Ciorba de văcuță  în Satul de Altădată: Un deliciu pregătit cu dragoste

Într-un colț pitoresc al județului Suceava se află Satul de Altădată, unde tradițiile culinare au rămas neschimbate. Aici, Tina Hnatiuc pregătește o ciorbă de văcuță Angus care te încântă nu doar prin gustul său inconfundabil, ci și prin povestea ce stă în spatele fiecărei porții. Pregătirea acestei delicatese începe cu mult înainte de prima îmbucătură, cu multă grijă și dragoste.

Un borș de văcuță Angus, specific Satului de Altădată, este un adevărat ritual culinar care necesită timp și răbdare. Ceea ce îl face cu adevărat special este ingredientul de bază: carnea de vită Angus, cunoscută pentru calitatea sa superioară și gustul inegalabil.

Pentru a surprinde adevărata esență a acestei rețete tradiționale, am fost martorii unei zile de gătit alături de Tina Hnatiuc o femeie pasionată de arta culinară și purtătoare a secretelor vechilor rețete de familie.

Primul pas este punerea osului de vită la fiert într-un ceaun imens, care poate conține până la 50 de litri de lichid. Osul rămâne acolo pentru ore bune, eliberând treptat aroma și esența sa în apă. Acesta este un proces lent și răbdător, dar esențial pentru obținerea unui fond de ciorbă bogat și plin de savoare.

În timp ce osul fierbe încet, doamna Tina Hnatiuc adaugă bucăți generoase de carne de vită Angus, ceapă, morcov, ardei kapia și cartofi. Aceste ingrediente contribuie la complexitatea gustului și la textura ciorbei. Cu fiecare felie tăiată și adăugată în ceaun, doamna Tina Hnatiuc pare să își transmită pasiunea pentru tradițiile locale.

Dar secretul adevărat pentru gustul unic al ciorbei de văcuță Angus din Satul de Altădată este dragostea. „Pentru a face acest borș așa cum trebuie, trebuie să dorești cu adevărat să faci ceva cu dragoste,” ne-a mărturisit doamna Tina Hnatiuc. Acest sentiment se simte în fiecare mișcare a ei în jurul ceaunului, în fiecare zâmbet și poveste pe care le împărtășește cu cei prezenți.

Când ciorba de văcuță Angus este aproape gata, doamna Tina Hnatiuc adaugă roșii pasate, care oferă ciorbei o culoare și o dulceață subtile, dar și pătrunjel și leuștean proaspăt tăiat, conferindu-i un parfum proaspăt și o notă de prospețime.

În Satul de Altădată, ciorba de văcuță Angus nu este doar o simplă mâncare, ci o expresie a identității și a valorilor locale. Cu fiecare preparare, localnicii păstrează vii tradițiile și aduc în farfurie gustul autentic al istoriei lor culinare, amestecat cu multă dragoste.