Târgul de produse și mâncăruri locale „Gustă din Țara Dornelor!”

Primăria Municipiului Vatra Dornei, alături de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, au pregătit, în acest an, de Ziua Bucovinei, un eveniment special ce va cuprinde organizarea târgului de produse și mâncăruri locale, „Gustă din Țara Dornelor!”.  Acesta va debuta pe data de 28  noiembrie, peste drum de Cazinou, în zona podului pietonal – spre piața agroalimentară, oferind o diversitate de bunătăți și obiecte tradiționale.

Țara Dornelor, cunoscută pentru bogăția sa culturală și tradițională,
invită cu bucurie pasionații de gastronomie și iubitorii de
autenticitate să participe la un eveniment inedit – târgul de produse
și mâncăruri locale „Gustă din Țara Dornelor!”. O sărbătoare a
delicateselor locale, acest eveniment aduce în prim-plan o gamă
variată de preparate culinare pregătite cu ingrediente specifice
zonei: lactate, preparate din pește și carne, fructe de pădure,
legume și ciuperci.

Meniu:

Mâncăruri gătite la ceaun:
● Borș tradițional de păstrăv
● Saramură de păstrăv
● Fasole cu ciolan
● Balmoș
Mâncăruri gătite pe plită:
● Burger cu păstrăv
● Frigărui cu baby păstrăv
● Legume la plită cu sos picant
Alte specialități:
● Sandviș cald cu brânză maturată Măieriș (raclette grill)
● Croissant cu pate din ficat de păstrăv
● Rulouri din păstrăv afumat
● Cobză cu păstrăv afumat
Băuturi:
● Afinată și frăgată

● Suc de mere cu sfeclă roșie și morcovi
● Mied
● Vin fiert
Desert:
● Prăjitură din fructe de pădure
● Plăcinte cu brânză
Bunătăți la borcan:
● Salată din icre de păstrăv cu roșii cherry și măsline feliate
● Creme/paste tartinabile din păstrăv
● Dulcețuri variate: afine, fragi, aronia, liliac, cireșe amare cu vișine, merișoare,
mure, zmeură, căpșuni, coacăze
● Siropuri: afine, cătină, brad, coacăze, trandafir, aronia
● Zacuște cu gălbiori și hribi
● Salate de opintici, de hribi și de nicoreți
Producătorii locali implicați:
● Păstrăvăria La Poalele Călimanilor
● Păstrăvăria lui Andrei
● Brânzeturi Călimani
● Făbricuța de brânzeturi La Izvorul Dornei
● Cămara lu’ Buni
● Măcelăria La Grigoraș din Bucovina
● Ținutul Călimanilor
Partea de meșteșuguri locale, obiecte tradiționale și
suvenire va fi facilitată de:
● Studio Chiriluș – Suvenire locale
● As Creativ – Decorațiuni și kituri de creație pentru copii
● Profesorul și etnologul Mihai Vleju – Sculptor în lemn
● Grupul Șezătoare Vatra Dornei

Detalii suplimentare:
● Meniul diversificat este creat cu grijă, îmbinând atât tehnici tradiționale de
pregătire, transmise de-a lungul generațiilor, cât și tehnici moderne pentru a
oferi o experiență culinară autentică și inovatoare în același timp.
● Cele 10 căsuțe amenajate cu produse locale, obiecte tradiționale și suvenire
își vor deschide porțile în dimineața zilei de 28 noiembrie, începând cu ora
10:00.
● Mâncărurile calde, pregătite cu pasiune și atenție la detalii, vor fi disponibile
pentru degustare în a doua parte a zilei, când și vizitarea clădirii Cazinoului va
fi deschisă publicului, între orele 14:00 și 16:00.
● Acest târg oferă participanților șansa de a se bucura nu doar de arome
autentice și tradiționale, ci și de o incursiune în cultura și patrimoniul
gastronomic al Țării Dornelor.

Related Stories

Descoperă

Cinci probleme cu care se confruntă pasagerii români atunci...

Cele mai frecvente situații dificile cu care se confruntă românii atunci când călătoresc cu avionul: 1. Call center contra cost și lipsa unui suport real atunci când se întâmpla probleme. 2. Anulari si întârzieri de zbor care afectează constant pasagerii 3. Pierderea bagajelor 4. Situații birocratice care pot costa timp si bani 5. Plata locurilor alăturate chiar si pentru familiile care călătoresc cu copii

Numărul de turiști în luna iunie în scădere cu...

Printre factorii care au influențat scăderea numărului de turiști se numără micșorarea valorii voucherelor de vacanță, de la 1600 de lei la 800 de lei, o măsură resimțită puternic de angajații din sectorul public. La nivel național, pentru luna  iunie 2025, valoarea medie a unui sejur a fost de 1.040 lei, cu  9,5% mai mare față de iunie 2024, când aceasta era de 950 lei. Această creștere este influențată atât de creșterea tarifelor cu 10-15%, cât și de preferința turiștilor pentru servicii superioare calitativ.

Vola: Tensiunile din Orientul Mijlociu au dus la anularea...

În plin sezon estival, orice perturbare geopolitică se amplifică prin contextul aglomerat din aeroporturi și gradul ridicat de ocupare a zborurilor. Rutele ocolitoare impuse operatorilor duc la creșterea consumului de combustibil, întârzieri în lanț și nevoia de cazare suplimentară pentru echipaje. În același timp, companiile aeriene suportă costuri ridicate pentru compensarea pasagerilor afectați, rerutare, mese și nopți de cazare.

Românii preferă vacanțele cu piscină, mic dejun inclus și...

Accesul la piscină și facilitățile de tip SPA, precum sauna sau jacuzzi-ul, sunt tot mai căutate. Acestea pot crește șansele de rezervare cu până la 40%, în special în cazul sejururilor de weekend, a vacanțelor în cuplu sau a pachetelor de tip wellness. Aceste dotări sporesc nu doar gradul de ocupare, ci și durata medie a șederii.

Tot mai mulți români aleg muntele în sezonul cald,...

Dacă în anii trecuți litoralul domina sezonul estival, în 2025 tot mai mulți turiști își îndreaptă atenția către stațiuni precum Poiana Brașov, Sovata, Băile Tușnad, Borsec sau Vatra Dornei, alegând unități de cazare care îmbină peisajele montane spectaculoase cu confortul unui hotel de 4 stele, piscină interioară sau exterioară și servicii de spa.

Vara 2025: Romanii pot zbura cu mai putin de...

Potrivit datelor Vola, inceputul lunii iunie este momentul ideal pentru romanii care vor sa calatoreasca in Europa cu un buget redus. La polul opus, cea mai scumpa perioada ramane luna august, cand tarifele depasesc 300 de euro

Categorii populare