S-a lansat România Atractivă, cea mai complexă platformă multimedia de promovare a turismului cultural: Județul Suceava, la intersecția a patru rute și cu 16 obiective incluse în program

De astăzi, turiștii români și străini pot descoperi noi destinații de călătorie în țara noastră cu ajutorul celei mai complexe platforme multimedia de promovare a turismului cultural, România Atractivă. Începând de astăzi, 15 mai, programul include 12 rute turistice tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat care sunt prezentate în platforma multimedia dedicată și care, până în 2026, vor fi semnalizate și prin infrastructură rutieră specifică.

Castele, cetăți sau conace, sate cu arhitectură tradițională, biserici fortificate sau de lemn, mănăstiri incluse în patrimoniul UNESCO, limesul (frontieră – n.n.) dunărean şi cel al provinciei Dacia care fac parte din cea mai complexă şi mai lungă porţiune de frontieră a Imperiului Roman de pe teritoriul Europei continentale, alături de peisajul cultural din Delta Dunării sau gastronomie locală – sunt doar o parte din tematicile pe care au fost dezvoltate primele itinerarii de turism cultural ale României.

Județul Suceava, la intersecția a patru rute și cu 16 obiective incluse în program

16 obiective din județul Suceava sunt integrate în planul de promovare națională și internațională al programului România Atractivă pentru aportul deosebit adus patrimoniului cultural. Astfel, Suceava se află în top 5 județe cu cele mai multe obiective de patrimoniu incluse în program. Ele fac parte din patru rute: Ruta mănăstirilor (cu șapte reprezentante), Ruta bisericilor de lemn (cu patru astfel de monumente), Ruta satelor cu arhitectura tradițională (cu câte trei elemente reprezentative) și Traseul gastronomiei tradiționale românești (cu două reprezentante în România Atractivă).

Printre obiectivele turistice și culturale se numără Mănăstirile Putna, Arbore și Humor, biserica de lemn „Sfântul Mercurie și Sfânta Ecaterina” din Rădășeni, gospodăriile tradiționale din Brodina și produsele gastronomie tradiționale din Câmpulung Moldovenesc și din Ținutul Huțulilor. Astfel, importanța istorică și culturală uriașă a tuturor celor 16 repere, precum și aportul rețetelor locale la bucătăria tradițională din țara noastră au determinat propunerea de către autoritățile locale și asociațiile de profil a obiectivelor respective pentru a fi incluse în rutele de turism cultural național, făcând din Suceava unul dintre județele cu cel mai mare număr de atracții turistice în cadrul celui mai nou program de turism cultural din Europa.

„România câștigă odată cu aducerea la lumină a comorilor locale existente în patrimoniul cultural. În egală măsură, câștigă și comunitățile locale în cadrul cărora acestea sunt prezente, care de acum își pot regândi strategia de dezvoltare economică, odată cu creșterea interesului din partea turiștilor și posibilitatea localnicilor de a iniția noi activități sau de a își pune în valoare produsele și serviciile existente”, declară Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, coordonator al programului România Atractivă din fonduri PNRR.

La un click distanță, bibliotecă digitală, sprijin în călătorii

Prin platforma multimedia România Atractivă, informația ajunge online la utilizator prin website (www.romania-atractiva.ro) și aplicația mobilă de travel, disponibilă gratuit pentru iOS și Android (poți descărca de aici https://romaniaatractiva.app.link/download).

Pentru program a fost dezvoltată în premieră o bibliotecă digitală, disponibilă în mai multe limbi de circulație internațională, în care este prezentată istoria detaliată a fiecărui obiectiv cultural. Unică prin tipologia cuprinzătoare de conținut video, foto, tur virtual, animații 3D, ghid audio, texte, recenzii utilizatori, platforma are rolul de a furniza informații despre tematicile rutelor existente și obiectivele incluse în aceste rute și, astfel,  de a aduce viitorul turist cât mai aproape de experiențele pe care le poate descoperi offline, de a-l ajuta pe acesta în alegerea destinațiilor de călătorie.

Aplicația mobilă de travel, disponibilă gratuit pentru iOS și Android face mai simplu accesul la acest conținut. Utilizarea se poate realiza în mod anonim sau cu cont de utilizator care permite personalizarea conținutului după preferințe și postarea de recenzii la obiective. Prin sistemul de geolocalizare, utilizatorului i se afișează inclusiv obiectivele din proximitate. Aplicația mobilă se poate folosi în mod offline. Conținutul salvat se poate afișa și atunci când telefonul nu are semnal.

Related Stories

Descoperă

Prețuri mai mici pentru city-break-urile de toamnă. Zborurile din...

Cele mai populare destinații de city-break din Europa sunt orașele care atrag anual cel mai mare număr de turiști: Roma, Paris, Londra, Milano, Bruxelles și Barcelona. În același timp, acestea sunt cunoscute pentru comunitățile mari de români formate în jurul lor și în localitățile învecinate, motiv pentru care există și un număr mai mare de zboruri către și dinspre ele.

Locația, calitatea saltelelor și bogația micului dejun sunt cele...

Un hotel bine ales poate transforma un city break într-o experiență memorabilă, mai ales dacă sunt luați în considerare factorii de calitate pe care turiștii îi caută: confortul camerei și, în special, al patului, micul dejun, locația și facilitățile suplimentare

ANAT: Voucherele de vacanță care se apropie de data...

Agențiile de turism au pregătite oferte speciale pentru posesorii de vouchere de vacanță. În mod deosebit sunt apreciate vacanțele cu discount prin programul „Înscrieri timpurii”, care oferă reduceri de până la 30% din prețul standard, pentru achiziționarea din timp a biletelor. În plus, întrucât începând cu februarie 2022, acestea sunt emise exclusiv pe card electronic, voucherele de vacanță pot fi utilizate și pentru rezervări online în perioada lor de valabilitate.

Întâlnire în premieră între ANAT, Asociația Aeroporturilor din România...

În cadrul întâlnirii au fost discutate o serie de provocări cu care se confruntă sectorul aviatic, precum întârzierile și anulările de zboruri, crearea unui fond de garantare pentru biletele de avion și atragerea unui număr mai mare de companii aeriene pe aeroporturile din România

Stagnare pe piața turismului intern: care au fost destinațiile...

Călătoriile de familie de patru nopți au arătat o creștere generală de 8,7% comparativ cu 2023, cu creșteri notabile în destinațiile montane (2.038 lei), destinațiile SPA (2.183 lei) și orașe (1.832 lei).

 „Romanțe vechi și noi”, o călătorie muzicală prin timp...

Romanțe vechi și noi vor reînvia tradiția muzicii românești de altădată, într-o interpretare contemporană plină de sensibilitate, în prima zi a lunii octombrie, începând cu ora 19, la Depozitul Sol-Victor, situat pe strada Rădăuțiului, nr. 1G, Marginea într-un concert  susținut de Ovidiu FOCA, Andrei RADU, Corina RĂDUCANU și Eugen DUMITRESCU, în cadrul Fabrik Fest, proiectul cultural care unește arta cu neconvenționalul.

Categorii populare