O Românie de poveste la prima ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate

Pe 2 septembrie, peste 200 de spații muzeale și culturale din România au animat satele și comunele din 37 de județe, cu ocazia primei nocturne muzeale rurale, organizată în  Europa.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România mulțumește tuturor entităților muzeale și organizațiilor private care s-au implicat, cu mare entuziasm, în prima ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate și au fost gazde bune pentru mii de vizitatori.

Din județul Suceava, la prima ediție a evenimentului au participat Casa Muzeu Poiana Stampei, Căsuța lui „Moș Didiță”, Frumosu și Muzeul „Anastasie Crimca” și Mănăstirea Dragomirna.

Niciunde în alte părți nu întâlnești atât de multe locuri și lucruri care așteaptă să fie descoperite. Noaptea Muzeelor la Sate este despre un patrimoniu cultural de o diversitate atât de mare încât nouă, echipei proiectului, ne-a depășit demult imaginația. Satul românesc a deschis cu entuziasm pe 2 septembrie o ușă care a purtat publicul într-o lume unde există povești, oameni, colecționari, obiecte, case și locuri uimitoare. A fost prima ediție a celui mai mare proiect de arheologie simbolică, un proces unde poți da la o parte straturi și straturi de istorie, cultură, tradiții, obiceiuri, comportamente, meșteșuguri, artă, superstiții, cântece sau rezistență la rău. A fost un prilej grozav să onorăm acei oameni entuziaști și necunoscuți, acele organizații pline de suflete și minți creative care încearcă să țină în viață nu numai case și monumente din trecut, ci și memoria noastră istorică și culturală. ” – a declarat Dragoș Neamu, Coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor.

Noaptea Muzeelor la Sate a fost prezentă în peste 200 de localități din România, care au acoperit geografic toate regiunile istorice ale țării. Începând cu orele prânzului, până târziu în noapte, publicul a celebrat un patrimoniu cultural fascinant, extrem de divers și plin de culoare. Pe lângă muzee sătești și case memoriale, ateliere educative și spații dedicate copiilor, publicul a putut vizita surprinzătoare chilii ale zânelor și locuințe ale martirilor, ferme de artă și puncte gastronomice pentru degustare, spații de rezidență artistică și muzee de pânze sau cu vise, șezători, fierării magice, case de boieri venețieni din Țara Făgărașului, mori de apă, mori de hârtie, ansambluri nobiliare, ateliere de olărit, păstrători de cipcă, spații ale memoriei și ale rezistenței anticomuniste și anti-colectivizare, mănăstiri, castele, biserici fortificate fabuloase, drumuri tematice, mausolee și multe alte destinații extraordinare.

După centralizarea parțială a datelor furnizate de reprezentanții obiectivelor conectate la noul circuit muzeal, a fost o prezență de mii de vizitatori, cu o medie de 100 pe obiectiv, cu limite minime de 40-45 vizitatori și maxime de 300-400.

Related Stories

Descoperă

Noaptea Muzeelor la Sate revine pe 6 septembrie 2025

Noaptea Muzeelor la Sate este deschisă tuturor muzeelor și colecțiilor din mediul rural care doresc să participe la această ediție. Organizatorii oferă promovare națională, sprijin în organizarea activităților și includerea în platforma oficială a evenimentului.

Cinci probleme cu care se confruntă pasagerii români atunci...

Cele mai frecvente situații dificile cu care se confruntă românii atunci când călătoresc cu avionul: 1. Call center contra cost și lipsa unui suport real atunci când se întâmpla probleme. 2. Anulari si întârzieri de zbor care afectează constant pasagerii 3. Pierderea bagajelor 4. Situații birocratice care pot costa timp si bani 5. Plata locurilor alăturate chiar si pentru familiile care călătoresc cu copii

Numărul de turiști în luna iunie în scădere cu...

Printre factorii care au influențat scăderea numărului de turiști se numără micșorarea valorii voucherelor de vacanță, de la 1600 de lei la 800 de lei, o măsură resimțită puternic de angajații din sectorul public. La nivel național, pentru luna  iunie 2025, valoarea medie a unui sejur a fost de 1.040 lei, cu  9,5% mai mare față de iunie 2024, când aceasta era de 950 lei. Această creștere este influențată atât de creșterea tarifelor cu 10-15%, cât și de preferința turiștilor pentru servicii superioare calitativ.

Vola: Tensiunile din Orientul Mijlociu au dus la anularea...

În plin sezon estival, orice perturbare geopolitică se amplifică prin contextul aglomerat din aeroporturi și gradul ridicat de ocupare a zborurilor. Rutele ocolitoare impuse operatorilor duc la creșterea consumului de combustibil, întârzieri în lanț și nevoia de cazare suplimentară pentru echipaje. În același timp, companiile aeriene suportă costuri ridicate pentru compensarea pasagerilor afectați, rerutare, mese și nopți de cazare.

Românii preferă vacanțele cu piscină, mic dejun inclus și...

Accesul la piscină și facilitățile de tip SPA, precum sauna sau jacuzzi-ul, sunt tot mai căutate. Acestea pot crește șansele de rezervare cu până la 40%, în special în cazul sejururilor de weekend, a vacanțelor în cuplu sau a pachetelor de tip wellness. Aceste dotări sporesc nu doar gradul de ocupare, ci și durata medie a șederii.

Tot mai mulți români aleg muntele în sezonul cald,...

Dacă în anii trecuți litoralul domina sezonul estival, în 2025 tot mai mulți turiști își îndreaptă atenția către stațiuni precum Poiana Brașov, Sovata, Băile Tușnad, Borsec sau Vatra Dornei, alegând unități de cazare care îmbină peisajele montane spectaculoase cu confortul unui hotel de 4 stele, piscină interioară sau exterioară și servicii de spa.

Categorii populare