INEDIT la Muzeul Naţional al Bucovinei – Expoziţie de stampe japoneze „TEATRUL KABUKI”

           Muzeul Național al Bucovinei și Muzeul Național Brukenthal vă invită la vernisajul expoziției Stampe japoneze „TEATRUL KABUKI”,care va avea loc, miercuri, 8 noiembrie 2023, ora 15, la Muzeul de Istorie, Sala Media.

Expoziţia găzduită de Muzeul Naţional al Bucovinei este prima de acest gen din Suceava.

Lucrările expuse provin din colecţia privată a av.George Șerban din București.

Sunt prezentate lucrări ale școlilor de artă: Torii, Katsukawa și Utagawa, precum și ale unor artiști independenţi precum Moronobu, Buncho, Sharaku, Hokusai, Eisen, realizate în perioada EDO (1603-1868).

Prin amabilitatea doamnei Florica Zaharia, este expus și un chimonou ce descrie scena mamemaki, realizat în sec. XIX, piesă donată de Muzeul Metropolitan de Artă New York, pentru Colecţia Muzeului Textilelor din Băiţa.

Expoziţia a debutat în 2018 la Teatrul Naţional din București, după care alte 5 astfel de expoziţii care au fost prezentate la: Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul Orașului Oradea, Muzeul „Regina Maria” Iași, Castelul Cantacuzino Bușteni și la Teatrul Naţional de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galaţi, toate fiind curatoriate de Dr. Alexandru Constantin Chituţă, managerul Muzeului Național Brukenthal.

Teatrologul și profesorul universitar George Banu spunea:

“Teatrul japonez este unul din cele mai bine conservate tradiţii ale artei dramatice din lume, fapt care a contribuit și la realizarea unor imagini ale actorilor și scenelor teatrale prin stampele japoneze. (….)

Mă bucur să observ că teatrul Kabuki este promovat printr-o serie de expoziţii realizate în muzele din România graţie curatorului Alexandru Constantin Chituţă de la Muzeul Naţional Brukenthal cât și prin generozitatea colecţionarului av. George Șerban care pune la dispoziţia vizitatorilor o parte din colecţia sa.

Această lume altfel, atât din perspectiva artistului cât și al spectatorului și al vizitatorului surprinde prin celălalt sens al simbolurilor, la fel de valabil, dar și prin logica firească a unor obiceiuri curioase, stranii pentru noi însă perfect încadrate într-un orizont cultural oriental.”

Expoziția beneficiază de un catalog și va fi deschisă publicului în perioada 8 noiembrie 2023 – 14 ianuarie 2024.

Related Stories

Descoperă

ANAT, OMD Județul Constanța alături de parteneri, organizează Mega...

Riviera Românească păstrează trendul ascendent, rezervările pentru primele două luni, față de perioada similară a anului trecut, fiind în medie cu 25% mai mari. Programele "Înscrieri Timpurii" s-au bucurat de un interes major, rezervările pornind încă din toamna anului trecut cu reduceri de până la 60% din tariful pachetelor de bază. La acest lucru au contribuit și voucherele de vacanță a căror valoare în 2023 a fost de aproape două miliarde de lei, 95% dintre acestea fiind deja decontate.

Aplicația România Atractivă, imediat după Booking în topul celor...

Programul România Atractivă include 12 rute turistice tematice care străbat toată țara, cu 275 de obiective de vizitat, care vor fi semnalizate și prin infrastructură rutieră specifică până în anul 2026.

Cum a reușit Sovata să rămână în topul destinațiilor...

Dincolo de resursele naturale pe care turiștii le apreciază aici, Sovata s-a dezvoltat și a reușit să se mențină pe un trend ascendent datorită investițiilor făcute în zonă. Un astfel de exemplu este și Hotel Crystal, în centrul Sovatei, la doar 700 de metri de Lacul Ursu.

Numărul turiștilor români care au călătorit în Germania în...

24% dintre călătoriile în Germania ale românilor în anul 2023 au fost efectuate de locuitori ai Transilvaniei. Moldova și regiunea București au reprezentat 20%, respectiv 18%. 11% au provenit din regiunea Muntenia, 10% din Banat, 8% din Oltenia, 4% din Crișana, 3% din Satu Mare și Maramureș, iar 2% din Dobrogea.

Gala Destinația Anului® 2024 a premiat cele mai atractive...

Municipiul Suceava nu a ajuns nici în top trei destinații care te inspiră. Ținutul Mănăstirilor și Țara Dornelor, au obținut locul 2 la categoriile la care au participat, iar comuna Ciocănești locul a treilea

Se caută „Măcelari de elită” pentru echipa care va...

Măcelarii care se înscriu au posibilitatea să aleagă, în funcție de vârstă și de abilitățile tehnice, una dintre următoarele categorii pentru care să concureze: ucenic măcelar (sub 30 de ani), tânăr măcelar (sub 35 ani) sau maestru măcelar.

Categorii populare