Ziua Porților Deschise la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani – o călătorie audio de explorare a naturii

Sâmbătă, 16 septembrie, a fost o zi specială în comuna Șaru Dornei, unde s-a desfășurat „Ziua Porților Deschise la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani”. Evenimentul a fost organizat de către Asociația de Ecoturism Țara Dornelor și Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Administrația Parcului Național Călimani.

Cu o participare impresionantă de peste 150 de persoane, inclusiv membri ai comunității locale, copii de toate vârstele, vizitatori din afara destinației, elevi și reprezentanți ai școlilor gimnaziale din Neagra Șarului și Șaru Dornei, Ciocănești, Panaci, Școala Gimnazială nr. 2 Vatra Dornei, reprezentanți ai autorităților publice locale din Panaci și Vatra Dornei, ai Muzeului de Științele Naturii Vatra Dornei, ai Centrului de Informare și Promovare Turistică – Visit Vatra Dornei, ai Ocolului Silvic Vatra Dornei și ai Orion Media, Ziua Porților Deschise a fost un eveniment de amploare care a adus împreună comunitatea pentru a celebra frumusețea naturii.

Momentul central al evenimentului a fost lansarea primului tur ghidat audio din destinația de ecoturism Țara Dornelor, disponibil la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani din comuna Șaru Dornei. Acest tur ghidat audio reprezintă o premieră pentru zonă și oferă vizitatorilor o modalitate unică de a explora bogățiile și frumusețile Parcului Național Călimani, printr-o experiență interactivă și educativă. Tururile ghidate audio sunt accesibile grupurilor mici de până la 10 persoane, care doresc să exploreze traseul din Centrul de Vizitare în ritmul propriu. Acestea au posibilitatea de a selecta informațiile care îi interesează prin intermediul unor dispozitive speciale, similare telefoanelor mobile echipate cu tastatură. Turul ghidat audio are o durată totală de aproximativ 30 de minute și este disponibil în limbile română și engleză, pentru a atrage un public cât mai larg și pentru a oferi o experiență de explorare accesibilă și pentru vizitatorii străini.

Turul a fost realizat cu ajutorul unor profesioniști dedicați. Cu 22 de ani de experiență ca om de radio, Doru Bighiu de la Orion Media Vatra Dornei a acceptat provocarea înregistrării acestui ghid audio, dându-i viață și emoție. Partea de text și traducere a turului a fost realizată de Mihaela Dediu, traducător autorizat, cu o experiență de peste 16 ani, inclusiv în colaborarea cu canale de streaming internaționale. Documentarea turului s-a făcut cu sprijinul informațiilor oferite de specialiștii Administrației Parcului Național Călimani.

În cadrul acestui tur inovator, participanții au fost încântați să descopere și un sertar special, parte integrantă a experienței, care oferă o ascultare inedită a sunetelor animalelor sălbatice din Parcul Național Călimani. Întreaga experiență a fost posibilă datorită proiectului „Călătorie Audio la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, în Țara Dornelor!”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România prin programul Spații Verzi – Arii Naturale Protejate 2023.

De asemenea, evenimentul a fost marcat de o serie de activități captivante, inclusiv un atelier de desen pentru copii, facilitat de echipa AS Creativ din Vatra Dornei, unde cei mici și-au putut exprima creativitatea și au creat opere inspirate din fauna și flora Parcului Național Călimani. Un moment de bucurie a fost tombola, în urma căreia o elevă a Școlii Gimnaziale din Ciocănești a câștigat un tur ghidat gratuit pentru 6 persoane la Tinovul Mic Șaru Dornei, oferit de Administrația Parcului Național Călimani.

Participanții au avut ocazia să se relaxeze, să socializeze și să deguste o selecție de brânzeturi locale, montane, de la făbricuța de brânzeturi La Izvorul Dornei din Poiana Stampei și preparate de la Restaurantul Hotelului Belvedere din Vatra Dornei, asigurându-și totodată hidratarea cu apă proaspătă și pură oferită de sponsorul evenimentului, Aqua Carpatica. În acest timp, au aflat și informații despre inițiativa organizatorilor, care a avut ca scop oferirea unei experiențe de ascultare și învățare activă pentru vizitatorii Centrului de Vizitare și promovarea ofertei turistice a Parcului Național Călimani.

Proiectul „Călătorie Audio la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, în Țara Dornelor!” a fost realizat cu un buget de 42.000 de lei și a avut o durată de implementare de 5 luni, cu termen de încheiere la 29 septembrie.

Asociația de Ecoturism Țara Dornelor și Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Administrația Parcului Național Călimani doresc să mulțumească tuturor participanților, partenerilor, și susținătorilor pentru sprijinul acordat și pentru contribuția lor la promovarea ecoturismului în Țara Dornelor și la protejarea frumuseților naturale ale Parcului Național Călimani.

Related Stories

Descoperă

Festivalul de alergare montană Bucovina Ultra Rocks și-a deschis...

Pentru ediția 2024, Bucovina Ultra Rocks anunță mult-anticipata cursă Radical, un semimaraton de 21 km cu 1.300 m diferență de nivel, care începe cu urcarea pe vârful RUNC și se finalizează cu vârful Bodea.

O avanpremieră specială a celui mai așteptat film românesc...

Libertate este un film inspirat din fapte reale, petrecute la Sibiu, în timpul Revoluției din 1989. În haosul și panica generate de protestele mulţimii împotriva autorităţilor, o unitate de miliţie devine ţinta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldaţi, miliţieni, securiști și civili.
00:11:57

Ciorba de văcuță  în Satul de Altădată: Un deliciu...

În Satul de Altădată, ciorba de văcuță Angus nu este doar o simplă mâncare, ci o expresie a identității și a valorilor locale. Cu fiecare preparare, localnicii păstrează vii tradițiile și aduc în farfurie gustul autentic al istoriei lor culinare, amestecat cu multă dragoste.

Maraton muzical prezentat în edificii istorice și neconvenționale ale...

Evenimentele propuse în cadrul proiectului vor constitui un maraton muzical prezentat în edificii istorice și neconvenționale ale Rădăuțiului: Casa de Cultură Rădăuți,  Muzeul Etnografic „Samuil și Eugenia Ioneț”, Templul Mare Evreiesc din Rădăuți, Hipodromul Hergheliei Rădăuți, Judecătoria Rădăuți și Expo Moto Bucovina.

Oktoberfest în Est la Gura Humorului: Programul evenimentului

Anul 2023 înseamnă pentru organizatori al treilea an de petrecere în Bucovina, cu bere Bermas din belşug, care va fi degustată de zeci de mii de turişti veniți din toate colțurile lumii pentru acest eveniment, anunțat în perioada 14-17 septembrie şi care se va tine într-un cort încăpător, denumit Wiesenzelt, adică cortul din poiană!

ANAT: Suspendarea voucherelor de vacanță sau înlocuirea lor cu...

►Beneficiarii voucherelor cheltuiesc suplimentar 1400-1450 de lei peste cei 1450 acordați, deci dublează suma alocată► Datorită voucherelor de vacanță, numărul de structuri de cazare clasificate din România s-a triplat: de la 6200, câte erau în 2006, la 20.000 în 2023►În prezent, 35% din totalul încasărilor pentru turismul intern este asigurat de către voucherele de vacanță

Categorii populare