Românii preferă în continuare concediile pe litoralul românesc. Ce își doresc ei de la o vacanță în 2024?

Conform celui mai recent studiu realizat de platforma de rezervări hoteliere Travelminit.ro si compania de cercetare de piață Mercury Research, românii încă vor să își petreacă vacanța de vară pe litoralul românesc. Pe locurile secunde în preferințele românilor sunt destinațiile montane și balneoclimaterice.

Litoralul românesc rămâne în topul preferințelor românilor

Unul dintre punctele tari ale turismului național rămâne ieșirea la Marea Neagră, astfel că litoralul românesc rămâne în topul preferințelor turiștilor, cu 55% dintre voturile participanților la studiu. Românii sunt și în căutare de stațiuni montane (47%), de tururi prin țară (46%), care le permit să exploreze cât mai multe locuri, dar și de stațiuni balneo (43%), având în vedere că turismul de wellness este într-o continuă creștere.

Potrivit studiului realizat de Travelminit și Mercury Research, în ultimul an, cei mai mulți oameni au vizitat orașele mari din România (60%), zona montană (50%) și litoralul Mării Negre (45%). Este interesant de menționat și faptul că și city break-urile, un trend extrem de popular în Europa, sunt căutate acum și în România, orașe precum Bucureștiul, Cluj-Napoca, Brașovul, Sibiul, Oradea sau Timișoara fiind printre cele mai apreciate pentru vacanțele de acest tip.

De asemenea, se pare că, în următoarele 12 luni, cele mai populare destinații pentru sejururile mai lungi (de peste 4 zile) sunt litoralul Mării Negre (41%) și stațiunile balneare (31%), în timp ce, în cazul unor sejururi mai scurte, românii au în plan să meargă la munte (40%), în marile orașe (38%) și la Marea Neagră (38%). În general, turiștii preferă să meargă la munte pentru sejururi mai scurte, deoarece Carpații sunt mai aproape de orice punct de plecare în comparație cu orice altă destinație de vacanță.

„Rezultatele studiului Mercury sunt confirmate și de datele Travelminit.ro, practic, în topul celor mai rezervate destinații de pe platforma noastră se află cele menționate și de ei. Așa cum era de așteptat, litoralul românesc este în topul preferințelor pe durata sezonului estival, iar noi ne bucurăm că putem asigura o ofertă variată de cazări la mare și nu numai, la care se poate plăti inclusiv cu vouchere”, spune Rita Szilveszter, Marketing Manager Travelminit.ro.

Ce își doresc românii de la vacanțele lor?

Studiul Mercury Research a relevat și faptul că principalele motive pentru care turiștii merg în vacanță sunt: nevoia de a se bucura de peisaje și de natură (cu un scor de 9.2 din 10), odihna și relaxarea (cu un scor de 9), atracțiile turistice (8.6), timpul petrecut cu familia și prietenii (8.6).

În ceea ce privește bugetul, prețurile cazărilor sunt similare cu cele din sezonul trecut. Pentru un sejur scurt în România (1-3 nopți maximum), în ultimul an, oamenii au cheltuit în medie 585 de lei de persoană, iar pentru sejururi mai lungi au plătit 1.100 de lei de persoană. Bugetele pentru acest sezon estival sunt aproximativ la fel: 575 de lei pentru sejururi mai scurte și 1.130 de lei pentru sejururi mai lungi.

Nu în ultimul rând, merită precizat cât de importante sunt review-urile cazărilor: 75% dintre oameni citesc întotdeauna recenziile de cazare, mai ales pe platformele de rezervare online, pe site-ul de cazare și pe Google.

„Pentru Travelminit, turistul este de fiecare dată pe primul loc, astfel că a fost important pentru noi să parcurgem studiul realizat de Mercury Research și să înțelegem mai bine ce își doresc turiștii de la vacanțele lor din prezent. Facem tot posibilul să oferim o experiență plăcută turiștilor români, indiferent că vorbim despre găsirea celei mai bune oferte sau de posibilitatea de a plăti sub mai multe forme – cu un card bancar, cu un card de vacanță, în cazul celor care beneficiază de această facilitate. Avem cea mai largă ofertă de cazare cu vouchere de vacanță în România, astfel că încercăm de fiecare dată să le oferim clienților noștri opțiunile de care au nevoie pentru planificarea unui sejur așa cum își doresc”, spune Timea Imecs-Ambrus, CEO Travelminit.ro.

„Am apreciat în colaborarea cu Travelminit deschiderea de a afla exact ce spun românii despre acest domeniu al turismului. Cu toții ne formăm opinii «din birou» despre cum se comportă oamenii și cum gândesc, dar este crucial să aflăm direct de la ei și să validăm sau nu ce credeam că știm; altfel, fără contact direct cu oamenii, companiile pot devia cu ușurință de la realitatea pieței”, spune Cosmin Constantin, Senior Research Consultant Mercury Research.

Related Stories

Descoperă

Vola.ro: cât îi costă pe români să evite aglomerația...

Traficul oprit de pe Valea Oltului afectează tot mai mulți români care au drum spre centrul și vestul țării în perioada aceasta, mai ales că suntem în plin sezon al festivalurilor

Președintele ANAT, Alin Burcea, cere statului român să combată...

Alin Burcea: Se fac cazări în apartamente private, pe Litoral și la munte, și nu se plătește nicio taxă. Pe de altă parte, sunt persoane fizice care organizează grupuri, atât în România, cât și în străinătate, la negru, fără licență, fără brevet, și nu plătesc 1 leu statului român. Propun ca vama să verifice ca fiecare autocar să aibă licență de turism iar ghidul brevet

Japonia a devenit noua destinație îndepărtată ”la modă”

La ora actuală, topul destinațiilor alese de români în Japonia este condus de Kyoto, urmat de ⁠Tokyo, ⁠Nara, ⁠Osaka și ⁠Hiroshima.

IRI Travel recomandă turiștilor români cum pot ajunge mai...

Românii au fost informați că statul bulgar efectuează lucrări de reabilitare la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse pe propriul sector începând cu 9 iulie, blocând acest pod timp de două luni. Din păcate, lucrările au loc în vârf de sezon estival, îngreunând circulația pentru circa 1,5 milioane de români care merg cu automobilele proprii în Bulgaria, Turcia și Grecia. Într-o primă etapă a reparațiilor circulația rutieră pe pod va fi restricționată pe sensul de intrare în Bulgaria și apoi pe sensul de ieșire, spre România.

ANAT avertizează: lărgirea plajelor este binevenită, dar nu în...

Președintele ANAT, Alin Burcea, își pune întrebarea dacă ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Mircea Fechet, realizează ce înseamnă să ai lucrări de infrastructură în plin sezon. ”Am realizat, dintr-o eroare, nu s-a înțeles cum să se organizeze licitațiile iar jumătate dintre licitații nu s-au făcut în acest an. Dar să dai acceptul pentru înnisipare în sudul Litoralului, în plin sezon? Are habar domnul ministru că plajele din Neptun sunt acum închise? Este conștient de ceea ce face? La Neptun, noroc cu piscinele și cu un aqua park. Altfel, avem semnale puternice că turiștii sunt deranjați că nu au acces la plaje. La fel procedează și colegul său, primarul din Mangalia, care asfaltează în plin sezon”.

Vola.ro: În iunie, au fost cu 47% mai multe...

Deși au existat întârzieri și anulări pe multiple rute, cele mai afectate au fost zborurile spre și dinspre principalele orașe europene, cum ar fi Londra, Paris sau Milano. Acestea se numără printre cele mai aglomerate huburi europene: sunt destinațiile care au cele mai multe zboruri, din și spre toate colțurile lumii, motiv pentru care apar aici, în special în plin sezon, și cele mai multe situații problematice cu zborurile.

Categorii populare