Mihai I – ultimul rege al României”, o expoziție regală la Muzeul de Istorie din Suceava!

Muzeul Național al Bucovinei în colaborare cu Muzeul Național Peleș, vă invită la vernisajul expoziției Mihai I – ultimul rege al României,care va avea loc pe 8 noiembrie 2023, ora 13, în Galeria cu Bolți a Muzeului de Istorie.

Expoziția își propune să aducă în atenția publicului, figura regelui Mihai I, cu o viață surprinzătoare.

Mihai I a fost al treilea rege al României, după Carol I și nepotul de frate al acestuia, Ferdinand.

Expoziția prezintă obiecte aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș, aducând în atenția publicului o serie de piese emblematice ale colecțiilor regale, mobilier, medalii, reviste, obiecte personale, din care amintim, vioara principelui Mihai, o evanghelie deosebit de frumoasă, cu dedicație pentru regele Mihai, iar dintre arme, va putea fi admirat stiletul de ofițer al armatei române cu cifrul Regelui Mihai, primit în dar de către rege la 25 octombrie 1930.

Obiectele de patrimoniu sunt completate de o serie de panouri foto-documentare, care cuprind numeroase fotografii, alb-negru și color, din întreaga perioadă a vieții fostului suveran, începând cu primii ani ai copilăriei și până spre sfârșitul vieții, surprins în cele mai diverse ipostaze, de la cea în care ținea în brațe un ursuleț de pluș, apărută pe coperta unei reviste din Statele Unite, până la cele în uniformă de mareșal primind defilarea trupelor române.

Cele 16 panouri tematice, realizate în cadrul Muzeului Național al Bucovinei de dr. Mihai-Aurelian Căruntu, prezintă o copilărie ”altfel” a prințului Mihai, prima sa domnie sub Regență, anii de învățătură și de ”ucenicie” ai vlăstarului regal, vizitele sale în Bucovina alături de Carol al II-lea, a doua domnie și rolul jucat în actul de la 23 august 1944, perioada îndelungatului exil, care a urmat după semnarea actului de abdicare, dificilul său drum către Țară după căderea ”Cortinei de Fier” ș.a.

Printre cele mai interesante imagini, se remarcă cele realizate de artistul fotograf, originar din Burdujeni, Iosif Berman, instantaneele surprinse de Willy Prager, sau clasicele portrete executate la cunoscutul atelier ”Julietta”, care au apărut în diverse reviste din țară și străinătate (”Realitatea Ilustrată”, ”Le Petit Journal”, ”Life”).

În cadrul expoziției mai apar și reproduceri după documente, relevante pentru istoria acelei perioade, fotografii ale unor bunuri de patrimoniu, sau emisiuni filatelice, mai vechi sau actuale, dedicate Regelui Mihai.

În premieră va avea loc și prezentarea unui film din arhiva media a Muzeului Național al Bucovinei, ce prezintă vizita familiei regale la Muzeul de Istorie din Suceava și la Cetatea de Scaun, din data de 16 august 1997.

Expoziția este deschisă în perioada 8 noiembrie 2023 – 21 ianuarie 2024.

Related Stories

Descoperă

ANAT, OMD Județul Constanța alături de parteneri, organizează Mega...

Riviera Românească păstrează trendul ascendent, rezervările pentru primele două luni, față de perioada similară a anului trecut, fiind în medie cu 25% mai mari. Programele "Înscrieri Timpurii" s-au bucurat de un interes major, rezervările pornind încă din toamna anului trecut cu reduceri de până la 60% din tariful pachetelor de bază. La acest lucru au contribuit și voucherele de vacanță a căror valoare în 2023 a fost de aproape două miliarde de lei, 95% dintre acestea fiind deja decontate.

Aplicația România Atractivă, imediat după Booking în topul celor...

Programul România Atractivă include 12 rute turistice tematice care străbat toată țara, cu 275 de obiective de vizitat, care vor fi semnalizate și prin infrastructură rutieră specifică până în anul 2026.

Cum a reușit Sovata să rămână în topul destinațiilor...

Dincolo de resursele naturale pe care turiștii le apreciază aici, Sovata s-a dezvoltat și a reușit să se mențină pe un trend ascendent datorită investițiilor făcute în zonă. Un astfel de exemplu este și Hotel Crystal, în centrul Sovatei, la doar 700 de metri de Lacul Ursu.

Numărul turiștilor români care au călătorit în Germania în...

24% dintre călătoriile în Germania ale românilor în anul 2023 au fost efectuate de locuitori ai Transilvaniei. Moldova și regiunea București au reprezentat 20%, respectiv 18%. 11% au provenit din regiunea Muntenia, 10% din Banat, 8% din Oltenia, 4% din Crișana, 3% din Satu Mare și Maramureș, iar 2% din Dobrogea.

Gala Destinația Anului® 2024 a premiat cele mai atractive...

Municipiul Suceava nu a ajuns nici în top trei destinații care te inspiră. Ținutul Mănăstirilor și Țara Dornelor, au obținut locul 2 la categoriile la care au participat, iar comuna Ciocănești locul a treilea

Se caută „Măcelari de elită” pentru echipa care va...

Măcelarii care se înscriu au posibilitatea să aleagă, în funcție de vârstă și de abilitățile tehnice, una dintre următoarele categorii pentru care să concureze: ucenic măcelar (sub 30 de ani), tânăr măcelar (sub 35 ani) sau maestru măcelar.

Categorii populare