România poate spera la prezența în ghidul Michelin cel mai devreme în anul 2030 și doar cu sprijinul autorităților centrale

Fondatorii Taste of Transylvania, alături de un grup de chefi din toată țara, au susținut zilele acestea o cină inedită “la 10 mâini”, pentru a promova gastronomia transilvană și pentru a demonstra că nu este nevoie să ne îndepărtăm de tradiții pentru a reinterpreta gastronomia tradițională. Dincolo de demonstrația de măiestrie gastronomică, evenimentul la care a participat și chef Adam Meszaros, unul dintre cei mai cunoscuți chefi ai Ungariei, apreciat cu două stele Michelin, a avut drept scop definirea gastronomiei ca domeniu reprezentativ pentru cultura și tradiția românească, pornind de la procedura implementată de către Ungaria, și a evidențiat necesitatea implicării statului, în cazul acesta, a autorităților în includerea României pe harta ghidului gastronomic Michelin.

De ce nu avem încă chefi cu stele Michelin în România?

Aceasta a fost întrebarea la care mai mulți chefi, pasionați de HORECA sau proprietari de restaurante au încercat să răspundă, iar Chef Adam Meszaros a povestit din experiența Ungariei, care a făcut toți acești pași în urmă cu  aproximativ 18 ani. Dincolo de calitatea și unicitatea bucătăriei, de care România dispune în acest moment, toate persoanele prezente au subliniat importanța implicării autorităților române pentru a iniția întreg procesul de analiză din partea Michelin.

“În final chestiunea Michelin în România se reduce la consistența asigurată de statul român în a promova și iniția discuțiile cu reprezentanții Michelin. Este un proces care se întinde pe parcursul mai multor ani, motiv pentru care singurul mod în care acesta poate fi dus la final este prin cooperarea dintre zona private, cu chefii români și ministerul de resort. Costul studiului gastronomiei transilvănene, analiza chefilor din România și a preparatelor care ar putea atrage atenția gurmanzilor din toată lumea depășește un milion de euro, însă rezultatele se vor vedea în repoziționarea României ca destinație gastronomică și turistică și prin atragerea unui public cu totul nou pentru țara noastră”, a declarat Monika Kozma, director general al Fundației Pro Economica Alapítvány.

Taste of Transylvania, festivalul care promite să revoluționeze cultura gastronomică transilvană

Iubitorii de tradiții și pasionații de cultură culinară au și anul acesta un loc de întâlnire în Transilvania: este vorba despre Taste of Transylvania, festivalul gastronomic care ne propune redescoperirea gusturilor de odinioară într-o interpretare unică a mai multor chefi din toată țara, dar și din Ungaria.

Taste of Transylvania este un proiect gândit de mai mulți pasionați de cultura gastronomică a României, festival care, din 2022, adună cea mai frumoasă comunitate gurmandă în jurul său. Evenimentul își propune să așeze regiunea Transilvaniei pe harta destinațiilor gastronomice, dar și să aducă România în lumea stelelor Michelin prin promovarea unor experiențe culinare desăvârșite.

“Anul acesta, Taste of Transylvania va avea loc între 12 și 15 septembrie, în deja tradiționalul sat de vacanță Boroș din Lunca de Jos, Harghita. Ne propunem să aducem față în față “noul” și “vechiul” în bucătăria românească și să promovăm gusturile transilvane într-o interpretare creativă a celor mai buni chefi din România.” a declarat Adorjan Trucza, fondator Taste of Transylvania

Prin Taste of Transylvania, organizatorii și-au propus să deschidă un nou capitol în cultura gastronomică tradițională, dar și să pună regiunea Transilvaniei, cu toată bogăția sa culinară, pe harta gastronomică internațională ca o destinație nouă, dar totuși atemporală.

Primele două ediții Taste of Transylvania, cea din 2022 și cea din 2023, s-au bucurat de un feedback pozitiv covârșitor, mai ales datorită principiilor în jurul cărora s-a dezvoltat festivalul: gastronomie, sustenabilitate, tradiție și colaborare. Anul trecut, în premieră, în cadrul Taste of Transylvania a debutat și un nou concept, Bucuria în bucate, o locație deschisă de-a lungul festivalului, unde 50 de bucătari de renume au gătit după propria lor viziune, în echipe, din ingredientele propuse de echipa festivalului și completate de ei. Proiectul a avut un succes desăvârșit, atât din partea vizitatorilor, precum și din partea bucătarilor din Transilvania, Muntenia și Ungaria.

Taste of Transylvania 2023 a însemnat: peste 5.000 de vizitatori, peste 50 de bucătari participanți, 22 de vendori cu meniuri gourmet, o zi de activități dedicate profesioniștilor din gastronomie și HoReCa, dar și 43 de speakeri care au povestit despre lecțiile pe care le-au învățat în domeniul culinar de-a lungul timpului.

Cum se va transforma Taste of Transylvania 2024?

Principalul obiectiv pe care organizatorii l-au stabilit pentru Taste of Transylvania 2024 este diversificarea ofertei de conținut. Pe lângă partea culinară, festivalul va include acum și concerte de muzică electronică, pentru a ajunge la un public-țintă cât mai variat.

Programul va include un concert susținut de trupa  Bagossy Brothers Company și un line-up de DJ. Concertele  vor avea loc într-un spațiu nou amenajat în incinta festivalului din Boroș, acesta având o scenă cu sonorizare profesională și o zonă gastro cu oferte de mâncare și băuturi.

Related Stories

Descoperă

ANAT, OMD Județul Constanța alături de parteneri, organizează Mega...

Riviera Românească păstrează trendul ascendent, rezervările pentru primele două luni, față de perioada similară a anului trecut, fiind în medie cu 25% mai mari. Programele "Înscrieri Timpurii" s-au bucurat de un interes major, rezervările pornind încă din toamna anului trecut cu reduceri de până la 60% din tariful pachetelor de bază. La acest lucru au contribuit și voucherele de vacanță a căror valoare în 2023 a fost de aproape două miliarde de lei, 95% dintre acestea fiind deja decontate.

Aplicația România Atractivă, imediat după Booking în topul celor...

Programul România Atractivă include 12 rute turistice tematice care străbat toată țara, cu 275 de obiective de vizitat, care vor fi semnalizate și prin infrastructură rutieră specifică până în anul 2026.

Cum a reușit Sovata să rămână în topul destinațiilor...

Dincolo de resursele naturale pe care turiștii le apreciază aici, Sovata s-a dezvoltat și a reușit să se mențină pe un trend ascendent datorită investițiilor făcute în zonă. Un astfel de exemplu este și Hotel Crystal, în centrul Sovatei, la doar 700 de metri de Lacul Ursu.

Numărul turiștilor români care au călătorit în Germania în...

24% dintre călătoriile în Germania ale românilor în anul 2023 au fost efectuate de locuitori ai Transilvaniei. Moldova și regiunea București au reprezentat 20%, respectiv 18%. 11% au provenit din regiunea Muntenia, 10% din Banat, 8% din Oltenia, 4% din Crișana, 3% din Satu Mare și Maramureș, iar 2% din Dobrogea.

Gala Destinația Anului® 2024 a premiat cele mai atractive...

Municipiul Suceava nu a ajuns nici în top trei destinații care te inspiră. Ținutul Mănăstirilor și Țara Dornelor, au obținut locul 2 la categoriile la care au participat, iar comuna Ciocănești locul a treilea

Se caută „Măcelari de elită” pentru echipa care va...

Măcelarii care se înscriu au posibilitatea să aleagă, în funcție de vârstă și de abilitățile tehnice, una dintre următoarele categorii pentru care să concureze: ucenic măcelar (sub 30 de ani), tânăr măcelar (sub 35 ani) sau maestru măcelar.

Categorii populare