Schi în Bucovina

În județul Suceava sporturi de iarnă se pot practica în majoritatea localităților de munte, dar pârtii de schi omologate sunt în șapte localități, respectiv în stațiunile Vatra Dornei, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Cârlibaba, Mălini, sau Sucevița, dar și în Pasul Mestecăniș

Astfel, la Vatra Dornei sunt pârtii pentru schi sau snowboard, cea mai lungă fiind pârtia Dealu Negru (sau Pârtia Telescaun) care este o pârtie roșie, cu un grad de dificultate mediu și are lungimea de 3200 de metri și beneficiază de instalație de zăpadă artificială cu bandă transportoare. Pârtia este deservită de un telescaun iar durata de urcare este de aproximativ 20-25 de minute și se pot admira peisajele pitorești ale câtorva masive muntoase ce înconjoară depresiunea. Transportul cu telescaunul este disponibil în toate anotimpurile, dar cel mai solicitat este vara și iarna.

Pârtia Parc 1 este o pârtie roșie, cu un grad mediu de dificultate și cu lungimea de 900 m, o diferență de nivel de 160 de metri, un grad de înclinare de 28,5% și este deservită de 1 teleschi monopost și un baby-lift, având nocturnă și tunuri de zăpadă artificială .Pârtia este situată în vecinătatea Parcului Central și este dintre cele mai vizitate pârtii de schi din zonă.

Pârtia Poienița (sau Pârtia Parc 2), situată în continuarea Pârtiei Parc 1, este o pârtie albastră, cu un grad mic de dificultate și o lungime de 550 de metri, o diferență de nivel de 100 de metri fiind deservită de un teleski monopost și beneficiază de o lărgime optimă pentru începători și copii.

Pârtia Poienița din Vatra Dornei este deservită de 1 teleschi monopost și un baby-lift, beneficiază de nocturnă și tunuri de zăpadă artificială.

Gura Humorului

Pârtia Șoimul 1 (Complex de agrement Ariniș) este o pârtie roșie cu un grad mediu de dificultate și se întinde pe lungimea de 1462 de metri, cu înclinația medie de 20% și diferența de nivel de 283 de metri, fiind dotată cu nocturnă și tunuri de produs zăpadă artificială. Transportul pentru accesul în vârful pârtiei se face cu telescaun cu patru locuri, iar durata de urcare este de circa 25 de minute,  instalația fiind funcțională și pe perioada verii.

Pârtia Șoimul 2 sau Șoimuleț este o pârtie albastra cu un grad mic de dificultate și se întinde pe lungimea de 500 de metri cu o înclinație medie de 20% și diferența de nivel de 70 de metri, iar accesul se face cu telescaunul pentru că cele două pârtii au punctul de plecare comun.

Câmpulung Moldovenesc

În municipiul Câmpulung Moldovenesc sunt mai multe pârtii, cea mai importantă fiind pârtia din Masivul Rarău nou amenajată.

Pârtia Rarău 1 din Rarău – Câmpulung Moldovenesc este o pârtie albastră-roșie cu un grad de dificultate mic-mediu și are lungimea de 2800 de metri și înclinația de 16,6%. Pârtia este deservită de o telegondolă și dotată cu tunuri de zăpadă.

Pârtia Rarău 2 din Rarău – Câmpulung Moldovenesc, în curs de amenajare în continuarea Rarău 1, este o pârtie roșie cu un grad de dificultate mediu și are lungimea proiectată de 1649 de metri.

Alte pârtii în Câmpulung Moldovenesc sunt Pârtia Runc (Runcu), cu un grad mediu de dificultate și are 430 de metri lungime, înclinația de 20%, fiind deservită de un teleski monopost, pârtia Runc 1, cu un grad mediu de dificultate și 410 de metri lungime,  înclinația de 18%, fiind  deservită de un babyski, pârtia Runc 2 cu un grad mediu de dificultate, cu 400 de metri lungime și înclinația de 21% fiind deservită de un babyski și vechea pârtie Rarău, cu un grad de dificultate mic și are lungimea de 300 de metri, fiind deservită de un teleski monopost.

Cârlibaba

În stațiunea Cârlibaba există două pârtii dedicate sporturilor de iarnă omologate oficial, respectiv Măgura 1 și Măgura 2.

Pârtia Măgura 1 este o pârtie roșie cu un grad mediu de dificultate și 1000 de metri lungime, are înclinația de 21% și diferența de nivel de 207 metri și este deservită de un teleski monopost.

Pârtia Măgura 2 este o pârtie roșie cu un grad mediu de dificultate și 535 de metri lungime, are înclinația de 24% și diferența de nivel de 125 metri, fiind deservită de un teleski monopost.

Mălini

Pârtiile de la Mălini sunt destul de căutate de iubitorii de ski și snowboard, datorită nivelului scăzut spre mediu de dificultate, dar și al prețurilor accesibile

Pârtia Mălini 1 este o pârtie albastră-roșie cu un grad de dificultate mic-mediu și are lungimea de 800 de metri, are o înclinație de 19% și o diferență de nivel de 106 metri, beneficiază de nocturnă și este deservită de un teleski, în timp ce Mălini 2 amenajată în paralel cu prima pârtie, este o pârtie albastră-roșie cu un grad de dificultate mic-mediu și are lungimea de 600 de metri, are o înclinație de 19% și o diferență de nivel de 106 metri.

Domeniul Schiabil Drumul Tătarilor – Valea Putnei din Pasul Mestecăniș

Pârtia Drumul Tătarilor A este o pârtie albastră cu un grad mic de dificultate și are lungimea de 1076 de metri, are înclinația medie de 13% și diferența de nivel de 139 de metri fiind deservită de un teleski monopost.

Pârtia Drumul Tătarilor B este o pârtie roșie cu un grad mediu de dificultate și are lungimea de 876 de metri, cu înclinația medie de 25% și diferența de nivel de 139 de metri și este deservită de un teleski monopost.

Pârtia Drumul Tătarilor C este o pârtie roșie cu un grad mediu de dificultate și are lungimea de 685 de metri, cu înclinația medie de 22% și diferența de nivel de 139 de metri fiind deservită de un teleski monopost.

Pârtia Drumul Tătarilor D este o pârtie neagră cu un grad mare de dificultate și are lungimea de 421 de metri cu înclinația medie de 33% și diferența de nivel de 139 de metri fiind deservită de un teleski monopost.

Sucevița

Pârtia Voievod din Sucevița este o pârtie roșie  cu un grad mediu de dificultate și are 600 de metri lungime cu diferență de nivel de 88 de metri și înclinația de 16% și este deservită de un teleski monopost și  este dotată cu nocturnă și tunuri de producere a zăpezii artificiale.

Related Stories

Descoperă

Bucovina strălucește în lumina sărbătorilor de iarnă: Meșteri populari...

În cadrul Programului „Crăciun în Bucovina”, deja tradițional pentru regiune, s-au desfășurat și se vor mai desfășura o serie de evenimente culturale ce pun în valoare bogăția tradițiilor locale. Festivalul Internațional al Obiceiurilor de Iarnă, programat pentru ziua de 27 decembrie în Suceava, va oferi o inegalabilă paradă a obiceiurilor autentice, aducând în prim-plan crâmpeie ale tezaurului și zestrei Bucovinei.

Cu prilejul Zilei Bucovinei, elevii Colegiului „Alexandru cel Bun”...

Broșura turistică intitulată „Ghid de împrietenire cu Gura Humorului” a apărut dintr-o necesitate actuală, constatată de liceeni. Fluxul continuu de turiști, atât din alte județe ale României, cât și din țări străine reprezintă principalul motiv apariției ghidului.

Târgul de produse și mâncăruri locale „Gustă din Țara...

„Gustă din Țara Dornelor!”: O sărbătoare a delicateselor locale, aduce în prim-plan o gamă variată de preparate culinare pregătite cu ingrediente specifice zonei de la lactate, preparate din pește și carne, fructe de pădure, până la legume și ciuperci.

Ziua Bucovinei sărbătorită în Țara Dornelor: Inaugurarea Centrului Muzeal...

Ziua Bucovinei va fi sărbătorită în destinația de ecoturism Țara Dornelor, marcând inaugurarea Centrului Muzeal „Cazinoul Băilor” după 35 de ani de la dezafectare.

Proiecții speciale ale filmului „Libertate” de Tudor Giurgiu, în...

Rădăuți și Siret vor găzdui proiecții speciale ale filmului "LIBERTATE", unul dintre cele mai așteptate, premiate și discutate filme românești ale anului. Regizorul Tudor Giurgiu va fi prezent în sală și va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul, oferind o experiență cinematografică unică.

INEDIT la Muzeul Naţional al Bucovinei – Expoziţie de...

Expoziția beneficiază de un catalog și va fi deschisă publicului în perioada 8 noiembrie 2023 – 14 ianuarie 2024.

Categorii populare