INEDIT la Muzeul Naţional al Bucovinei – Expoziţie de stampe japoneze „TEATRUL KABUKI”

           Muzeul Național al Bucovinei și Muzeul Național Brukenthal vă invită la vernisajul expoziției Stampe japoneze „TEATRUL KABUKI”,care va avea loc, miercuri, 8 noiembrie 2023, ora 15, la Muzeul de Istorie, Sala Media.

Expoziţia găzduită de Muzeul Naţional al Bucovinei este prima de acest gen din Suceava.

Lucrările expuse provin din colecţia privată a av.George Șerban din București.

Sunt prezentate lucrări ale școlilor de artă: Torii, Katsukawa și Utagawa, precum și ale unor artiști independenţi precum Moronobu, Buncho, Sharaku, Hokusai, Eisen, realizate în perioada EDO (1603-1868).

Prin amabilitatea doamnei Florica Zaharia, este expus și un chimonou ce descrie scena mamemaki, realizat în sec. XIX, piesă donată de Muzeul Metropolitan de Artă New York, pentru Colecţia Muzeului Textilelor din Băiţa.

Expoziţia a debutat în 2018 la Teatrul Naţional din București, după care alte 5 astfel de expoziţii care au fost prezentate la: Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul Orașului Oradea, Muzeul „Regina Maria” Iași, Castelul Cantacuzino Bușteni și la Teatrul Naţional de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galaţi, toate fiind curatoriate de Dr. Alexandru Constantin Chituţă, managerul Muzeului Național Brukenthal.

Teatrologul și profesorul universitar George Banu spunea:

“Teatrul japonez este unul din cele mai bine conservate tradiţii ale artei dramatice din lume, fapt care a contribuit și la realizarea unor imagini ale actorilor și scenelor teatrale prin stampele japoneze. (….)

Mă bucur să observ că teatrul Kabuki este promovat printr-o serie de expoziţii realizate în muzele din România graţie curatorului Alexandru Constantin Chituţă de la Muzeul Naţional Brukenthal cât și prin generozitatea colecţionarului av. George Șerban care pune la dispoziţia vizitatorilor o parte din colecţia sa.

Această lume altfel, atât din perspectiva artistului cât și al spectatorului și al vizitatorului surprinde prin celălalt sens al simbolurilor, la fel de valabil, dar și prin logica firească a unor obiceiuri curioase, stranii pentru noi însă perfect încadrate într-un orizont cultural oriental.”

Expoziția beneficiază de un catalog și va fi deschisă publicului în perioada 8 noiembrie 2023 – 14 ianuarie 2024.

Related Stories

Descoperă

Bucovina strălucește în lumina sărbătorilor de iarnă: Meșteri populari...

În cadrul Programului „Crăciun în Bucovina”, deja tradițional pentru regiune, s-au desfășurat și se vor mai desfășura o serie de evenimente culturale ce pun în valoare bogăția tradițiilor locale. Festivalul Internațional al Obiceiurilor de Iarnă, programat pentru ziua de 27 decembrie în Suceava, va oferi o inegalabilă paradă a obiceiurilor autentice, aducând în prim-plan crâmpeie ale tezaurului și zestrei Bucovinei.

Cu prilejul Zilei Bucovinei, elevii Colegiului „Alexandru cel Bun”...

Broșura turistică intitulată „Ghid de împrietenire cu Gura Humorului” a apărut dintr-o necesitate actuală, constatată de liceeni. Fluxul continuu de turiști, atât din alte județe ale României, cât și din țări străine reprezintă principalul motiv apariției ghidului.

Târgul de produse și mâncăruri locale „Gustă din Țara...

„Gustă din Țara Dornelor!”: O sărbătoare a delicateselor locale, aduce în prim-plan o gamă variată de preparate culinare pregătite cu ingrediente specifice zonei de la lactate, preparate din pește și carne, fructe de pădure, până la legume și ciuperci.

Ziua Bucovinei sărbătorită în Țara Dornelor: Inaugurarea Centrului Muzeal...

Ziua Bucovinei va fi sărbătorită în destinația de ecoturism Țara Dornelor, marcând inaugurarea Centrului Muzeal „Cazinoul Băilor” după 35 de ani de la dezafectare.

Proiecții speciale ale filmului „Libertate” de Tudor Giurgiu, în...

Rădăuți și Siret vor găzdui proiecții speciale ale filmului "LIBERTATE", unul dintre cele mai așteptate, premiate și discutate filme românești ale anului. Regizorul Tudor Giurgiu va fi prezent în sală și va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul, oferind o experiență cinematografică unică.

Mihai I – ultimul rege al României”, o expoziție...

În premieră va avea loc și prezentarea unui film din arhiva media a Muzeului Național al Bucovinei, ce prezintă vizita familiei regale la Muzeul de Istorie din Suceava și la Cetatea de Scaun, din data de 16 august 1997.

Categorii populare