Centru de pelerinaj marian pentru ortodocși, catolici și armeni 

Județul Suceava este unic în ceea ce privește pelerinajele religioase care se desfășoară cu prilejul sărbătorii creștine Adormirea Maicii Domnului care atrag zeci de mii de pelerini ortodocși, catolici, dar și armeni ce vin atât din țară, din țările vecine, dar și din Europa și chiar Statele Unite și Canada.

Astfel, cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului centrele de pelerinaj sunt mănăstirea Putna pentru ortodocși, Basilica Minor de la Cacica pentru catolici și mănăstirea Hagigadar pentru armeni.

La mănăstirea Putna participă anual la acest pelerinaj creștin-ortodocși în special din România, Republica Moldova și Ucraina.

La Basilica Minor din Cacica, declarat centru de pelerinaj catolic, participă catolici din țară, dar și din alte țări europene, iar serviciile religioase sunt celebrate în limbile română, polonă, germană şi maghiară.

Pelerinajele la Cacica, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, au o vechime de peste 100 de ani, primul fiind în anul 1905.

În anul 1997 biserica din Cacica a fost declarată Sanctuar naţional, cu toate demnităţile şi privilegiile, cu propriul statut, iar în anul 2000 Papa Ioan Paul al II-lea a ridicat Sanctuarul din Cacica la rangul de Basilica Minor.

Pelerinajul de la mănăstirea Hagigadar se organizează în duminica cea mai apropiată de data de 15 august, sărbătoarea religioasă Adormirea Maicii Domnului. La Hagigadar  se reunesc armeni din toată ţara, inclusiv armeni catolici din Ardeal, dar şi armeni din Statele Unite sau Canada.

De altfel, Suceava este oraşul unic în Europa în care armenii să fi construit două mănăstiri, două biserici şi o capelă.

Articolul precedent
Articolul următor

Related Stories

Descoperă

Bucovina strălucește în lumina sărbătorilor de iarnă: Meșteri populari...

În cadrul Programului „Crăciun în Bucovina”, deja tradițional pentru regiune, s-au desfășurat și se vor mai desfășura o serie de evenimente culturale ce pun în valoare bogăția tradițiilor locale. Festivalul Internațional al Obiceiurilor de Iarnă, programat pentru ziua de 27 decembrie în Suceava, va oferi o inegalabilă paradă a obiceiurilor autentice, aducând în prim-plan crâmpeie ale tezaurului și zestrei Bucovinei.

Cu prilejul Zilei Bucovinei, elevii Colegiului „Alexandru cel Bun”...

Broșura turistică intitulată „Ghid de împrietenire cu Gura Humorului” a apărut dintr-o necesitate actuală, constatată de liceeni. Fluxul continuu de turiști, atât din alte județe ale României, cât și din țări străine reprezintă principalul motiv apariției ghidului.

Târgul de produse și mâncăruri locale „Gustă din Țara...

„Gustă din Țara Dornelor!”: O sărbătoare a delicateselor locale, aduce în prim-plan o gamă variată de preparate culinare pregătite cu ingrediente specifice zonei de la lactate, preparate din pește și carne, fructe de pădure, până la legume și ciuperci.

Ziua Bucovinei sărbătorită în Țara Dornelor: Inaugurarea Centrului Muzeal...

Ziua Bucovinei va fi sărbătorită în destinația de ecoturism Țara Dornelor, marcând inaugurarea Centrului Muzeal „Cazinoul Băilor” după 35 de ani de la dezafectare.

Proiecții speciale ale filmului „Libertate” de Tudor Giurgiu, în...

Rădăuți și Siret vor găzdui proiecții speciale ale filmului "LIBERTATE", unul dintre cele mai așteptate, premiate și discutate filme românești ale anului. Regizorul Tudor Giurgiu va fi prezent în sală și va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul, oferind o experiență cinematografică unică.

INEDIT la Muzeul Naţional al Bucovinei – Expoziţie de...

Expoziția beneficiază de un catalog și va fi deschisă publicului în perioada 8 noiembrie 2023 – 14 ianuarie 2024.

Categorii populare