Arta murării transmisă din generație în generație într-o familie din Milișăuți: De la butoaie goale, la unul dintre cei mai importanți producător de murături din zonă

Milișăuți, un pitoresc oraș din nordul României, este locul unde de aproape 50 de ani familia Pascari a devenit sinonimă cu tradiția și calitatea în producția de murături. Cu rădăcini adânc înrădăcinate în acest meleag mioritic, familia Pascari a evoluat de la niște butoaie goale primite de la părinți moștenire la a deveni unii dintre importanții producători de murături din regiune.

Cu trei generații de muncă dedicată acestei activități, familia Pascari a reușit să păstreze și să transmită secretele și tradițiile ce înconjoară procesul de murare. Domnul Mircea Pascariu, unul dintre artizanii acestei afaceri de familie, dezvăluie că secretul din spatele celei mai delicioase verze murate pentru sarmale este saramura de la Cacica. După ce varza este lăsată să se matureze în butoaie, aceasta este pusă în teasc pentru a se scurge de surplusul de lichid după care este împachetată, vidată și trimisă spre consumatori.

Castraveții de grădină sunt un alt punct de mândrie al acestei familii pricepute în arta murării. După ce sunt selectați cu grijă, ei sunt supuși aceluiași proces metodic și rafinat. După maturarea în butoaie, castraveții sunt ambalați cu atenție și sunt gata să plece spre magazine.

Ciprian Pascariu, cel care reprezintă a treia generație în această activitate de familie, a preluat cu pasiune moștenirea de a produce murături de înaltă calitate. El ne spune că fiecare pungă în care se introduc castraveții murați este cântărită cu precizie, garantând astfel calitatea produsului finit. Familia Pascari exportă anual între 15 și 20 de tone de castraveți și gogonele murate, cu varza murată de departe fiind vedeta producției.

Ceea ce începea ca o mică afacere de familie acum trei generații a devenit o afacere de succes, cu murăturile Pascari ajungând până în Spania, Italia, Germania și Marea Britanie.

Doamna Pascariu, o prezență respectată în această familie de producători de murături, îl îndeamnă pe Ciprian să ducă tradiția mai departe. Pentru această familie, producerea de murături nu este doar o afacere, ci o moștenire prețioasă ce trebuie să fie transmisă din generație în generație.

De trei generații, familia Pascari știe cum să dea gustul celor mai bune murături din Milișăuți. În spatele fiecărei pungi cu murături se află nu doar o rețetă, ci o poveste bogată de muncă, pasiune și tradiție. Această familie a demonstrat că, cu răbdare și dedicare, orice butoi gol poate deveni un simbol al gustului autentic și al unei afaceri de succes.