O sută de mii de voturi exprimate în primele zile de votare la „Destinația Anului® 2024 în România”

Românii sunt pasionați de vacanțe în România, și dornici de a descoperi noi destinații pe care să le vadă în 2024. Pasiunea se vede în mediul online, unde peste 100 000 de voturi au fost exprimate în prima săptămână de votare pentru competiția „Destinația Anului 2024 în România”.

Cele 120 destinații concurente în 11 categorii s-au mobilizat pentru o prezență cât mai atractivă pe www.destinatiaanului.ro astfel încât să atragă cât mai multe voturi. În joc sunt atât atragerea turiștilor, cât și orgoliul, mândria locală. Iar, pentru că românii sunt mândri de atracțiile din zonele unde locuiesc, situația este una extrem de strânsă până în prezent. Sunt bătălii intense pentru primele poziții, răsturnări de situație spectaculoase și cu posibilitatea până în ultimul minut ca oricare dintre destinațiile înscrise să revendice un loc pe podium.

Cea mai disputată categorie în acest an este „Orașe care inspiră”. Brașov, Timișoara și Oradea se află în acest moment pe primele poziții, dar foarte aproape ca număr de voturi sunt și Cluj Napoca, Suceava, Sibiu, Iași și București, orașe care luptă intens pentru a câștiga sprijinul publicului și pentru a urca în top.

Stațiunile turistice sunt o altă categorie în care alegerea nu e deloc una ușoară. Primele 3 poziții sunt în acest moment ocupate de Bran, Sovata și Băile Felix, dar Gura Humorului, Sinaia și Mamaia se află de asemenea pe poziții apropiate.

O categorie nou introdusă în 2024 este „Sate de poveste„, iar aici topul este momentan condus de un sat Bucovinean (Ciocănești – județul Suceava) și de două sate transilvane (Biertan – județul Sibiu și Sâmbăta de Sus – județul Brașov). Muntenia este aproape de top prin satul Corbi – județul Argeș. Avem aici și o destinație din Republica Moldova care acumulează tot mai multe voturi: satul Văleni din raionul Cahul.  

O categorie aparte este cea a „Tărâmurilor cu istorie și tradiție” – prezentată de berea Caraiman. „Plutonul fruntaș” include în acest moment câștigătoarea en-titre Ținutul Mănăstirilor din Bucovina, dar și Cetățile Dacice din Munții Orăștiei (Sarmizegetusa Regia, Blidaru, Costești, Piatra Roșie) și Maramureșul Istoric, dar cu siguranță merită cercetate toate cele 11 destinații finaliste pentru o vacanță de neuitat în România.

Iubitorii de natură pot descoperi Regiuni Eco-turistice, categorie prezentată de Asociația de Ecoturism din România. 12 finaliste își dispută aprins titlul la această categorie, iar în acest moment favorită pare Delta Dunării, urmată de Țara Hațegului, Țara Dornelor și Ținutul Zimbrului – Neamț.

***

Pe lângă destinații – localități sau regiuni, Destinația Anului premiază și atracții turistice, iar în ultimii ani s-au dezvoltat foarte multe locuri noi pe care să le vizitezi ca parte a unei vacanțe încântătoare.

Categoria „Atracții Cultural-Educative”, prezentată de BCR este condusă momentan de Castelul Corvinilor – Hunedoara, talonat îndeaproape de Castelul Bran și de Muzeul Astra-Sibiu. O categorie cu 13 destinații finaliste de mare valoare, printre care Cazinoul Constanța, Palatul Culturii din Iași și Străzi Deschise București concurează pentru podium câștigând zeci de voturi în fiecare minut.

O categorie iubită mai ales de cei mici, „Distracție și aventură” aduce multe surprize în acest an. Mini-Transilvania Parc din județul Harghita, Valea cu Povești din județul Brașov și Dino Parc Râșnov sunt în acest moment în frunte.

Competiția este foarte strânsă și la categoria „Cazări epice – Resort-uri”. Poza momentului arată Green Village Resort, Zaga Zaga Vrancea și Club Vila Bran pe primele poziții ca număr de voturi. Iar în categoria „Boutique”, concurența este atât de acerbă încât primele 5 clasate în acest moment se află la mai puțin de 100 de voturi distanță una de alta: Castel Daniel din județul Covasna, Hadar Chalet din județul Buzău, Valea celor XII din județul Neamț, Nooks by Adybeca din județul Bihor și Atra Doftana din județul Prahova.

Atracțiile gastronomice nu pot lipsi dintr-o vacanță memorabilă, iar cele 11 finaliste ale acestei categorii prezentate de METRO ne dau o invitație irezistibilă. Casa Timiș, Valea Verde, Mama Cozonacilor sau punctul gastronomic local „Casa VLC” din județul Harghita sunt în acest moment pe primele locuri după numărul de voturi.

O categorie nou-introdusă, Wellness, ne îmbie la dulcea relaxare. Dar unde? Poate la Therme București, la Panoramic Colibița, destinațiile cu cele mai multe voturi în acest moment în categorie, sau poate la Akasha Wellness Retreat, Alma Health & Spa, Ana Hotels Europa Eforie – atracții care adună tot mai multe voturi.

Cu 100,000 de voturi exprimate în primele 7 zile de votare, și încă 16 zile rămase până la încheierea acestei etape pe 8 mai 2024, rezultatele momentului pot fi oricând răsturnate, pe măsură ce toți mai mulți români intră și votează pe pe platforma destinatiaanului.ro. Mobilizarea comunității din jurul unei destinații poate înclina balanța decisiv. Votul publicului va conta pentru o treime din scorul total, alături de o treime obținută prin votul unui juriu format din peste 100 de experți și lideri de opinie, și de opinia publică națională reprezentată prin rezultatele Cercetării Sociologice Destinația Anului.

Ateneul Român va fi scena pe vor fi anunțate destinațiile turistice câștigătoare în fiecare categorie în cadrul Galei Destinația Anului® 2024, prin susținerea Primăriei Municipiului București ca Gazdă.

Până atunci, fiecare vot contează. Echipa Destinația Anului® vă invită să alegeți destinația preferată în fiecare din cele 11 categorii și să vă bucurați de frumusețea României!

Related Stories

Descoperă

ANAT, OMD Județul Constanța alături de parteneri, organizează Mega...

Riviera Românească păstrează trendul ascendent, rezervările pentru primele două luni, față de perioada similară a anului trecut, fiind în medie cu 25% mai mari. Programele "Înscrieri Timpurii" s-au bucurat de un interes major, rezervările pornind încă din toamna anului trecut cu reduceri de până la 60% din tariful pachetelor de bază. La acest lucru au contribuit și voucherele de vacanță a căror valoare în 2023 a fost de aproape două miliarde de lei, 95% dintre acestea fiind deja decontate.

Aplicația România Atractivă, imediat după Booking în topul celor...

Programul România Atractivă include 12 rute turistice tematice care străbat toată țara, cu 275 de obiective de vizitat, care vor fi semnalizate și prin infrastructură rutieră specifică până în anul 2026.

Cum a reușit Sovata să rămână în topul destinațiilor...

Dincolo de resursele naturale pe care turiștii le apreciază aici, Sovata s-a dezvoltat și a reușit să se mențină pe un trend ascendent datorită investițiilor făcute în zonă. Un astfel de exemplu este și Hotel Crystal, în centrul Sovatei, la doar 700 de metri de Lacul Ursu.

Numărul turiștilor români care au călătorit în Germania în...

24% dintre călătoriile în Germania ale românilor în anul 2023 au fost efectuate de locuitori ai Transilvaniei. Moldova și regiunea București au reprezentat 20%, respectiv 18%. 11% au provenit din regiunea Muntenia, 10% din Banat, 8% din Oltenia, 4% din Crișana, 3% din Satu Mare și Maramureș, iar 2% din Dobrogea.

Gala Destinația Anului® 2024 a premiat cele mai atractive...

Municipiul Suceava nu a ajuns nici în top trei destinații care te inspiră. Ținutul Mănăstirilor și Țara Dornelor, au obținut locul 2 la categoriile la care au participat, iar comuna Ciocănești locul a treilea

Se caută „Măcelari de elită” pentru echipa care va...

Măcelarii care se înscriu au posibilitatea să aleagă, în funcție de vârstă și de abilitățile tehnice, una dintre următoarele categorii pentru care să concureze: ucenic măcelar (sub 30 de ani), tânăr măcelar (sub 35 ani) sau maestru măcelar.

Categorii populare