Tendințele Sezonului Estival 2024: Turiștii din regiunea Moldova optează pentru vacanțe în Bulgaria,  România și Grecia (continentală) cu transport individual și Turcia cu transport avion charter

În lumina unei evoluții pozitive de 39% în primul trimestru al anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, IRI Travel, unul dintre cei mai importanți touroperatori din România, aduce în atenție tendințele actuale ale sezonului estival 2024 și importanța parteneriatelor în industria turismului.

Creștere și Preferințe

Datele indică o creștere semnificativă, susținută de popularitatea destinațiilor preferate de turiști. Printre acestea, se remarcă Nisipurile de Aur din Bulgaria, Halkidiki din Grecia, Mamaia din România și Kușadasi din Turcia, toate înregistrând creșteri semnificative în numărul de rezervări.

Turiștii din regiunea Muntenia optează pentru vacanțe cu preponderență în: Bulgaria, Grecia, România și Turcia cu transport individual în cea mai mare parte, dar și cu avion și autocar.

Turiștii din regiunea Moldova optează pentru vacanțe în Bulgaria,  România și Grecia (continentală) cu transport individual și Turcia cu transport avion charter, cu plecări din orașele apropiate domiciliului.

Turiștii din Transilvania optează pentru Bulgaria și România cu transport individual și pentru destinații din Grecia și Turcia, cu transport cu avionul.

Tendințele actuale ale sezonului estival 2024

În sezonul estival 2024, turiștii au adoptat noi tendințe în ceea ce privește rezervările de vacanță. Iată câteva aspecte relevante, segmentate pe regiuni:

Early Booking și gradul de ocupare al hotelurilor:

Turiștii își rezervă vacanțele cu mult timp înainte pentru a beneficia de oferte avantajoase prin Early Booking sau pentru a asigura disponibilitatea ofertelor dorite. Rezervările pentru sezonul estival 2024 au început încă din luna octombrie 2023, cu vârfuri de rezervări în lunile ianuarie și februarie. Din acest motiv, multe hoteluri căutate au perioade cu ocupare integrală.

Durata Sejurului:

Perioada medie a sejurului este în scădere. Turiștii preferă să efectueze mai multe sejururi mai scurte într-un an, în loc de un singur sejur de 7–10 zile. Astfel, pot vizita mai multe destinații.

Ultimele Trepte de Early Booking

În luna aprilie, principalele rezervări se concentrează pe programele de 1 Mai și de Paște. Totuși, această perioadă este excelentă și pentru rezervarea vacanțelor în sezonul estival. Multe unități de cazare au prelungit reducerile de Early Booking până la 15 sau chiar 30 aprilie.

Reducerile se situează între 10% și 15%, dar există hoteluri care oferă chiar reduceri mai mari (25%–35%) pentru anumite perioade (mai, iunie și septembrie).

Perioadele favorabile pentru sejururi estivale

Mai, prima parte a lunii iunie și septembrie sunt momente ideale pentru vacanțe pe litoralul Mării Negre, în special pentru România și Bulgaria. Odată cu încălzirea globală, aceste perioade au devenit foarte potrivite pentru relaxare și prețurile sunt extrem de avantajoase. Unitățile de cazare au lansat multe oferte atractive, precum:

– Oferte speciale pentru seniori (persoane cu vârsta peste 55 de ani).

– Preturi speciale pentru această perioadă.

– Reduceri suplimentare pentru copii (inclusiv unități care oferă gratuitate la 2 copii).

– Zile gratuite (plătești 5 nopți și stai 6).

IRI Travel își consolidează parteneriatele cu agențiile de turism și se angajează să ofere o experiență de călătorie de calitate pentru clienții săi. În acest context, CEO-ul companiei, Lucian Bădîrcea, a anunțat candidatura sa pentru un loc în Consiliul Director ANAT, exprimându-și dorința de a contribui la dezvoltarea și reprezentarea agențiilor de turism din România.

Prin colaborări strânse și adaptarea continuă la tendințele pieței, industria turismului din România se pregătește să ofere experiențe de neuitat pentru turiști în sezonul estival 2024.

Top of Form

Related Stories

Descoperă

Cinci probleme cu care se confruntă pasagerii români atunci...

Cele mai frecvente situații dificile cu care se confruntă românii atunci când călătoresc cu avionul: 1. Call center contra cost și lipsa unui suport real atunci când se întâmpla probleme. 2. Anulari si întârzieri de zbor care afectează constant pasagerii 3. Pierderea bagajelor 4. Situații birocratice care pot costa timp si bani 5. Plata locurilor alăturate chiar si pentru familiile care călătoresc cu copii

Numărul de turiști în luna iunie în scădere cu...

Printre factorii care au influențat scăderea numărului de turiști se numără micșorarea valorii voucherelor de vacanță, de la 1600 de lei la 800 de lei, o măsură resimțită puternic de angajații din sectorul public. La nivel național, pentru luna  iunie 2025, valoarea medie a unui sejur a fost de 1.040 lei, cu  9,5% mai mare față de iunie 2024, când aceasta era de 950 lei. Această creștere este influențată atât de creșterea tarifelor cu 10-15%, cât și de preferința turiștilor pentru servicii superioare calitativ.

Vola: Tensiunile din Orientul Mijlociu au dus la anularea...

În plin sezon estival, orice perturbare geopolitică se amplifică prin contextul aglomerat din aeroporturi și gradul ridicat de ocupare a zborurilor. Rutele ocolitoare impuse operatorilor duc la creșterea consumului de combustibil, întârzieri în lanț și nevoia de cazare suplimentară pentru echipaje. În același timp, companiile aeriene suportă costuri ridicate pentru compensarea pasagerilor afectați, rerutare, mese și nopți de cazare.

Românii preferă vacanțele cu piscină, mic dejun inclus și...

Accesul la piscină și facilitățile de tip SPA, precum sauna sau jacuzzi-ul, sunt tot mai căutate. Acestea pot crește șansele de rezervare cu până la 40%, în special în cazul sejururilor de weekend, a vacanțelor în cuplu sau a pachetelor de tip wellness. Aceste dotări sporesc nu doar gradul de ocupare, ci și durata medie a șederii.

Tot mai mulți români aleg muntele în sezonul cald,...

Dacă în anii trecuți litoralul domina sezonul estival, în 2025 tot mai mulți turiști își îndreaptă atenția către stațiuni precum Poiana Brașov, Sovata, Băile Tușnad, Borsec sau Vatra Dornei, alegând unități de cazare care îmbină peisajele montane spectaculoase cu confortul unui hotel de 4 stele, piscină interioară sau exterioară și servicii de spa.

Vara 2025: Romanii pot zbura cu mai putin de...

Potrivit datelor Vola, inceputul lunii iunie este momentul ideal pentru romanii care vor sa calatoreasca in Europa cu un buget redus. La polul opus, cea mai scumpa perioada ramane luna august, cand tarifele depasesc 300 de euro

Categorii populare