Ziua Porților Deschise la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani – o călătorie audio de explorare a naturii

Sâmbătă, 16 septembrie, a fost o zi specială în comuna Șaru Dornei, unde s-a desfășurat „Ziua Porților Deschise la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani”. Evenimentul a fost organizat de către Asociația de Ecoturism Țara Dornelor și Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Administrația Parcului Național Călimani.

Cu o participare impresionantă de peste 150 de persoane, inclusiv membri ai comunității locale, copii de toate vârstele, vizitatori din afara destinației, elevi și reprezentanți ai școlilor gimnaziale din Neagra Șarului și Șaru Dornei, Ciocănești, Panaci, Școala Gimnazială nr. 2 Vatra Dornei, reprezentanți ai autorităților publice locale din Panaci și Vatra Dornei, ai Muzeului de Științele Naturii Vatra Dornei, ai Centrului de Informare și Promovare Turistică – Visit Vatra Dornei, ai Ocolului Silvic Vatra Dornei și ai Orion Media, Ziua Porților Deschise a fost un eveniment de amploare care a adus împreună comunitatea pentru a celebra frumusețea naturii.

Momentul central al evenimentului a fost lansarea primului tur ghidat audio din destinația de ecoturism Țara Dornelor, disponibil la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani din comuna Șaru Dornei. Acest tur ghidat audio reprezintă o premieră pentru zonă și oferă vizitatorilor o modalitate unică de a explora bogățiile și frumusețile Parcului Național Călimani, printr-o experiență interactivă și educativă. Tururile ghidate audio sunt accesibile grupurilor mici de până la 10 persoane, care doresc să exploreze traseul din Centrul de Vizitare în ritmul propriu. Acestea au posibilitatea de a selecta informațiile care îi interesează prin intermediul unor dispozitive speciale, similare telefoanelor mobile echipate cu tastatură. Turul ghidat audio are o durată totală de aproximativ 30 de minute și este disponibil în limbile română și engleză, pentru a atrage un public cât mai larg și pentru a oferi o experiență de explorare accesibilă și pentru vizitatorii străini.

Turul a fost realizat cu ajutorul unor profesioniști dedicați. Cu 22 de ani de experiență ca om de radio, Doru Bighiu de la Orion Media Vatra Dornei a acceptat provocarea înregistrării acestui ghid audio, dându-i viață și emoție. Partea de text și traducere a turului a fost realizată de Mihaela Dediu, traducător autorizat, cu o experiență de peste 16 ani, inclusiv în colaborarea cu canale de streaming internaționale. Documentarea turului s-a făcut cu sprijinul informațiilor oferite de specialiștii Administrației Parcului Național Călimani.

În cadrul acestui tur inovator, participanții au fost încântați să descopere și un sertar special, parte integrantă a experienței, care oferă o ascultare inedită a sunetelor animalelor sălbatice din Parcul Național Călimani. Întreaga experiență a fost posibilă datorită proiectului „Călătorie Audio la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, în Țara Dornelor!”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România prin programul Spații Verzi – Arii Naturale Protejate 2023.

De asemenea, evenimentul a fost marcat de o serie de activități captivante, inclusiv un atelier de desen pentru copii, facilitat de echipa AS Creativ din Vatra Dornei, unde cei mici și-au putut exprima creativitatea și au creat opere inspirate din fauna și flora Parcului Național Călimani. Un moment de bucurie a fost tombola, în urma căreia o elevă a Școlii Gimnaziale din Ciocănești a câștigat un tur ghidat gratuit pentru 6 persoane la Tinovul Mic Șaru Dornei, oferit de Administrația Parcului Național Călimani.

Participanții au avut ocazia să se relaxeze, să socializeze și să deguste o selecție de brânzeturi locale, montane, de la făbricuța de brânzeturi La Izvorul Dornei din Poiana Stampei și preparate de la Restaurantul Hotelului Belvedere din Vatra Dornei, asigurându-și totodată hidratarea cu apă proaspătă și pură oferită de sponsorul evenimentului, Aqua Carpatica. În acest timp, au aflat și informații despre inițiativa organizatorilor, care a avut ca scop oferirea unei experiențe de ascultare și învățare activă pentru vizitatorii Centrului de Vizitare și promovarea ofertei turistice a Parcului Național Călimani.

Proiectul „Călătorie Audio la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, în Țara Dornelor!” a fost realizat cu un buget de 42.000 de lei și a avut o durată de implementare de 5 luni, cu termen de încheiere la 29 septembrie.

Asociația de Ecoturism Țara Dornelor și Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Administrația Parcului Național Călimani doresc să mulțumească tuturor participanților, partenerilor, și susținătorilor pentru sprijinul acordat și pentru contribuția lor la promovarea ecoturismului în Țara Dornelor și la protejarea frumuseților naturale ale Parcului Național Călimani.

Related Stories

Descoperă

Travelminit: Românii se pregătesc deja pentru minivacanța de 1...

Potrivit datelor emise de Travelminit.ro, 40% dintre ei vor acum un sejur la munte, 21% dintre ei aleg stațiunile balneoclimaterice, 20% își doresc un concediu pe litoral, 12% vor city-break, pe când 9% sunt în căutarea unei alte destinații, fără să precizeze specificul ei.

Tendințele Sezonului Estival 2024: Turiștii din regiunea Moldova optează...

Tendințe ale sezonului estival 2024: Perioada medie a sejurului este în scădere. Turiștii preferă să efectueze mai multe sejururi mai scurte într-un an, în loc de un singur sejur de 7–10 zile. Astfel, pot vizita mai multe destinații.

Expoziția „Drumul Morilor-prin Bucovina și Schwaben. De la meșteșug...

Expoziția reprezintă o paralelă între instalațiile de tehnică populară din regiunea Schwaben (Germania) și cele din Bucovina, morile fiind de multe ori parte a unui complex industrial împreună cu pive, ferăstraie sau mori de producere a hârtiei, numitorul comun a acestor instalații fiind roata hidraulică.

ATGR & OLD LINE TRAVEL: Peste 60% dintre copiii...

Dintr-un studiu efectuat recent de către un grup de cercetare în domeniul educațional și social, rezultă că peste 60% dintre copiii și tinerii din România aleg să-și petreacă vara în tabere. Aceste date reprezintă o ilustrare semnificativă a preferințelor estivale ale segmentului juvenil la nivel național și a importanței care se acordă experiențelor educaționale și recreative în această perioadă a anului.

Caravana Shakespeare vine la Suceava

Iubitorii de teatru sunt așteptați așadar duminică, 7 aprilie, ora 18:00, în parcarea Iulius Mall, la un spectacol în aer liber, după 6 texte ale lui Wiliam Shakespeare. Intrarea este liberă iar participanții au ocazia să se înscrie într-un concurs care le poate aduce unul dintre cele două weekend-uri în doi, la Festivalul Internațional Shakespeare – Ediția a XIV-a, care va avea loc în perioada 16-26 mai 2024, la Craiova.

20 aprilie la Suceava: se lansează documentarul despre Ilie...

Documentarul este regizat de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu, fiind distribuit de Transilvania Film. Printre producătorii NASTY se numără Cosmin Hodor (HDR Evolution) și Tudor Giurgiu (Libra Films), iar co-producător este Hanka Kastelicová (Vice President & Executive Producers Documentaries HBO EMEA – HBO Max). 

Categorii populare