Mihai I – ultimul rege al României”, o expoziție regală la Muzeul de Istorie din Suceava!

Muzeul Național al Bucovinei în colaborare cu Muzeul Național Peleș, vă invită la vernisajul expoziției Mihai I – ultimul rege al României,care va avea loc pe 8 noiembrie 2023, ora 13, în Galeria cu Bolți a Muzeului de Istorie.

Expoziția își propune să aducă în atenția publicului, figura regelui Mihai I, cu o viață surprinzătoare.

Mihai I a fost al treilea rege al României, după Carol I și nepotul de frate al acestuia, Ferdinand.

Expoziția prezintă obiecte aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș, aducând în atenția publicului o serie de piese emblematice ale colecțiilor regale, mobilier, medalii, reviste, obiecte personale, din care amintim, vioara principelui Mihai, o evanghelie deosebit de frumoasă, cu dedicație pentru regele Mihai, iar dintre arme, va putea fi admirat stiletul de ofițer al armatei române cu cifrul Regelui Mihai, primit în dar de către rege la 25 octombrie 1930.

Obiectele de patrimoniu sunt completate de o serie de panouri foto-documentare, care cuprind numeroase fotografii, alb-negru și color, din întreaga perioadă a vieții fostului suveran, începând cu primii ani ai copilăriei și până spre sfârșitul vieții, surprins în cele mai diverse ipostaze, de la cea în care ținea în brațe un ursuleț de pluș, apărută pe coperta unei reviste din Statele Unite, până la cele în uniformă de mareșal primind defilarea trupelor române.

Cele 16 panouri tematice, realizate în cadrul Muzeului Național al Bucovinei de dr. Mihai-Aurelian Căruntu, prezintă o copilărie ”altfel” a prințului Mihai, prima sa domnie sub Regență, anii de învățătură și de ”ucenicie” ai vlăstarului regal, vizitele sale în Bucovina alături de Carol al II-lea, a doua domnie și rolul jucat în actul de la 23 august 1944, perioada îndelungatului exil, care a urmat după semnarea actului de abdicare, dificilul său drum către Țară după căderea ”Cortinei de Fier” ș.a.

Printre cele mai interesante imagini, se remarcă cele realizate de artistul fotograf, originar din Burdujeni, Iosif Berman, instantaneele surprinse de Willy Prager, sau clasicele portrete executate la cunoscutul atelier ”Julietta”, care au apărut în diverse reviste din țară și străinătate (”Realitatea Ilustrată”, ”Le Petit Journal”, ”Life”).

În cadrul expoziției mai apar și reproduceri după documente, relevante pentru istoria acelei perioade, fotografii ale unor bunuri de patrimoniu, sau emisiuni filatelice, mai vechi sau actuale, dedicate Regelui Mihai.

În premieră va avea loc și prezentarea unui film din arhiva media a Muzeului Național al Bucovinei, ce prezintă vizita familiei regale la Muzeul de Istorie din Suceava și la Cetatea de Scaun, din data de 16 august 1997.

Expoziția este deschisă în perioada 8 noiembrie 2023 – 21 ianuarie 2024.

Related Stories

Descoperă

Bucovina strălucește în lumina sărbătorilor de iarnă: Meșteri populari...

În cadrul Programului „Crăciun în Bucovina”, deja tradițional pentru regiune, s-au desfășurat și se vor mai desfășura o serie de evenimente culturale ce pun în valoare bogăția tradițiilor locale. Festivalul Internațional al Obiceiurilor de Iarnă, programat pentru ziua de 27 decembrie în Suceava, va oferi o inegalabilă paradă a obiceiurilor autentice, aducând în prim-plan crâmpeie ale tezaurului și zestrei Bucovinei.

Cu prilejul Zilei Bucovinei, elevii Colegiului „Alexandru cel Bun”...

Broșura turistică intitulată „Ghid de împrietenire cu Gura Humorului” a apărut dintr-o necesitate actuală, constatată de liceeni. Fluxul continuu de turiști, atât din alte județe ale României, cât și din țări străine reprezintă principalul motiv apariției ghidului.

Târgul de produse și mâncăruri locale „Gustă din Țara...

„Gustă din Țara Dornelor!”: O sărbătoare a delicateselor locale, aduce în prim-plan o gamă variată de preparate culinare pregătite cu ingrediente specifice zonei de la lactate, preparate din pește și carne, fructe de pădure, până la legume și ciuperci.

Ziua Bucovinei sărbătorită în Țara Dornelor: Inaugurarea Centrului Muzeal...

Ziua Bucovinei va fi sărbătorită în destinația de ecoturism Țara Dornelor, marcând inaugurarea Centrului Muzeal „Cazinoul Băilor” după 35 de ani de la dezafectare.

Proiecții speciale ale filmului „Libertate” de Tudor Giurgiu, în...

Rădăuți și Siret vor găzdui proiecții speciale ale filmului "LIBERTATE", unul dintre cele mai așteptate, premiate și discutate filme românești ale anului. Regizorul Tudor Giurgiu va fi prezent în sală și va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul, oferind o experiență cinematografică unică.

INEDIT la Muzeul Naţional al Bucovinei – Expoziţie de...

Expoziția beneficiază de un catalog și va fi deschisă publicului în perioada 8 noiembrie 2023 – 14 ianuarie 2024.

Categorii populare