Turiștii români au preferat stațiunile montane pentru petrecerea Sărbătorilor de Paște

Una dintre cele mai dragi sărbători pentru români este Paștele, care în acest an a făcut o punte cu 1 Mai, turiștii români având posibilitatea de a se bucura de 6 zile de vacanță neîntreruptă, cu ziua de 2 mai care va fi recuperată ulterior.

Din perspectiva BIBI Touring Touroperator, printre destinațiile preferate de români pentru vacanța de Paște, pe primul loc s-a aflat Băile Felix, urmată de Bucovina și Valea Prahovei pentru zona de munte-balneo-rural, Mamaia, Vama Veche și Costinești pentru litoral și Sulina, Băltenii de Sus și Crișan pentru Delta Dunării. În același timp Brașov, Timișoara și Sibiu sunt printre favoritele românilor pentru city break-uri, târgurile de Paște sporind interesul pentru aceste destinații.

În proporție de aproape 50% turiștii au rezervat la hoteluri de 4 și 5 stele cu numeroase facilități și servicii incluse. Unitățile de cazare cu ape termale și facilități pentru turismul de sănătate au fost preferate de seniori, în timp ce destinațiile rurale, cât mai aproape de natură, au constituit un bun prilej pentru familii să experimenteze turismul tradițional, participând la obiceiurile locale. Evenimentele desfășurate pe riviera românească au atras numeroși tineri în căutare de distracție și good vibes.

Durata medie a sejurului față de perioada similară a anului trecut, a crescut de la 2,7 la 3,4 nopți datorită celor 6 zile libere acordate bugetarilor și a vacanței școlare, sporind dorința de a călători prin puntea creată  între cele două sărbători.

Față de anul trecut s-a remarcat o ușoară creștere de 5% a vânzărilor de Paște pentru segmentul munte-balneo și city break, procentul de rezervare  fiind în medie de 70 – 85% în funcție de destinație. Au fost unități de cazare în Bucovina sau Maramureș unde gradul de rezervare a fost de 100%. Pe litoral  s-a înregistrat ușoară scădere față de anul trecut, iar gradul de rezervare în Mamaia, Mamaia Nord, Eforie Nord, Costinești și Vama Veche nu a depășit 60% din totalul locurilor de cazare. La acest lucru a contribuit vacanța prelungită cu puntea dintre cele două sărbători și vremea extrem de capricioasă la începutul intervalului, cu ploi și temperaturi scăzute, dar și faptul că nu toate unitățile de cazare au fost deschise. Delta Dunării s-a bucurat de un interes major pentru vacanța de Paște, cât mai aproape de natură și de specificul unic al Rezervației Biosferei, vânzările crescând în medie cu 15% față de anul trecut. Rezervările last minute au fost preferate de către turiștii indeciși sau în așteptare de reduceri pe ultima sută de metri.

Față de perioada similară a anului trecut, tarifele pachetelor turistice au înregistrat creșteri cuprinse între 10 si 20%, în funcție de destinație și de serviciile oferite. Mare parte dintre turiști au ales să rezerve încă din toamna anului trecut prin programul „Înscrieri Timpurii”, cu reduceri consistente, care practic au anulat majorările de tarife. În plus, aproape 30% din pachetele achiziționate au fost achitate cu vouchere de vacanță, prin același program. Au prezentat interes hotelurile cu oferte tematice, meniuri pascale, vânătoare de ouă pentru cei mici, muzică live, acces gratuit la toate facilitățile unității.

Tarifele au început de la  475 lei / cameră pentru 3 nopți la un hotel de 3* fără servicii de masă pe litoral și au ajuns până la 5000 lei / cameră pentru 3 nopți la un hotel de 5* din Băile Felix cu toate mesele incluse, pachet de băuturi, acces la Aquapark și programe artistice live.

”Practic, o dată cu minivacanța dublă, de 1 Mai – Paște, a început sezonul turistic estival 2024. Turiștii merg în România, în tot mai multe localități turistice care s-au dezvoltat în ultimii ani. Fie sunt fideli stațiunilor în care merg de ani de zile, fie “vânează” noutățile care apar an de an, hoteluri, restaurante sau centre spa noi, festivaluri, sau atracții interesante de agrement. Litoralul e meteo dependent de vremea frumoasă. Turiștii vin la mare, dar evenimentul bate vremea”, a declarat Adrian Voican, președinte Bibi Group4Travel.

Gastronomia autentic românească, tradițiile populare, atracțiile turistice și evenimentele locale au fost printre preferințele celor care au ales să petreacă Sărbătorile Pascale în România.

Related Stories

Descoperă

Concert de muzică religioasă, recital de poezie religioasă, dar...

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților - Parohia "Nașterea Maicii Domnului" Suceava (paroh, preot Viorel Ioan Vârlan), Fundația "In Memoriam" Suceava & Casa de Poezie Light of ink Suceava (coordonator, profesor Gheorghe Cîrstian) invită publicul doritor la manifestările organizate cu prilejul desfășurării Concursului național de poezie religioasă "Light of Life", ediția a II-a, Suceava, 20-21 mai 2024.

La aniversarea de 17 ani, Vola.ro rămâne cea mai...

Vola a reușit să se diferențieze pe piața din România și să câștige încrederea publicului. Conform studiului Mercury Research, 8 din 10 clienți se declară mulțumiți sau foarte mulțumiți de serviciile Vola.ro, care, de asemenea, este singura agenție din acest studiu care a reușit să înregistreze o creștere a satisfacției clienților.

Rețeaua Națională de Muzeelor din România: La ediție aniversară,...

RNMR: Contextul în care are loc această ediție, care este una aniversară, este unul foarte delicat. Multe muzee din țară și din București nu vor participa în semn de protest față de întârzierile nejustificate ale Guvernului în rezolvarea revendicărilor angajaților din sectorul muzeal, care vizează creșterea cu 20% a salariilor. Trebuia să fie o ediție de sărbătoare dar este destul de dificil să celebrezi precaritatea existentă în sectorul muzeal românesc. Însă, din respect pentru public și pentru onorarea angajamentelor asumate de RNMR, noi am decis organizarea acestui eveniment.

S-a lansat România Atractivă, cea mai complexă platformă multimedia...

Suceava se află în top 5 județe cu cele mai multe obiective de patrimoniu incluse în program. Ele fac parte din patru rute: Ruta mănăstirilor (cu șapte reprezentante), Ruta bisericilor de lemn (cu patru astfel de monumente), Ruta satelor cu arhitectura tradițională (cu câte trei elemente reprezentative) și Traseul gastronomiei tradiționale românești (cu două reprezentante în România Atractivă).

Cum trebuie să participe în mod profesionist România la...

Fondatorul Comisiei de Incoming a ANAT, Gheorghe Fodoreanu: Imaginea participării României la târgurile internaționale de turism este un mijloc de menținere a comunicării cu Diaspora, de menținere a mândriei naționale și, de ce nu, o motivație puternică pentru a determina Diaspora să revină în țară. Aceste motivații esențiale ar putea determina turiștii să revină în țară. AI (inteligența artificială), pe acest subiect, este partizanul nostru, oferindu-ne informații relevante și sprijin în demersurile noastre

O agenție de turism din România a lansat deja...

Admirarea Aurorei Boreale, plimbări cu sania trasă de câinii husky ori de reni, tururi cu snowmobilul, pescuitul la copcă, traversarea Cercului Polar și, bineînțeles, vizitarea satului lui Moș Crăciun și implicit a Oficiului Poștal unde Moșul și spiridușii săi primesc toate scrisorile copiilor de pretutindeni, ori diverse sporturi de iarna, cum ar fi schiatul sau snowboarding-ul sunt printre principalele activități de care turiștii se pot bucura în timpul unei excursii în Laponia.

Categorii populare