Noaptea Muzeelor din România va reveni în acest an pe 18 mai 2024, marcând aniversarea celei de-a 20-a ediții a evenimentului. Cu o istorie bogată și o participare în creștere, Noaptea Muzeelor promite să ofere o experiență culturală memorabilă pentru toți vizitatorii. Pentru a asigura o implicare cât mai diversă și reprezentativă, Rețeaua Națională a Muzeelor anunță prelungirea sesiunii de înscrieri pentru muzee până pe data de 26 aprilie 2024.
Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată în România de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR), fiind un eveniment anticipat de publicul de toate vârstele, în fiecare an. Noaptea Muzeelor este o ocazie unică de a celebra și de a explora bogăția patrimoniului cultural din România. Cu sprijinul muzeelor, galeriilor, instituțiilor culturale și al altor spații alternative, evenimentul promite să ofere experiențe educative și atrăgătoare pentru toate vârstele și interesele.
Cu ocazia ediției aniversare, publicul va putea interacționa cu numeroase proiecte inedite. Printre acestea se numără: proiectul de Revitalizare a unui spațiu cu personalitate – Cinema MARCONI, propus de ARCUB; inițiativa intitulată „Prietenii Vârstnicilor”, promovată de Asociația Niciodată Singur, prin care orice vârstnic care își dorește să participe la Noaptea Muzeelor, dar nu are cu cine să meargă, poate intra în ”gașca” de seniori; expoziția tematică „Leacuri și remedii din drogheriile bucureștene. O călătorie arheologică în secolul XIX” , la Palatul Suțu a Muzeului Municipiului București; Muzeul virtual al culturii romilor de la Muzeul Țăranului Român; o reprezentație a gladiatorilor Imperiului Roman, coordonată de Ludus Ursus Nigrus, de la Școala de Gladiatori, la Muzeul Municipiului Dej; „Alai nocturn. Noi povești în case vechi” – debutul unui program de revitalizare a interesului din mediul privat și ONG-uri pentru conștientizarea importanței salvării patrimoniului moștenit, la April Hub în Craiova; o serie de intervenții și experimente artistice în mai multe spații iconice ale orașului Iași, propuse de Romanian Creative Week; tururi la lumina lumânărilor în Biserica fortificată din Apold.
Printre muzeele și spațiile care participă pentru prima dată la acest eveniment sunt: Institutul de Istorie a Religiilor, cu o proiecție specială a filmului „O umbră de nor” de Radu Jude; Salonului Internațional al Sticlei, la Galeria Orizont din București; Muzeul de
Anatomie Comparată din Cluj-Napoca; Centrul de Artă Contemporană din Iași.
În contextul acestei ediții aniversare, Rețeaua Națională a Muzeelor anunță prelungirea sesiunii de înscrieri pentru muzee până în data de 26 aprilie 2024. Muzeele și entitățile culturale interesate să fie parte din programul evenimentului pot să solicite fișa de înscriere printr-un mesaj transmis la adresa de e-mail noaptea_muzeelor@yahoo.com.
Până în acest moment, situația participării la Noaptea Muzeelor și reprezentativitatea geografică arată o implicare semnificativă, cu spații culturale din 31 de județe: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vrancea; astfel, 221 de muzee și entități culturale sunt deja înscrise pentru a participa la această ediție.
Programul complet al evenimentelor va fi publicat în ordine alfabetică, pe localități, începând cu data de 26 aprilie 2024 pe www.noapteamuzeelor.org. Actualizările vor continua zilnic până în ziua evenimentului, oferind publicului informații detaliate despre toate activitățile programate.