Turiștii români au preferat stațiunile montane pentru petrecerea Sărbătorilor de Paște

Una dintre cele mai dragi sărbători pentru români este Paștele, care în acest an a făcut o punte cu 1 Mai, turiștii români având posibilitatea de a se bucura de 6 zile de vacanță neîntreruptă, cu ziua de 2 mai care va fi recuperată ulterior.

Din perspectiva BIBI Touring Touroperator, printre destinațiile preferate de români pentru vacanța de Paște, pe primul loc s-a aflat Băile Felix, urmată de Bucovina și Valea Prahovei pentru zona de munte-balneo-rural, Mamaia, Vama Veche și Costinești pentru litoral și Sulina, Băltenii de Sus și Crișan pentru Delta Dunării. În același timp Brașov, Timișoara și Sibiu sunt printre favoritele românilor pentru city break-uri, târgurile de Paște sporind interesul pentru aceste destinații.

În proporție de aproape 50% turiștii au rezervat la hoteluri de 4 și 5 stele cu numeroase facilități și servicii incluse. Unitățile de cazare cu ape termale și facilități pentru turismul de sănătate au fost preferate de seniori, în timp ce destinațiile rurale, cât mai aproape de natură, au constituit un bun prilej pentru familii să experimenteze turismul tradițional, participând la obiceiurile locale. Evenimentele desfășurate pe riviera românească au atras numeroși tineri în căutare de distracție și good vibes.

Durata medie a sejurului față de perioada similară a anului trecut, a crescut de la 2,7 la 3,4 nopți datorită celor 6 zile libere acordate bugetarilor și a vacanței școlare, sporind dorința de a călători prin puntea creată  între cele două sărbători.

Față de anul trecut s-a remarcat o ușoară creștere de 5% a vânzărilor de Paște pentru segmentul munte-balneo și city break, procentul de rezervare  fiind în medie de 70 – 85% în funcție de destinație. Au fost unități de cazare în Bucovina sau Maramureș unde gradul de rezervare a fost de 100%. Pe litoral  s-a înregistrat ușoară scădere față de anul trecut, iar gradul de rezervare în Mamaia, Mamaia Nord, Eforie Nord, Costinești și Vama Veche nu a depășit 60% din totalul locurilor de cazare. La acest lucru a contribuit vacanța prelungită cu puntea dintre cele două sărbători și vremea extrem de capricioasă la începutul intervalului, cu ploi și temperaturi scăzute, dar și faptul că nu toate unitățile de cazare au fost deschise. Delta Dunării s-a bucurat de un interes major pentru vacanța de Paște, cât mai aproape de natură și de specificul unic al Rezervației Biosferei, vânzările crescând în medie cu 15% față de anul trecut. Rezervările last minute au fost preferate de către turiștii indeciși sau în așteptare de reduceri pe ultima sută de metri.

Față de perioada similară a anului trecut, tarifele pachetelor turistice au înregistrat creșteri cuprinse între 10 si 20%, în funcție de destinație și de serviciile oferite. Mare parte dintre turiști au ales să rezerve încă din toamna anului trecut prin programul „Înscrieri Timpurii”, cu reduceri consistente, care practic au anulat majorările de tarife. În plus, aproape 30% din pachetele achiziționate au fost achitate cu vouchere de vacanță, prin același program. Au prezentat interes hotelurile cu oferte tematice, meniuri pascale, vânătoare de ouă pentru cei mici, muzică live, acces gratuit la toate facilitățile unității.

Tarifele au început de la  475 lei / cameră pentru 3 nopți la un hotel de 3* fără servicii de masă pe litoral și au ajuns până la 5000 lei / cameră pentru 3 nopți la un hotel de 5* din Băile Felix cu toate mesele incluse, pachet de băuturi, acces la Aquapark și programe artistice live.

”Practic, o dată cu minivacanța dublă, de 1 Mai – Paște, a început sezonul turistic estival 2024. Turiștii merg în România, în tot mai multe localități turistice care s-au dezvoltat în ultimii ani. Fie sunt fideli stațiunilor în care merg de ani de zile, fie “vânează” noutățile care apar an de an, hoteluri, restaurante sau centre spa noi, festivaluri, sau atracții interesante de agrement. Litoralul e meteo dependent de vremea frumoasă. Turiștii vin la mare, dar evenimentul bate vremea”, a declarat Adrian Voican, președinte Bibi Group4Travel.

Gastronomia autentic românească, tradițiile populare, atracțiile turistice și evenimentele locale au fost printre preferințele celor care au ales să petreacă Sărbătorile Pascale în România.

Related Stories

Descoperă

Cinci probleme cu care se confruntă pasagerii români atunci...

Cele mai frecvente situații dificile cu care se confruntă românii atunci când călătoresc cu avionul: 1. Call center contra cost și lipsa unui suport real atunci când se întâmpla probleme. 2. Anulari si întârzieri de zbor care afectează constant pasagerii 3. Pierderea bagajelor 4. Situații birocratice care pot costa timp si bani 5. Plata locurilor alăturate chiar si pentru familiile care călătoresc cu copii

Numărul de turiști în luna iunie în scădere cu...

Printre factorii care au influențat scăderea numărului de turiști se numără micșorarea valorii voucherelor de vacanță, de la 1600 de lei la 800 de lei, o măsură resimțită puternic de angajații din sectorul public. La nivel național, pentru luna  iunie 2025, valoarea medie a unui sejur a fost de 1.040 lei, cu  9,5% mai mare față de iunie 2024, când aceasta era de 950 lei. Această creștere este influențată atât de creșterea tarifelor cu 10-15%, cât și de preferința turiștilor pentru servicii superioare calitativ.

Vola: Tensiunile din Orientul Mijlociu au dus la anularea...

În plin sezon estival, orice perturbare geopolitică se amplifică prin contextul aglomerat din aeroporturi și gradul ridicat de ocupare a zborurilor. Rutele ocolitoare impuse operatorilor duc la creșterea consumului de combustibil, întârzieri în lanț și nevoia de cazare suplimentară pentru echipaje. În același timp, companiile aeriene suportă costuri ridicate pentru compensarea pasagerilor afectați, rerutare, mese și nopți de cazare.

Românii preferă vacanțele cu piscină, mic dejun inclus și...

Accesul la piscină și facilitățile de tip SPA, precum sauna sau jacuzzi-ul, sunt tot mai căutate. Acestea pot crește șansele de rezervare cu până la 40%, în special în cazul sejururilor de weekend, a vacanțelor în cuplu sau a pachetelor de tip wellness. Aceste dotări sporesc nu doar gradul de ocupare, ci și durata medie a șederii.

Tot mai mulți români aleg muntele în sezonul cald,...

Dacă în anii trecuți litoralul domina sezonul estival, în 2025 tot mai mulți turiști își îndreaptă atenția către stațiuni precum Poiana Brașov, Sovata, Băile Tușnad, Borsec sau Vatra Dornei, alegând unități de cazare care îmbină peisajele montane spectaculoase cu confortul unui hotel de 4 stele, piscină interioară sau exterioară și servicii de spa.

Vara 2025: Romanii pot zbura cu mai putin de...

Potrivit datelor Vola, inceputul lunii iunie este momentul ideal pentru romanii care vor sa calatoreasca in Europa cu un buget redus. La polul opus, cea mai scumpa perioada ramane luna august, cand tarifele depasesc 300 de euro

Categorii populare