ANAT, OMD Județul Constanța alături de parteneri, organizează Mega Infotripul sezonului 2024

Pe litoral există 51 de hoteluri all inclusive, cu 23.746 de locuri de cazare, în creștere cu 28% față de anul trecut

Dintr-un total de 4.000 de unități de cazare, în acest an litoralul românesc are 387 de hoteluri: opt hoteluri de 5*, 81 de 4*, 210 de 3*, 73 de 2* și 15 de 1*

Rezervările tip ”înscrieri timpurii” pentru primele două luni au fost în medie cu 25% mai mari față de perioada similară a anului trecut

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), în parteneriat cu patronatele din industrie, reunite sub umbrela Organizației de Management al Destinației – (OMD) Județul Constanța, organizează, în perioada 29.05 – 02.06.2024, Mega Infotripul sezonului 2024 pe Riviera Românească, eveniment care își propune să pună în valoare noutățile apărute pe litoral. În același timp, cei peste 300 de agenți de turism și jurnaliști din țară vor vizita hotelurile care s-au bucurat de investiții și modernizări în calitatea serviciilor.

Vor fi organizate două evenimente pentru mass-media, respectiv în partea de sud a litoralului un workshop în care vor fi  prezentate noutățile sezonului estival 2024 pentru destinația Riviera Sud – Mangalia, iar în partea de nord a litoralului, o conferință de presă la care vor participa, în calitate de co-organizatori: Asociația Națională a Agențiilor de Turism, OMD Județul Constanța, OMD Mamaia Constanța, FPTR – Federația Patronatelor din Turismul Românesc, FIHR – Federația  Industriei Hoteliere din România, FPIOR – Federația Patronatelor din Industria Ospitalității, Organizația Patronală Mamaia Constanța, Patronat Marea Mamaia Constanța, Asociația Patronală Resto Constanța, OPTBR – Organizația Patronală a Turismului Balnear din România și Aeroportul  Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța. Printre temele abordate se vor afla  principalele proiecte în curs de realizare, dar și cele viitoare, precum și calendarul de evenimente pentru sezonul 2024.

În 2023, industria turismului din România a reprezentat 4,19% din PIB-ul țării, față de 2,98% cât a avut pondere în 2019, considerat an de referință pentru turism. În același timp, România a depășit anul 2019 cu 0,28%  în ceea ce privește sosirile în unități clasificate de cazare, conform Institutului Național de Statistică (INS).

Riviera Românească păstrează trendul ascendent, rezervările pentru primele două luni, față de perioada similară a anului trecut, fiind în medie cu 25% mai mari. Programele „Înscrieri Timpurii” s-au bucurat de un interes major, rezervările pornind încă din toamna anului trecut cu reduceri de până la 60% din tariful pachetelor de bază. La acest lucru au contribuit și voucherele de vacanță a căror valoare în 2023 a fost de aproape două miliarde de lei, 95% dintre acestea fiind deja decontate.

Tarifele pe riviera românească au crescut în medie cu 10-15%, dar unele hoteluri le-au păstrat pe cele din 2023. Astfel, prețul mediu al unui sejur pe litoral este de 2.250 de lei, față de 1.750 de lei, cât a fost anul trecut, cu o durată medie a sejurului de 4,5 nopți.

Turiștii sunt mai atenți la bugetul alocat pentru vacanță și la raportul calitate/preț, preferând unități clasificate superior, cu facilități suplimentare. Hotelurile cu servicii all inclusive sunt preferate pentru 2024, în acest moment existând pe litoral 51 de hoteluri de acest tip, cu 23.746 de locuri de cazare, în creștere cu 28% față de anul trecut.

Pe Riviera Românească sunt disponibile în acest an 4.000 de unități de cazare clasificate, conform Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, cu 155.927 de locuri de cazare, în creștere cu 15% față de 2023.  Acestea reprezintă 25% din numărul total de locuri din România.

A crescut față de 2023 numărul de hoteluri pe litoral,  în acest an fiind 387 față de 292 în 2023,  cu următoarele clasificări: opt hoteluri de 5*, 81 de 4*, 210 de 3*, 73 de 2* și 15 de 1*.

Numărul turiștilor sosiți în vacanță pe litoral a crescut în 2023 la 1.573,9 mii de persoane, cu 8,2% mai mult față de 2022, conform Direcției Județene de Statistică Constanța. În același timp, înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică au fost de 5.203,1 mii în 2023, cu 9,4% mai multe decât cele din 2022.  

În același timp, numărul turiștilor sosiți în primele două luni ale anului 2024 a fost de 44,2 mii de persoane, față de 41,2 mii de persoane în perioada ianuarie – februarie 2023, înregistrându-se o creștere de 7,3%. Turiștii străini, în număr de 4.163 persoane, sosiți în primele două luni ale anului 2024, sunt cu 0,7% mai mulți decât cei sosiți în perioada ianuarie-februarie 2023 (4.134 persoane) şi deţin o pondere de 9,4% în totalul turiştilor. Cei mai numeroși străini care au vizitat Constanța în primele două luni din 2024 sunt cei din Statele Unite ale Americii (698 persoane), urmați de cei din Turcia (450 persoane).

Stațiunile preferate de turiștii români sunt, în ordine: Mamaia și Mamaia Nord, Eforie Nord, Venus, Neptun-Olimp, Jupiter, Saturn, Cap Aurora, Costinești, Vama Veche, Eforie Sud, Techirghiol, Mangalia.

În 2024 se mizează pe o implicare a OMD-urilor locale și a OMD Județul Constanța, parteneriat public privat și rețetă de succes pentru dezvoltarea și punerea în valoare a stațiunilor de la Marea Neagră.

”Pentru noi, cel mai important este că am lucrat împreună, ANAT și Patronatele hoteliere și OMD-urile de pe Litoral, la acest Proiect.  Este primul proiect împreună, și următoarele vor fi mai bune și mai eficiente. Vrem să arătăm că Litoralul, deși „atacat” de mulți, este mult mai bun decât percep sau susțin anumite voci! Avem multe de rezolvat: plaje, parcări, agrement, dar împreună vom reuși!” declară Alin Burcea, președinte ANAT.

”Suntem onorați să avem oaspeți la cel mai mare Infotrip al verii de pe litoralul românesc atât de mulți agenți de turism și jurnaliști. Obiectivul principal al evenimentului este promovarea stațiunilor de la malul Mării Negre și evidențierea ofertelor diverse, subliniind disponibilitatea noastră de a oferi experiențe de neuitat turiștilor. Riviera Românească se pregătește să-și arate farmecul. Ne propunem să insuflăm încredere vizitatorilor și să-i încurajăm să aleagă litoralul românesc. Ne dorim ca acest eveniment să devină o tradiție în fiecare an, astfel că ne angajăm în misiunea de a prezenta ce este mai bun pe litoralul românesc și de a le oferi amintiri de durată tuturor celor care ne vizitează”, declară Enache Bucovală, președintele OMD Județul Constanța.

Related Stories

Descoperă

Noaptea Muzeelor la Sate dă startul înscrierilor pentru a...

Ediția din acest an va avea loc pe 31 august și promite sute de prezentări culturale și proiecte educative organizate în satele și comunele din întreaga țară. Evenimentul, un proiect fără precedent în spațiul cultural european, își propune să aducă în prim-plan patrimoniul uitat sau abandonat și să sporească alfabetizarea culturală a copiilor și tinerilor din comunitățile rurale.

Fine dining-ul din România, printre cele mai accesibile din...

Promovarea localurilor și a chefilor pe scena internațională e un criteriu esențial pentru a deveni mai vizibili și pentru a-i face curioși pe criticii culinari din afară și pe inspectorii Michelin. Investiția în meniu și design, și trainingul de personal sunt alte aspecte importante în acest sens. Mai apoi, fiecare stea Michelin vine la pachet cu un adaos semnificativ la prețurile din meniu, deci e nevoie de clienți dispuși să plătească acei bani pentru experiențe culinare de înaltă calitate. 

Cum arata profilul romanilor care merg la SPA în...

Printre activitatile preferate de romani atunci cand merg in vacanta se numara si mersul la SPARomanii aleg masaje, impachetari sau tratamente specifice atunci cand se cazeaza la un hotel cu centru wellnessStresul, durerile musculare, recuperarea post-operatorie, in topul afectiunilor pe care romanii incearca sa le trateze la SPA

Județul Suceava, locul unde statul moldovean a fost înființat...

Obiective de patrimoniu din Suceava și poveștile lor se regăsesc din acest an în programul național de turism cultural România Atractivă;Suceava se află în top 5 județe ca număr de obiective incluse în program;Jurnaliști și creatori de conținut au făcut singuri untul într-o gospodărie tradițională din Bucovina și au admirat satul-muzeu Ciocănești;Statul moldovean a fost înființat de două ori, iar istoria începuturilor Moldovei este chiar mai interesantă decât legendele;Cea mai veche biserică de lemn din România se află în cimitirul de la Putna și se presupune că a fost mutată de la Volovăț într-o singură noapte.

Peste 67% dintre români au planuri de călătorie pentru...

Dat fiind că cei mai mulți români au în plan cel puțin o vacanță vara aceasta, este important ca aceștia să știe că sunt câteva trucuri care îi pot ajuta să găsească bilete la un preț mai bun. Un prim aspect ține de data achiziționării biletelor: în general, vor obține un tarif mai mic dacă rezervă zborul în avans față de data călătoriei, de regulă, cu peste 21 de zile înainte de plecare.

Cum va arăta sezonul estival în 2024? Prețul mediu...

Prețul mediu pentru un sejur de două persoane, două nopți, pentru litoralul românesc, este de 1.004 lei. La munte, prețurile medii sunt comparabile cu cele de la mare: 990 de lei pentru un sejur pentru două persoane, două nopți. Nu în ultimul rând, în destinațiile balneare, prețul mediu pentru un sejur de două nopți este de 893 de lei.

Categorii populare