Centru de pelerinaj marian pentru ortodocși, catolici și armeni 

Județul Suceava este unic în ceea ce privește pelerinajele religioase care se desfășoară cu prilejul sărbătorii creștine Adormirea Maicii Domnului care atrag zeci de mii de pelerini ortodocși, catolici, dar și armeni ce vin atât din țară, din țările vecine, dar și din Europa și chiar Statele Unite și Canada.

Astfel, cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului centrele de pelerinaj sunt mănăstirea Putna pentru ortodocși, Basilica Minor de la Cacica pentru catolici și mănăstirea Hagigadar pentru armeni.

La mănăstirea Putna participă anual la acest pelerinaj creștin-ortodocși în special din România, Republica Moldova și Ucraina.

La Basilica Minor din Cacica, declarat centru de pelerinaj catolic, participă catolici din țară, dar și din alte țări europene, iar serviciile religioase sunt celebrate în limbile română, polonă, germană şi maghiară.

Pelerinajele la Cacica, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, au o vechime de peste 100 de ani, primul fiind în anul 1905.

În anul 1997 biserica din Cacica a fost declarată Sanctuar naţional, cu toate demnităţile şi privilegiile, cu propriul statut, iar în anul 2000 Papa Ioan Paul al II-lea a ridicat Sanctuarul din Cacica la rangul de Basilica Minor.

Pelerinajul de la mănăstirea Hagigadar se organizează în duminica cea mai apropiată de data de 15 august, sărbătoarea religioasă Adormirea Maicii Domnului. La Hagigadar  se reunesc armeni din toată ţara, inclusiv armeni catolici din Ardeal, dar şi armeni din Statele Unite sau Canada.

De altfel, Suceava este oraşul unic în Europa în care armenii să fi construit două mănăstiri, două biserici şi o capelă.

Articolul precedent
Articolul următor

Related Stories

Descoperă

Noaptea Muzeelor la Sate revine pe 6 septembrie 2025

Noaptea Muzeelor la Sate este deschisă tuturor muzeelor și colecțiilor din mediul rural care doresc să participe la această ediție. Organizatorii oferă promovare națională, sprijin în organizarea activităților și includerea în platforma oficială a evenimentului.

Cinci probleme cu care se confruntă pasagerii români atunci...

Cele mai frecvente situații dificile cu care se confruntă românii atunci când călătoresc cu avionul: 1. Call center contra cost și lipsa unui suport real atunci când se întâmpla probleme. 2. Anulari si întârzieri de zbor care afectează constant pasagerii 3. Pierderea bagajelor 4. Situații birocratice care pot costa timp si bani 5. Plata locurilor alăturate chiar si pentru familiile care călătoresc cu copii

Numărul de turiști în luna iunie în scădere cu...

Printre factorii care au influențat scăderea numărului de turiști se numără micșorarea valorii voucherelor de vacanță, de la 1600 de lei la 800 de lei, o măsură resimțită puternic de angajații din sectorul public. La nivel național, pentru luna  iunie 2025, valoarea medie a unui sejur a fost de 1.040 lei, cu  9,5% mai mare față de iunie 2024, când aceasta era de 950 lei. Această creștere este influențată atât de creșterea tarifelor cu 10-15%, cât și de preferința turiștilor pentru servicii superioare calitativ.

Vola: Tensiunile din Orientul Mijlociu au dus la anularea...

În plin sezon estival, orice perturbare geopolitică se amplifică prin contextul aglomerat din aeroporturi și gradul ridicat de ocupare a zborurilor. Rutele ocolitoare impuse operatorilor duc la creșterea consumului de combustibil, întârzieri în lanț și nevoia de cazare suplimentară pentru echipaje. În același timp, companiile aeriene suportă costuri ridicate pentru compensarea pasagerilor afectați, rerutare, mese și nopți de cazare.

Românii preferă vacanțele cu piscină, mic dejun inclus și...

Accesul la piscină și facilitățile de tip SPA, precum sauna sau jacuzzi-ul, sunt tot mai căutate. Acestea pot crește șansele de rezervare cu până la 40%, în special în cazul sejururilor de weekend, a vacanțelor în cuplu sau a pachetelor de tip wellness. Aceste dotări sporesc nu doar gradul de ocupare, ci și durata medie a șederii.

Tot mai mulți români aleg muntele în sezonul cald,...

Dacă în anii trecuți litoralul domina sezonul estival, în 2025 tot mai mulți turiști își îndreaptă atenția către stațiuni precum Poiana Brașov, Sovata, Băile Tușnad, Borsec sau Vatra Dornei, alegând unități de cazare care îmbină peisajele montane spectaculoase cu confortul unui hotel de 4 stele, piscină interioară sau exterioară și servicii de spa.

Categorii populare