Destinația Anului lansează a cincea ediție și invită românii să nominalizeze destinațiile lor preferate

Într-o perioadă în care nevoia de a construi o imagine autentică și atrăgătoare pentru destinațiile din România devine din ce în ce mai presantă, Organizația Destinația Anului lansează cea de-a cincea ediție a competiției omonime.

Destinația Anului este mai mult decât o competiție: este cea mai mare acțiune de promovare a destinațiilor din România către români, este o inițiativă de formare și promovare a expertizei în domeniul managementului de destinație, un proiect care inspiră și redefinește obiectivele acestui domeniu. În primele patru sezoane, proiectul a sprijinit peste 200 de branduri turistice în eforturile lor de afirmare și a adunat un impact semnificativ în online, cu peste 25 de milioane de vizualizări pe canalele social media, devenind un vector esențial pentru promovarea destinațiilor românești la nivel național. Participarea la vot a implicat sute de mii de participanți și a generat multă mândrie locală. Competiția a ajutat la „descoperirea” de noi locuri frumoase și necunoscute în România și la redescoperirea unor branduri cu tradiție în domeniu.

Categorii de concurs și etape

În cea de-a cincea ediție, publicul este invitatsă își nominalizeze destinațiile preferate în următoarele categorii:

Orașe care inspiră – pentru municipiile care se remarcă prin notorietate și investiții în turism;

Stațiuni Balneo-Climaterice – stațiuni deschise pe întreaga durată a anului, de interes local și național;

Tărâmuri fermecate – localități sau regiuni până la 3,000 km² cu valoare naturală și istorică deosebită;

Sate de poveste – sate și comune ce oferă experiențe autentice în mediul rural;

Distracție și aventură – destinații ce oferă experiențe pentru toate vârstele, sportive sau de agrement;

Cultură și educație – muzee, castele și alte atracții culturale;

Nominalizările se pot face în perioada 12 noiembrie – 5 decembrie 2024 pe platforma www.destinatiaanului.ro, iar destinațiile calificate vor fi anunțate pe 17 decembrie 2024. În etapa urmatoare, finalistele vor fi selectate pe baza unui set de criterii bine definite și vor fi anunțate public pe 25 ianuarie. În ultima etapă a concursului destinațiile câștigătoare vor fi alese pe baza votului publicului, al juriului de experti și arhitecți și a unei cercetări sociologice.

Proiectul Destinația Anului își propune să inspire românii să continue să descopere valorile autentice și frumusețile unice ale țării. „Ne dorim să transformăm vacanțele în România într-un motiv de mândrie, o experiență de neuitat, vibrantă, și nu doar o opțiune economică. În aceste vremuri, mândria locală este esențială pentru revitalizarea destinațiilor noastre turistice și pentru o viață mai bună atât pentru locuitori, cât și pentru vizitatori,” a declarat Mihai Bârsan, fondatorul Destinația Anului.

Despre Destinația Anului®

Este o competiție de interes național organizată în parteneriat cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Alianța pentru Turism, Uniunea Consiliilor Județene din România, Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV), Oficiul Național al Turismului al Republicii Moldova, Asociația Cred în România, Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), RoBoost Antreprenorești, Urlaub in Rumänien, Academia de Studii Economice București și Asociația de Ecoturism din România (AER) și Mamaia.

In sezonul 4 al competiției, câștigătorii au fost: Municipiul Sibiu (categoria Orașe care inspiră), Cetățile Dacice din Munții Orăștiei (categoria Tărâmuri cu istorie și Tradiție), Delta Dunării (categoria Regiuni de Eco-turism), Bran (categoria Stațiuni turistice), Biertan (categoria Sate de poveste), Castelul Corvinilor Hunedoara (categoria Atracții Cultural-Educative), Mini Transilvania (categoria Parcuri de Distracție și Aventură), Green Village Sfântu Gheorghe (categoria Resort), Castel Hotel Daniel (categoria Boutique), Casa Timiș (categoria Experiențe Gastronomice).

Related Stories

Descoperă

Noaptea Muzeelor la Sate revine pe 6 septembrie 2025

Noaptea Muzeelor la Sate este deschisă tuturor muzeelor și colecțiilor din mediul rural care doresc să participe la această ediție. Organizatorii oferă promovare națională, sprijin în organizarea activităților și includerea în platforma oficială a evenimentului.

Cinci probleme cu care se confruntă pasagerii români atunci...

Cele mai frecvente situații dificile cu care se confruntă românii atunci când călătoresc cu avionul: 1. Call center contra cost și lipsa unui suport real atunci când se întâmpla probleme. 2. Anulari si întârzieri de zbor care afectează constant pasagerii 3. Pierderea bagajelor 4. Situații birocratice care pot costa timp si bani 5. Plata locurilor alăturate chiar si pentru familiile care călătoresc cu copii

Numărul de turiști în luna iunie în scădere cu...

Printre factorii care au influențat scăderea numărului de turiști se numără micșorarea valorii voucherelor de vacanță, de la 1600 de lei la 800 de lei, o măsură resimțită puternic de angajații din sectorul public. La nivel național, pentru luna  iunie 2025, valoarea medie a unui sejur a fost de 1.040 lei, cu  9,5% mai mare față de iunie 2024, când aceasta era de 950 lei. Această creștere este influențată atât de creșterea tarifelor cu 10-15%, cât și de preferința turiștilor pentru servicii superioare calitativ.

Vola: Tensiunile din Orientul Mijlociu au dus la anularea...

În plin sezon estival, orice perturbare geopolitică se amplifică prin contextul aglomerat din aeroporturi și gradul ridicat de ocupare a zborurilor. Rutele ocolitoare impuse operatorilor duc la creșterea consumului de combustibil, întârzieri în lanț și nevoia de cazare suplimentară pentru echipaje. În același timp, companiile aeriene suportă costuri ridicate pentru compensarea pasagerilor afectați, rerutare, mese și nopți de cazare.

Românii preferă vacanțele cu piscină, mic dejun inclus și...

Accesul la piscină și facilitățile de tip SPA, precum sauna sau jacuzzi-ul, sunt tot mai căutate. Acestea pot crește șansele de rezervare cu până la 40%, în special în cazul sejururilor de weekend, a vacanțelor în cuplu sau a pachetelor de tip wellness. Aceste dotări sporesc nu doar gradul de ocupare, ci și durata medie a șederii.

Tot mai mulți români aleg muntele în sezonul cald,...

Dacă în anii trecuți litoralul domina sezonul estival, în 2025 tot mai mulți turiști își îndreaptă atenția către stațiuni precum Poiana Brașov, Sovata, Băile Tușnad, Borsec sau Vatra Dornei, alegând unități de cazare care îmbină peisajele montane spectaculoase cu confortul unui hotel de 4 stele, piscină interioară sau exterioară și servicii de spa.

Categorii populare