Expoziția „Drumul Morilor-prin Bucovina și Schwaben. De la meșteșug la patrimoniu”, la Muzeul Satului Bucovinean

Muzeul Național al Bucovinei invită publicul interesat, joi, 11 aprilie 2024, ora 12:30, la vernisajul expoziției 𝗗𝗥𝗨𝗠𝗨𝗟 𝗠𝗢𝗥𝗜𝗟𝗢𝗥 – 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗕𝘂𝗰𝗼𝘃𝗶𝗻𝗮 ș𝗶 𝗦𝗰𝗵𝘄𝗮𝗯𝗲𝗻. 𝗗𝗲 𝗹𝗮 𝗺𝗲ș𝘁𝗲ș𝘂𝗴 𝗹𝗮 𝗽𝗮𝘁𝗿𝗶𝗺𝗼𝗻𝗶𝘂.

Deschisă la Muzeul Satului Bucovinean, în Casa Ostra, expoziția prezintă prin intermediul patrimoniului etnografic, a machetelor, hărților, fotografiilor și reproducerilor după documente de arhivă, date inedite despre meșteșugul morăritului și despre instalațiile tehnice cu acționare hidraulică utilizate pentru măcinarea cerealelor.

Expoziția reprezintă o paralelă între instalațiile de tehnică populară din regiunea Schwaben (Germania) și cele din Bucovina, morile fiind de multe ori parte a unui complex industrial împreună cu pive, ferăstraie sau mori de producere a hârtiei, numitorul comun a acestor instalații fiind roata hidraulică.

Expoziția este realizată în colaborare cu Serviciul Județean Suceava al Arhivelor Naționale ale României, Consiliul Regional Schwaben și Serviciul Diasporă. Parteneriate Externe și Protocol din cadrul Consiliului Județean Suceava.

Expoziția poate fi văzută în perioada 11 aprilie – 9 iunie 2024.

Related Stories

Descoperă

Noaptea Muzeelor la Sate revine pe 6 septembrie 2025

Noaptea Muzeelor la Sate este deschisă tuturor muzeelor și colecțiilor din mediul rural care doresc să participe la această ediție. Organizatorii oferă promovare națională, sprijin în organizarea activităților și includerea în platforma oficială a evenimentului.

Cinci probleme cu care se confruntă pasagerii români atunci...

Cele mai frecvente situații dificile cu care se confruntă românii atunci când călătoresc cu avionul: 1. Call center contra cost și lipsa unui suport real atunci când se întâmpla probleme. 2. Anulari si întârzieri de zbor care afectează constant pasagerii 3. Pierderea bagajelor 4. Situații birocratice care pot costa timp si bani 5. Plata locurilor alăturate chiar si pentru familiile care călătoresc cu copii

Numărul de turiști în luna iunie în scădere cu...

Printre factorii care au influențat scăderea numărului de turiști se numără micșorarea valorii voucherelor de vacanță, de la 1600 de lei la 800 de lei, o măsură resimțită puternic de angajații din sectorul public. La nivel național, pentru luna  iunie 2025, valoarea medie a unui sejur a fost de 1.040 lei, cu  9,5% mai mare față de iunie 2024, când aceasta era de 950 lei. Această creștere este influențată atât de creșterea tarifelor cu 10-15%, cât și de preferința turiștilor pentru servicii superioare calitativ.

Vola: Tensiunile din Orientul Mijlociu au dus la anularea...

În plin sezon estival, orice perturbare geopolitică se amplifică prin contextul aglomerat din aeroporturi și gradul ridicat de ocupare a zborurilor. Rutele ocolitoare impuse operatorilor duc la creșterea consumului de combustibil, întârzieri în lanț și nevoia de cazare suplimentară pentru echipaje. În același timp, companiile aeriene suportă costuri ridicate pentru compensarea pasagerilor afectați, rerutare, mese și nopți de cazare.

Românii preferă vacanțele cu piscină, mic dejun inclus și...

Accesul la piscină și facilitățile de tip SPA, precum sauna sau jacuzzi-ul, sunt tot mai căutate. Acestea pot crește șansele de rezervare cu până la 40%, în special în cazul sejururilor de weekend, a vacanțelor în cuplu sau a pachetelor de tip wellness. Aceste dotări sporesc nu doar gradul de ocupare, ci și durata medie a șederii.

Tot mai mulți români aleg muntele în sezonul cald,...

Dacă în anii trecuți litoralul domina sezonul estival, în 2025 tot mai mulți turiști își îndreaptă atenția către stațiuni precum Poiana Brașov, Sovata, Băile Tușnad, Borsec sau Vatra Dornei, alegând unități de cazare care îmbină peisajele montane spectaculoase cu confortul unui hotel de 4 stele, piscină interioară sau exterioară și servicii de spa.

Categorii populare