Cu prilejul Zilei Bucovinei, elevii Colegiului „Alexandru cel Bun” au lansat broșură turistică intitulată „Ghid de împrietenire cu Gura Humorului” și au vernisat o expoziție de grafică și pictură

       Prin intermediul pânzelor și al culorilor, tradițiile și datinile strămoșilor au reapărut printre noi. Astfel, în data de 28 noiembrie, elevii Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului au identificat cadrul oportun lansării broșurii turistice „Ghid de împrietenire cu Gura Humorului” și vernisării expoziției de grafică și pictură.

  Vernisajul de pictură și grafică intitulat „Bucovina-captatio imaginis”, realizat de Clubul de Arte Vizuale CAB își propune să aducă în planul prezentului viața strămoșilor, cu toate aspectele și datinile ei. Fiecare tablou în parte marchează și un proces de transfigurare pe pânze al sentimentelor, iar vizitând expoziția poțcălători în timp, trecând prin toate ciclurile unui an. De la roșul macilor de vară, la muncile agricole, înghețul iernii și tradițiile de Anul Nou, lucrările, de o coloristică accentuată răspândesc emoțiile de bucovineni ale liccenilor.  Realizarea vernisajului nu a presupus doar încercarea de redare cu acuratețe a unei imagini model, ci și trăirea evenimentului, prin apropierea de originile strămoșești.

Broșura turistică intitulată „Ghid de împrietenire cu Gura Humorului” a apărut dintr-o necesitate actuală, constatată de liceeni. Fluxul continuu de turiști, atât din alte județe ale României, cât și din țări străine reprezintă principalul motiv apariției ghidului. Atât varianta în limba română cât și cea în limba engleză vor fi dublate de versiunile online ale acestora, pentru a facilita accesarea broșurii.

       Dat fiind faptul că orașul Gura Humorului a devenit stațiune turistică din anul 2005, iar pe teritoriul Bucovinei se găsesc numeroase construcții incluse în patrimoniul cultural UNESCO, îmbinarea tuturor acestor „comori ale ținutului” într-un singur ghid compact asigură o bună informare a turiștilor. Caracterul persuasiv al acesteia este dublat de cel informativ, iar  cititorii își pot planifica cu un strop de inspirație următoarea vacanță în Gura Humorului. Conținutul acesteia este variat, propunând un program pe zile, locațiile fiind alese din domenii multiple: istoric, cultural, artistic sau sportiv.

Puteți să vă încărcați cu o doză de inspirație urmărind procesul de realizare al acestor tablouri sau doar să priviți lumea prin ochii artiștilor liceeni, sunteți invitați să urmăriți paginile de Facebook și Instagram ale Cluburilor de Fotografie și de Arte Vizuale CAB.

Principalii parteneri ai evenimentului au fost Primăria Gura Humorului, Centrul Cultural Gura Humorului și Colegiul „Alexandru cel Bun”, care au asigurat finanțarea și buna desfășurare a proiectului. De asemenea, le mulțumim doamnei profesor Cristina Tudor, doamnei profesor Mihaela Botușan și domnilor profesori Florin Batîr și George Checheriță pentru ajutorul oferit la concretizarea broșurii și îi felicităm pe toți cei implicați în realizarea lucrărilor!

Related Stories

Descoperă

Noaptea Muzeelor la Sate revine pe 6 septembrie 2025

Noaptea Muzeelor la Sate este deschisă tuturor muzeelor și colecțiilor din mediul rural care doresc să participe la această ediție. Organizatorii oferă promovare națională, sprijin în organizarea activităților și includerea în platforma oficială a evenimentului.

Cinci probleme cu care se confruntă pasagerii români atunci...

Cele mai frecvente situații dificile cu care se confruntă românii atunci când călătoresc cu avionul: 1. Call center contra cost și lipsa unui suport real atunci când se întâmpla probleme. 2. Anulari si întârzieri de zbor care afectează constant pasagerii 3. Pierderea bagajelor 4. Situații birocratice care pot costa timp si bani 5. Plata locurilor alăturate chiar si pentru familiile care călătoresc cu copii

Numărul de turiști în luna iunie în scădere cu...

Printre factorii care au influențat scăderea numărului de turiști se numără micșorarea valorii voucherelor de vacanță, de la 1600 de lei la 800 de lei, o măsură resimțită puternic de angajații din sectorul public. La nivel național, pentru luna  iunie 2025, valoarea medie a unui sejur a fost de 1.040 lei, cu  9,5% mai mare față de iunie 2024, când aceasta era de 950 lei. Această creștere este influențată atât de creșterea tarifelor cu 10-15%, cât și de preferința turiștilor pentru servicii superioare calitativ.

Vola: Tensiunile din Orientul Mijlociu au dus la anularea...

În plin sezon estival, orice perturbare geopolitică se amplifică prin contextul aglomerat din aeroporturi și gradul ridicat de ocupare a zborurilor. Rutele ocolitoare impuse operatorilor duc la creșterea consumului de combustibil, întârzieri în lanț și nevoia de cazare suplimentară pentru echipaje. În același timp, companiile aeriene suportă costuri ridicate pentru compensarea pasagerilor afectați, rerutare, mese și nopți de cazare.

Românii preferă vacanțele cu piscină, mic dejun inclus și...

Accesul la piscină și facilitățile de tip SPA, precum sauna sau jacuzzi-ul, sunt tot mai căutate. Acestea pot crește șansele de rezervare cu până la 40%, în special în cazul sejururilor de weekend, a vacanțelor în cuplu sau a pachetelor de tip wellness. Aceste dotări sporesc nu doar gradul de ocupare, ci și durata medie a șederii.

Tot mai mulți români aleg muntele în sezonul cald,...

Dacă în anii trecuți litoralul domina sezonul estival, în 2025 tot mai mulți turiști își îndreaptă atenția către stațiuni precum Poiana Brașov, Sovata, Băile Tușnad, Borsec sau Vatra Dornei, alegând unități de cazare care îmbină peisajele montane spectaculoase cu confortul unui hotel de 4 stele, piscină interioară sau exterioară și servicii de spa.

Categorii populare