Codrul Secular Slătioara

Codrul Secular de la Slătioara a fost inclus ca sit în patrimoniul mondial UNESCO la 7 iulie 2017, suprafaţa totală a acesteia fiind de 1.064,2 hectare, este situat în extremitatea estica a masivului Rarău, între bazinele râurilor Moldova și Bistrița și reprezintă o rezervație naturală cu sute de specii naturale de o valoare ridicată, predominând molidul, pinul, bradul și fagul, dar și larice, tisă și alte specii, fiind unul din puținele locuri ale planetei unde natura își continuă cursul firesc al vieții, fără intervenția omului.

Rezervaţia Codrul Secular Slătioara face parte din situl de importanță comunitară Rarău – Giumalău în suprafaţă de 2.547 ha.

Elementele distincte ale rezervaţiei sunt exemplarele multiseculare de brad ce depășesc 140 cm în diametru și 55 m înălțime, precum și speciile din covorul erbaceu de mare importanță pentru știință, unele dintre ele fiind endemice sau plante foarte rare.

Monumentele naturii întâlnite în codrul secular Slătioara sunt tisa, vulturica de stâncă, tulichina, foaie grasă  algă roşie de apă dulce.

Articolul precedent
Articolul următor

Related Stories

Descoperă

Ecourile muzicii românești, prin acordurile chitarelor, vor răsuna într-un...

Duo Kitharsis va deveni liant muzical dintre publicul bucovinean, muzica românească și decorul industrial contemporan al Fabricii Zada din Horodnic de Jos, duminică, 22.09.2024, începând cu ora 19, în cadrul celui de-al treilea concert al proiectului cultural Fabrik Fest, Romanian tribute.

Chefi de top, distinși cu stele Michelin, antreprenori din...

Festivalul are porțile deschise în perioada 12-15 septembrie cu o experiență completă pentru gurmanzi, care se vor putea bucura de mai multe zone de activități: șura de evenimente Pro Economica, Joy Cooking by Petry - Bucuria în bucate și scena muzicală. La Bucuria în Bucate va exista și o bucătărie complet utilată, iar casnicele și bucătarii profesioniști vor găti simultan rețete tradiționale.

O călătorie muzicală inedită prin Anotimpuri va fi oferită...

Remedios Quartet va oferi publicului o călătorie muzicală prin cele patru anotimpuri, sâmbătă, 21.09.2024, începând cu ora 19, într-o locație neconvențională, decorul industrial inedit al Fabricii EGGER , în cadrul proiectului cultural Fabrik Fest.

Muzeul sarmalelor, unic în lume, caută parteneri pentru inaugurare

Muzeul Sarmalelor este o inițiativă a jurnalistului gastronomic Cosmin Dragomir, cel care studiază de mulți ani diversitatea acestui preparat pe întreg mapamondul. Scriitorul deține o colecție de exponate cu și despre sarmale care poate intra în cartea recordurilor și a lansat un apel public de susținere a înființării, în România, unui muzeu dedicat acestui fel de mâncare.

Turismul intern a crescut cu 3,8% în vara 2024...

Creșterea rezervărilor față de vara anului 2023 a fost de 8,5%, cu o durată medie a sejurului de  4,7 nopți.  Prețul mediu de persoană pentru cazare a fost de 1102 lei/sejur, în creștere cu 10% față de anul trecut. Multe dintre hoteluri au decis să nu mărească tarifele pentru cazare, adaptând costul sejurului în funcție de serviciile de masă oferite. În același timp s-a putut observa o creștere cu 10%  a interesului turiștilor pentru hotelurile cu servicii all inclusive, dar și o stagnare sau chiar scădere pentru hotelurile care n-au beneficiat de modernizări în ultimii ani.

Concertul ,,Sectio Aurea” va da startul proiectului cultural ,,FABRIK...

Proiectul cultural Fabrik Fest debutează pe data de 20.09.2024, ora 19, cu concertul Sectio Aurea, prin intermediul muzicii fascinante interpretate de membrii Ansamblului Sectio Aurea, la Depozitul Marelvi

Categorii populare