabile, după ani de peregrinări prin țări străine.

Reamintim faptul că, Asociațiația “Gustă din Bucovina”, este un proiect realizat la inițiativa Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava și care a devenit un nume consacrat în comunitatea suceveană, de-a lungul celor trei ani de existență a Pieței Volante „Din drag de Bucovina”.

Ne mândrim cu toți producătorii noștri locali care merg sau care au trimis produse spre degustare în cadrul standului organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Această participare reprezintă o șansă de a prezenta o mică parte din comorile gastronomice ale zonei Bucovinei.

”Expoziția ‘Săptămâna Verde 2025’ reprezintă atât o platformă de afaceri, cât și un festival al tradițiilor gastronomice și folclorice cu impact mediatic de anvergură în Europa, dar și pe plan mondial.

Participarea țării noastre la această manifestare cu un stand de prezentare a devenit o tradiție, întrucât „Grune Woche” face posibilă expunerea politicilor și strategiilor din domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, a potențialului agricol și al oportunităților de investiții, al dezvoltării de noi relații comerciale, cu impact pozitiv asupra creșterii competitivității și implicit a exporturilor pe piețele internaționale, în scopul echilibrării balanței comerciale”, se arată în comunicatul MADR.

Potrivit Raportului final al ediției din anul 2024, la evenimentul organizat anul trecut au fost prezenți peste 1.400 de expozanți din 60 de țări, care au atras aproximativ 300.000 de vizitatori.

Related Stories

Descoperă

Top 5 cele mai căutate destinații din România pentru...

Analiza Travelminit arată că un sejur de 2-3 nopți pentru două persoane și un copil costă în medie între 150 și 700 lei pe noapte, în funcție de destinație și facilitățile disponibile. Stațiunile montane sau balneare oferă pachete speciale pentru familii, cu demipensiune, acces la piscine, saune și activități pentru copii. Rezervările în octombrie permit familiilor să beneficieze de tarife mai avantajoase comparativ cu sezonul de vară și de mai multă liniște, fără aglomerația caracteristică vacanțelor estivale.

Drumeție cu gust de „Brânzeturi dumnezeiești” – pe Via...

La finalul drumeției, participanții vor ajunge la ferma familiei Mădăraș din Agârbiciu, locul unde se nasc celebrele „brânzeturi dumnezeiești”. Părintele Nicolae Mădăraș, împreună cu cei cinci fii ai săi, cresc vaci din rasa „brună de Maramureș” și prepară produse lactate apreciate nu doar în zona Copșa Mică - Mediaș, ci și dincolo de granițele județului, până la Blaj.

Colliers: Industria hotelieră din România, printre cele mai mari...

Raluca Buciuc, Director, Partner of Valuation360 și Advisory Services la Colliers: Românii au continuat să călătorească și să accepte tarife tot mai ridicate, iar Bucureștiul a ajuns la prețuri pe cameră comparabile cu diverse capitale regionale, de la Viena la Varșovia și Praga. Această evoluție a susținut ca perioada 2023-2025 să fie una foarte bună pentru hotelieri, însă creșterea tarifelor în viitor nu se va putea baza doar pe inflație, ci pe diversificarea serviciilor, inovație și utilizarea tehnologiei AI.

Turismul Românesc 2.0: Cum schimbă tehnologia călătoriile românilor

În sectorul turistic, mai mult de jumătate dintre furnizorii de cazare utilizează instrumente precum tarife dinamice (52%) sau chatboți (58%) pentru a servi mai bine clienții și a crește veniturile. În schimb, piețele din Europa de Est, inclusiv România, rămân în mare parte subdigitalizate, multe operațiuni fiind încă realizate manual.

Hello Holidays marchează Ziua Mondială a Turismului cu oferte...

Fiecare ediție a Zilei Mondiale a Turismului are o tematică specială, axată pe provocările și oportunitățile momentului, de la digitalizare și sustenabilitate, până la turismul rural sau incluziunea socială. Este o zi în care industria călătoriilor își reafirmă rolul vital, amintind că fiecare turist contribuie la schimb și înțelegere interculturală.

Eco-Brunch aniversar la Dorna Candrenilor: 15 ani de ecoturism...

Atmosfera de sărbătoare a adunat peste 200 de participanți, oaspeți din țară, din străinătate și din comunitățile locale. Peste 50 de localnici s-au implicat direct în organizare: gospodine și producători locali, soliști și dansatori de folclor, voluntari și meșteri populari.

Categorii populare