Fine dining-ul din România, printre cele mai accesibile din Europa. Media unui meniu de degustare e sub 100 EUR

În prezent, tot mai mulți antreprenori din HoReCa se orientează spre localurile de fine dining, care nu mai sunt percepute ca un risc, ci ca o posibilitate de a cuceri clientul cu o experiență unică.

Platforma Bookingham a vrut să afle cum se poziționează fine dining-ul din România pe harta restaurantelor cu stele Michelin din Europa. Iată care au fost principalele descoperiri:

  • Prețul mediu al unui meniu de degustare în România este de 90 EUR/persoană
  • Alături de Malta (125 EUR) și Grecia (132 EUR), suntem printre cele mai accesibile țări pentru fine dining din Europa
  • Fine dining-ul din București se apropie de cel din orașele franțuzești. Media unui meniu de degustare e de aproximativ 100 EUR

Prețul mediu al unui meniu de degustare în România este de 90 EUR/persoană. Alături de Malta și Grecia, suntem printre cele mai accesibile țări pentru fine dining din Europa

Pentru a vedea cum se poziționează România față de țările care au restaurante cu stele Michelin, am analizat meniurile de degustare ale celor mai high-end restaurante din țară, le-am convertit în EUR și am calculat valoarea mediană. Rezultatele au fost comparate cu datele din analiza Chef’s Pencil.

Meniul de degustare e una dintre caracteristicile restaurantelor de fine dining. Poate cuprinde 6, 8, 10 sau chiar 20 de preparate, și are rolul de a ilustra  specificul localului, creativitatea chef-ului și de a oferi o experiență completă oaspeților. 

Media unui meniu de degustare în România este de 90 EUR/persoană. Comparându-ne cu restaurantele cu stele Michelin din Europa, noi avem printre cele mai mici prețuri când vine vorba de fine dining, fiind urmați de Malta și Grecia. Cu toate acestea, reușim să oferim experiențe culinare apropiate de standardul ghidului franțuzesc. 

În Malta, există 5 restaurante cu stele Michelin, iar prețul mediu pentru o masă de o persoană este de 125 EURGrecia are mai multe localuri în ghid  – 12 –  dar e și mai scumpă decât Malta și România. Prețul mediu al unei mese în Atena e de 132 EUR/persoană. 

La polul opus, se află Danemarca, Islanda și Suedia. Conform analizei Chef’s Pencil, Danemarca e cea mai scumpă țară din Europa, media unei mese la un restaurant cu stele Michelin fiind de 295 EUR. Asta înseamnă de peste 3 ori mai mult decât media unui meniu de degustare în România. 

Pe locurile 2 și 3 în top se clasează Islanda și Suedia. Deși Islanda găzduiește doar 3 restaurante cu stele Michelin, media unei cine e de 233 EUR/persoană. În Suedia e mai accesibil, costând 206 EUR să iei masa la un local din ghidul Michelin.

Fine dining-ul din București se apropie de cel din orașele franțuzești. Media unui meniu de degustare e de aproximativ 100 EUR

Nu e un secret că Bucureștiul e cel mai puternic centru gastronomic din România. Aici se află și majoritatea restaurantelor incluse în analiza noastră.

Prețul mediu al unui meniu de degustare în București e de 98 EUR/persoană, iar un studiu anterior ne arată că asta e mai mult decât ar fi dispus un român să plătească pentru o cină în mod normal. 

Ba mai mult, aceștia nu ar fi dispuși să plătească 100 EUR/pers nici dacă vorbim de o ocazie mai specială precum Valentine’s Day. Cei mai mulți (26%) se așteaptă să cheltuie aproximativ 30 EUR/pers și doar 4% dintre respondenți cred că vor cheltui 100 EUR/pers sau mai mult.

Media pe „Micul Paris” se apropie de media restaurantelor cu stele Michelin din Franța. Dacă în capitala României prețul unui meniu de degustare e de aproximativ 100 EUR/persoană, în Montpellier acesta e de 120 EUR, în Dijon 125 EUR, iar în Bordeaux și Lyon130 EUR.

Ca specific, meniurile de degustare explorate în București fac parte din bucătăriile creativ-contemporane, franțuzești și neoromânești. Kaiamo, restaurantul lui chef Radu Ionescu, are printre cele mai scumpe meniuri de degustare, de 161 EUR/persoană – iar Caupona, care explorează bucătăria românească modernă, cel mai accesibil — 56 EUR/persoană. 

Dar nu doar capitala are localuri care oferă experiențe culinare la standarde înalte. Baracca e unul dintre cele mai renumite restaurante din Cluj care oferă meniu de degustare (84 EUR/persoană), iar în SibiuPlai e foarte popular printre cei care vor o experiență „from farm to fork” (80 EUR/persoană).

De ce nu e România pe harta Michelin?

De 124 de ani, ghidul franțuzesc continuă să fie cel mai relevant sistem pentru recunoașterea valorii unui restaurant, evaluând calitatea produselor și serviciilor, consecvența lor în timp, creativitatea și unicitatea bucătarului, tehnicile de gătit folosite și prețurile din meniu. 

Totuși, acesta nu acoperă toate țările din lume. Pentru ca ghidul Michelin să fie prezent într-o țară, trebuie să existe o scenă culinară vastă și de calitate. Deci, e nevoie de multe restaurante de top care să fie evaluate. Totodată, prezența ghidului Michelin într-o țară poate stimula industria să se ridice la standarde mai înalte, motivând localurile să creeze experiențe demne de cel puțin o stea Michelin. 

În România nu există ghidul franțuzesc, dar nu pentru că restaurantele de fine dining de la noi nu oferă servicii și produse de top. Localurile din această nișă fac asta deja și e un potențial imens de dezvoltare, atât că încă nu suntem evaluați pe baza stelelor Michelin. 

Promovarea localurilor și a chefilor pe scena internațională e un criteriu esențial pentru a deveni mai vizibili și pentru a-i face curioși pe criticii culinari din afară și pe inspectorii Michelin. Investiția în meniu și design, și trainingul de personal sunt alte aspecte importante în acest sens. Mai apoi, fiecare stea Michelin vine la pachet cu un adaos semnificativ la prețurile din meniu, deci e nevoie de clienți dispuși să plătească acei bani pentru experiențe culinare de înaltă calitate. 

Metodologie

Pentru această analiză, echipa Bookingham a selectat restaurantele de fine dining de top din România, cu meniu de degustare. Dacă un local avea mai multe opțiuni, a fost ales cel mai scump dintre ele, fără a include băuturi, bacșiș sau alte taxe ale localului. 

Prețurile au fost convertite din RON în EUR, la cursul BNR din data de 28.05.2024. Mai apoi, am calculat valoarea mediană, însă ne-am referit la aceasta drept „medie”, pentru ca materialul să fie ușor de parcurs. Ulterior, cu ajutorul datelor furnizate în analiza Chef’s Pencil, am comparat restaurantele de fine dining din România cu restaurantele cu stele Michelin din Europa.

Related Stories

Descoperă

Top 5 cele mai căutate destinații din România pentru...

Analiza Travelminit arată că un sejur de 2-3 nopți pentru două persoane și un copil costă în medie între 150 și 700 lei pe noapte, în funcție de destinație și facilitățile disponibile. Stațiunile montane sau balneare oferă pachete speciale pentru familii, cu demipensiune, acces la piscine, saune și activități pentru copii. Rezervările în octombrie permit familiilor să beneficieze de tarife mai avantajoase comparativ cu sezonul de vară și de mai multă liniște, fără aglomerația caracteristică vacanțelor estivale.

Drumeție cu gust de „Brânzeturi dumnezeiești” – pe Via...

La finalul drumeției, participanții vor ajunge la ferma familiei Mădăraș din Agârbiciu, locul unde se nasc celebrele „brânzeturi dumnezeiești”. Părintele Nicolae Mădăraș, împreună cu cei cinci fii ai săi, cresc vaci din rasa „brună de Maramureș” și prepară produse lactate apreciate nu doar în zona Copșa Mică - Mediaș, ci și dincolo de granițele județului, până la Blaj.

Colliers: Industria hotelieră din România, printre cele mai mari...

Raluca Buciuc, Director, Partner of Valuation360 și Advisory Services la Colliers: Românii au continuat să călătorească și să accepte tarife tot mai ridicate, iar Bucureștiul a ajuns la prețuri pe cameră comparabile cu diverse capitale regionale, de la Viena la Varșovia și Praga. Această evoluție a susținut ca perioada 2023-2025 să fie una foarte bună pentru hotelieri, însă creșterea tarifelor în viitor nu se va putea baza doar pe inflație, ci pe diversificarea serviciilor, inovație și utilizarea tehnologiei AI.

Turismul Românesc 2.0: Cum schimbă tehnologia călătoriile românilor

În sectorul turistic, mai mult de jumătate dintre furnizorii de cazare utilizează instrumente precum tarife dinamice (52%) sau chatboți (58%) pentru a servi mai bine clienții și a crește veniturile. În schimb, piețele din Europa de Est, inclusiv România, rămân în mare parte subdigitalizate, multe operațiuni fiind încă realizate manual.

Hello Holidays marchează Ziua Mondială a Turismului cu oferte...

Fiecare ediție a Zilei Mondiale a Turismului are o tematică specială, axată pe provocările și oportunitățile momentului, de la digitalizare și sustenabilitate, până la turismul rural sau incluziunea socială. Este o zi în care industria călătoriilor își reafirmă rolul vital, amintind că fiecare turist contribuie la schimb și înțelegere interculturală.

Eco-Brunch aniversar la Dorna Candrenilor: 15 ani de ecoturism...

Atmosfera de sărbătoare a adunat peste 200 de participanți, oaspeți din țară, din străinătate și din comunitățile locale. Peste 50 de localnici s-au implicat direct în organizare: gospodine și producători locali, soliști și dansatori de folclor, voluntari și meșteri populari.

Categorii populare