Târgul de produse și mâncăruri locale „Gustă din Țara Dornelor!”

Primăria Municipiului Vatra Dornei, alături de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, au pregătit, în acest an, de Ziua Bucovinei, un eveniment special ce va cuprinde organizarea târgului de produse și mâncăruri locale, „Gustă din Țara Dornelor!”.  Acesta va debuta pe data de 28  noiembrie, peste drum de Cazinou, în zona podului pietonal – spre piața agroalimentară, oferind o diversitate de bunătăți și obiecte tradiționale.

Țara Dornelor, cunoscută pentru bogăția sa culturală și tradițională,
invită cu bucurie pasionații de gastronomie și iubitorii de
autenticitate să participe la un eveniment inedit – târgul de produse
și mâncăruri locale „Gustă din Țara Dornelor!”. O sărbătoare a
delicateselor locale, acest eveniment aduce în prim-plan o gamă
variată de preparate culinare pregătite cu ingrediente specifice
zonei: lactate, preparate din pește și carne, fructe de pădure,
legume și ciuperci.

Meniu:

Mâncăruri gătite la ceaun:
● Borș tradițional de păstrăv
● Saramură de păstrăv
● Fasole cu ciolan
● Balmoș
Mâncăruri gătite pe plită:
● Burger cu păstrăv
● Frigărui cu baby păstrăv
● Legume la plită cu sos picant
Alte specialități:
● Sandviș cald cu brânză maturată Măieriș (raclette grill)
● Croissant cu pate din ficat de păstrăv
● Rulouri din păstrăv afumat
● Cobză cu păstrăv afumat
Băuturi:
● Afinată și frăgată

● Suc de mere cu sfeclă roșie și morcovi
● Mied
● Vin fiert
Desert:
● Prăjitură din fructe de pădure
● Plăcinte cu brânză
Bunătăți la borcan:
● Salată din icre de păstrăv cu roșii cherry și măsline feliate
● Creme/paste tartinabile din păstrăv
● Dulcețuri variate: afine, fragi, aronia, liliac, cireșe amare cu vișine, merișoare,
mure, zmeură, căpșuni, coacăze
● Siropuri: afine, cătină, brad, coacăze, trandafir, aronia
● Zacuște cu gălbiori și hribi
● Salate de opintici, de hribi și de nicoreți
Producătorii locali implicați:
● Păstrăvăria La Poalele Călimanilor
● Păstrăvăria lui Andrei
● Brânzeturi Călimani
● Făbricuța de brânzeturi La Izvorul Dornei
● Cămara lu’ Buni
● Măcelăria La Grigoraș din Bucovina
● Ținutul Călimanilor
Partea de meșteșuguri locale, obiecte tradiționale și
suvenire va fi facilitată de:
● Studio Chiriluș – Suvenire locale
● As Creativ – Decorațiuni și kituri de creație pentru copii
● Profesorul și etnologul Mihai Vleju – Sculptor în lemn
● Grupul Șezătoare Vatra Dornei

Detalii suplimentare:
● Meniul diversificat este creat cu grijă, îmbinând atât tehnici tradiționale de
pregătire, transmise de-a lungul generațiilor, cât și tehnici moderne pentru a
oferi o experiență culinară autentică și inovatoare în același timp.
● Cele 10 căsuțe amenajate cu produse locale, obiecte tradiționale și suvenire
își vor deschide porțile în dimineața zilei de 28 noiembrie, începând cu ora
10:00.
● Mâncărurile calde, pregătite cu pasiune și atenție la detalii, vor fi disponibile
pentru degustare în a doua parte a zilei, când și vizitarea clădirii Cazinoului va
fi deschisă publicului, între orele 14:00 și 16:00.
● Acest târg oferă participanților șansa de a se bucura nu doar de arome
autentice și tradiționale, ci și de o incursiune în cultura și patrimoniul
gastronomic al Țării Dornelor.

Related Stories

Descoperă

Top 5 cele mai căutate destinații din România pentru...

Analiza Travelminit arată că un sejur de 2-3 nopți pentru două persoane și un copil costă în medie între 150 și 700 lei pe noapte, în funcție de destinație și facilitățile disponibile. Stațiunile montane sau balneare oferă pachete speciale pentru familii, cu demipensiune, acces la piscine, saune și activități pentru copii. Rezervările în octombrie permit familiilor să beneficieze de tarife mai avantajoase comparativ cu sezonul de vară și de mai multă liniște, fără aglomerația caracteristică vacanțelor estivale.

Drumeție cu gust de „Brânzeturi dumnezeiești” – pe Via...

La finalul drumeției, participanții vor ajunge la ferma familiei Mădăraș din Agârbiciu, locul unde se nasc celebrele „brânzeturi dumnezeiești”. Părintele Nicolae Mădăraș, împreună cu cei cinci fii ai săi, cresc vaci din rasa „brună de Maramureș” și prepară produse lactate apreciate nu doar în zona Copșa Mică - Mediaș, ci și dincolo de granițele județului, până la Blaj.

Colliers: Industria hotelieră din România, printre cele mai mari...

Raluca Buciuc, Director, Partner of Valuation360 și Advisory Services la Colliers: Românii au continuat să călătorească și să accepte tarife tot mai ridicate, iar Bucureștiul a ajuns la prețuri pe cameră comparabile cu diverse capitale regionale, de la Viena la Varșovia și Praga. Această evoluție a susținut ca perioada 2023-2025 să fie una foarte bună pentru hotelieri, însă creșterea tarifelor în viitor nu se va putea baza doar pe inflație, ci pe diversificarea serviciilor, inovație și utilizarea tehnologiei AI.

Turismul Românesc 2.0: Cum schimbă tehnologia călătoriile românilor

În sectorul turistic, mai mult de jumătate dintre furnizorii de cazare utilizează instrumente precum tarife dinamice (52%) sau chatboți (58%) pentru a servi mai bine clienții și a crește veniturile. În schimb, piețele din Europa de Est, inclusiv România, rămân în mare parte subdigitalizate, multe operațiuni fiind încă realizate manual.

Hello Holidays marchează Ziua Mondială a Turismului cu oferte...

Fiecare ediție a Zilei Mondiale a Turismului are o tematică specială, axată pe provocările și oportunitățile momentului, de la digitalizare și sustenabilitate, până la turismul rural sau incluziunea socială. Este o zi în care industria călătoriilor își reafirmă rolul vital, amintind că fiecare turist contribuie la schimb și înțelegere interculturală.

Eco-Brunch aniversar la Dorna Candrenilor: 15 ani de ecoturism...

Atmosfera de sărbătoare a adunat peste 200 de participanți, oaspeți din țară, din străinătate și din comunitățile locale. Peste 50 de localnici s-au implicat direct în organizare: gospodine și producători locali, soliști și dansatori de folclor, voluntari și meșteri populari.

Categorii populare