Cetatea de Scaun a Sucevei, a fost menționată pentru prima dată într-un document de la 10 februarie 1388, a fost construită în timpul domniei lui Petru I.
Domnitorul Alexandru cel Bun o fortifică suplimentar, însă maxima dezvoltare o cunoaşte în timpul lui Ştefan cel Mare care, în două faze, restaurează clădirile din interior, adaugă zidul de incintă, extinde şi consolidează şanţul de apărare. Cetatea a suportat puternice asedii (1476, 1485, 1497), nefiind cucerită până în 1538, când a fost ocupată din cauza trădării boierilor.
Cetatea Sucevei, construită la sfârşitul secolului al XIV-lea în apropierea oraşului medieval Suceava, a fost principala reședință a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani, astăzi un monument istoric de nivel naţional.
Ansamblul arhitectonic medieval, alcătuit din castel şi ziduri de apărare, a fost consolidat şi completat în cadrul uni vast proiect cu finanţare europeană în perioada 2011-2015, redându-i aspectul impunător, intrat în legendă, dar şi subtila strălucire princiară din trecut.
Prima expoziţie permanentă cu teme de mare interes pentru public, precum prima şi cea mai cuprinzătoare prezentare a armelor medievale din Moldova, a blazoanelor domnilor şi boierilor moldoveni din secolele XIV – XVII sau Tezaurul medieval al Moldovei a fost deschisă în anul 2016.
Lapidariul recompune pentru prima dată cea mai completă imagine a Cetăţii Sucevei, evidențiind sistemele constructive şi decoraţia arhitecturală, dominate în secolul XV de variate teme ale goticului. Utilităţi domestice medievale, precum sobele de teracotă, combină absolut surprinzător şi elegant motive decorative locale cu cele central-europene.