Turiștii români au preferat stațiunile montane pentru petrecerea Sărbătorilor de Paște

Una dintre cele mai dragi sărbători pentru români este Paștele, care în acest an a făcut o punte cu 1 Mai, turiștii români având posibilitatea de a se bucura de 6 zile de vacanță neîntreruptă, cu ziua de 2 mai care va fi recuperată ulterior.

Din perspectiva BIBI Touring Touroperator, printre destinațiile preferate de români pentru vacanța de Paște, pe primul loc s-a aflat Băile Felix, urmată de Bucovina și Valea Prahovei pentru zona de munte-balneo-rural, Mamaia, Vama Veche și Costinești pentru litoral și Sulina, Băltenii de Sus și Crișan pentru Delta Dunării. În același timp Brașov, Timișoara și Sibiu sunt printre favoritele românilor pentru city break-uri, târgurile de Paște sporind interesul pentru aceste destinații.

În proporție de aproape 50% turiștii au rezervat la hoteluri de 4 și 5 stele cu numeroase facilități și servicii incluse. Unitățile de cazare cu ape termale și facilități pentru turismul de sănătate au fost preferate de seniori, în timp ce destinațiile rurale, cât mai aproape de natură, au constituit un bun prilej pentru familii să experimenteze turismul tradițional, participând la obiceiurile locale. Evenimentele desfășurate pe riviera românească au atras numeroși tineri în căutare de distracție și good vibes.

Durata medie a sejurului față de perioada similară a anului trecut, a crescut de la 2,7 la 3,4 nopți datorită celor 6 zile libere acordate bugetarilor și a vacanței școlare, sporind dorința de a călători prin puntea creată  între cele două sărbători.

Față de anul trecut s-a remarcat o ușoară creștere de 5% a vânzărilor de Paște pentru segmentul munte-balneo și city break, procentul de rezervare  fiind în medie de 70 – 85% în funcție de destinație. Au fost unități de cazare în Bucovina sau Maramureș unde gradul de rezervare a fost de 100%. Pe litoral  s-a înregistrat ușoară scădere față de anul trecut, iar gradul de rezervare în Mamaia, Mamaia Nord, Eforie Nord, Costinești și Vama Veche nu a depășit 60% din totalul locurilor de cazare. La acest lucru a contribuit vacanța prelungită cu puntea dintre cele două sărbători și vremea extrem de capricioasă la începutul intervalului, cu ploi și temperaturi scăzute, dar și faptul că nu toate unitățile de cazare au fost deschise. Delta Dunării s-a bucurat de un interes major pentru vacanța de Paște, cât mai aproape de natură și de specificul unic al Rezervației Biosferei, vânzările crescând în medie cu 15% față de anul trecut. Rezervările last minute au fost preferate de către turiștii indeciși sau în așteptare de reduceri pe ultima sută de metri.

Față de perioada similară a anului trecut, tarifele pachetelor turistice au înregistrat creșteri cuprinse între 10 si 20%, în funcție de destinație și de serviciile oferite. Mare parte dintre turiști au ales să rezerve încă din toamna anului trecut prin programul „Înscrieri Timpurii”, cu reduceri consistente, care practic au anulat majorările de tarife. În plus, aproape 30% din pachetele achiziționate au fost achitate cu vouchere de vacanță, prin același program. Au prezentat interes hotelurile cu oferte tematice, meniuri pascale, vânătoare de ouă pentru cei mici, muzică live, acces gratuit la toate facilitățile unității.

Tarifele au început de la  475 lei / cameră pentru 3 nopți la un hotel de 3* fără servicii de masă pe litoral și au ajuns până la 5000 lei / cameră pentru 3 nopți la un hotel de 5* din Băile Felix cu toate mesele incluse, pachet de băuturi, acces la Aquapark și programe artistice live.

”Practic, o dată cu minivacanța dublă, de 1 Mai – Paște, a început sezonul turistic estival 2024. Turiștii merg în România, în tot mai multe localități turistice care s-au dezvoltat în ultimii ani. Fie sunt fideli stațiunilor în care merg de ani de zile, fie “vânează” noutățile care apar an de an, hoteluri, restaurante sau centre spa noi, festivaluri, sau atracții interesante de agrement. Litoralul e meteo dependent de vremea frumoasă. Turiștii vin la mare, dar evenimentul bate vremea”, a declarat Adrian Voican, președinte Bibi Group4Travel.

Gastronomia autentic românească, tradițiile populare, atracțiile turistice și evenimentele locale au fost printre preferințele celor care au ales să petreacă Sărbătorile Pascale în România.

Related Stories

Descoperă

ANAT, OMD Județul Constanța alături de parteneri, organizează Mega...

Riviera Românească păstrează trendul ascendent, rezervările pentru primele două luni, față de perioada similară a anului trecut, fiind în medie cu 25% mai mari. Programele "Înscrieri Timpurii" s-au bucurat de un interes major, rezervările pornind încă din toamna anului trecut cu reduceri de până la 60% din tariful pachetelor de bază. La acest lucru au contribuit și voucherele de vacanță a căror valoare în 2023 a fost de aproape două miliarde de lei, 95% dintre acestea fiind deja decontate.

Aplicația România Atractivă, imediat după Booking în topul celor...

Programul România Atractivă include 12 rute turistice tematice care străbat toată țara, cu 275 de obiective de vizitat, care vor fi semnalizate și prin infrastructură rutieră specifică până în anul 2026.

Cum a reușit Sovata să rămână în topul destinațiilor...

Dincolo de resursele naturale pe care turiștii le apreciază aici, Sovata s-a dezvoltat și a reușit să se mențină pe un trend ascendent datorită investițiilor făcute în zonă. Un astfel de exemplu este și Hotel Crystal, în centrul Sovatei, la doar 700 de metri de Lacul Ursu.

Numărul turiștilor români care au călătorit în Germania în...

24% dintre călătoriile în Germania ale românilor în anul 2023 au fost efectuate de locuitori ai Transilvaniei. Moldova și regiunea București au reprezentat 20%, respectiv 18%. 11% au provenit din regiunea Muntenia, 10% din Banat, 8% din Oltenia, 4% din Crișana, 3% din Satu Mare și Maramureș, iar 2% din Dobrogea.

Gala Destinația Anului® 2024 a premiat cele mai atractive...

Municipiul Suceava nu a ajuns nici în top trei destinații care te inspiră. Ținutul Mănăstirilor și Țara Dornelor, au obținut locul 2 la categoriile la care au participat, iar comuna Ciocănești locul a treilea

Se caută „Măcelari de elită” pentru echipa care va...

Măcelarii care se înscriu au posibilitatea să aleagă, în funcție de vârstă și de abilitățile tehnice, una dintre următoarele categorii pentru care să concureze: ucenic măcelar (sub 30 de ani), tânăr măcelar (sub 35 ani) sau maestru măcelar.

Categorii populare