Albastru de Voroneț

Mănăstirile medievale cu frescă exterioară, monumente istorice cu valoare de unicat în întreaga lume incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, sunt între cele mai vizitate obiective din județul Suceava.

Toate secretele tehnice ale acestor extraordinare picturi exterioare care au rezistat atîtea secole nu au fost descifrate în totalitate, singurele păstrate fiind cele din perioada domniei lui Petru Rareș, dar ruinele bisericilor mai vechi de la Humor și Probota au dovedit că primele fresce exterioare au fost realizate în timpul lui Alexandru cel Bun.

Unic în lume este „Albastrul de Voroneț”, care este o nuanță a culorii albastre specifică frescei exterioare a Bisericii Mănăstirii Voroneț, nuanța acestui albastru fiind identică cerului Bucovinei din perioada culesului strugurilor.

A fost produsă, se pare, pe baza unei rețete secrete, având la bază mineralul azurit. Importanța acestei culori rezidă și în faptul că are o rezistență deosebită la influențele meteorolgice care distrug, în timp, fresca. Acest lucru este evident pe partea nordică și nord-estică unde fresca mai păstrează doar albastrul și un turcoaz, posibil derivat al albastrului.

Celebrul „Albastru de Voroneţ” se întâlneşte şi la alte mânăstiri din Moldova ridicate și pictate în aceeaşi perioadă, dar la Voroneț pare că această nuanță este mai vie.

Pictura exterioară a Voroneţului – realizată în anul 1547 pe o tencuială specifică, obţinută din mortar de var în amestec cu nisip şi cărămidă pisată – se remarcă printr-o deosebită rezistenţă la intemperii.

Specialiștii consideră că această conservabilitate deosebită a culorilor, în mod special a azuritului, a malachitului şi a perlelor în relief de pe veşminte, chiar şi pe suprafeţele uzate ale zidului, trebuie atribuită în primul rând liantului folosit şi unei tehnici speciale, deosebită de cea tradiţională a frescelor bizantine. Pe de o parte intensitatea culorii albastre dovedeşte că liantul nu putea fi constituit din var, care după uscare albeşte culorile cu care este amestecat. Pe de altă parte, luciul şi duritatea mortarului folosit pentru perle, în contrast cu suprafeţele de tencuială ale peretelui, demonstrează utilizarea altui liant decât varul curat.

Related Stories

Descoperă

Bucovina strălucește în lumina sărbătorilor de iarnă: Meșteri populari...

În cadrul Programului „Crăciun în Bucovina”, deja tradițional pentru regiune, s-au desfășurat și se vor mai desfășura o serie de evenimente culturale ce pun în valoare bogăția tradițiilor locale. Festivalul Internațional al Obiceiurilor de Iarnă, programat pentru ziua de 27 decembrie în Suceava, va oferi o inegalabilă paradă a obiceiurilor autentice, aducând în prim-plan crâmpeie ale tezaurului și zestrei Bucovinei.

Cu prilejul Zilei Bucovinei, elevii Colegiului „Alexandru cel Bun”...

Broșura turistică intitulată „Ghid de împrietenire cu Gura Humorului” a apărut dintr-o necesitate actuală, constatată de liceeni. Fluxul continuu de turiști, atât din alte județe ale României, cât și din țări străine reprezintă principalul motiv apariției ghidului.

Târgul de produse și mâncăruri locale „Gustă din Țara...

„Gustă din Țara Dornelor!”: O sărbătoare a delicateselor locale, aduce în prim-plan o gamă variată de preparate culinare pregătite cu ingrediente specifice zonei de la lactate, preparate din pește și carne, fructe de pădure, până la legume și ciuperci.

Ziua Bucovinei sărbătorită în Țara Dornelor: Inaugurarea Centrului Muzeal...

Ziua Bucovinei va fi sărbătorită în destinația de ecoturism Țara Dornelor, marcând inaugurarea Centrului Muzeal „Cazinoul Băilor” după 35 de ani de la dezafectare.

Proiecții speciale ale filmului „Libertate” de Tudor Giurgiu, în...

Rădăuți și Siret vor găzdui proiecții speciale ale filmului "LIBERTATE", unul dintre cele mai așteptate, premiate și discutate filme românești ale anului. Regizorul Tudor Giurgiu va fi prezent în sală și va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul, oferind o experiență cinematografică unică.

INEDIT la Muzeul Naţional al Bucovinei – Expoziţie de...

Expoziția beneficiază de un catalog și va fi deschisă publicului în perioada 8 noiembrie 2023 – 14 ianuarie 2024.

Categorii populare