ANAT solicită amânarea termenului pentru RO e-TVA

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) susține necesitatea amânării termenului pentru implementarea RO e-TVA.

ANAT subliniază următoarele aspecte:

Resurse suplimentare: Companiile vor trebui să aloce resurse pentru conformarea cu noile cerințe, ceea ce va crește costurile operaționale și va afecta competitivitatea pe piață.

Dublarea raportărilor: Sistemul RO e-TVA va dubla raportările, fără a aduce beneficii semnificative în combaterea evaziunii fiscale, deoarece datele necesare sunt deja furnizate prin Declarația 394.

Ignorarea particularităților diferitelor domenii de activitate/practici comerciale: Există o serie de elemente de practică contabilă specifice anumitor operațiuni derulate în cadrul companiilor care nu se regăsesc în datele colectate de ANAF prin diferitele formulare și sisteme puse la dispoziția contribuabililor, situații care se întocmesc manual și nu pot fi generate automat. Totodată, există domenii de activitate care au o contabilitate specifică, și aici vorbim chiar de agențiile de turism, pentru care Codul Fiscal reglementează regimul special de TVA, astfel că pentru acești contribuabili va fi imposibil să corespundă situațiile generate automat cu cele raportate de contabili.

Necesitatea mecanismului: ANAT recunoaște necesitatea unui mecanism eficient pentru recuperarea TVA neîncasat de stat.

ANAT încurajează dialogul între autorități și mediul de afaceri pentru a găsi soluții echitabile și pentru a asigura o implementare eficientă a RO e-TVA.

Related Stories

Descoperă

Președintele ANAT, Alin Burcea, de Ziua Mondială a Turismului:...

Alin Burcea: Turismul poate fi perceput ca simbolul dialogului intercultural; permite întâlnirea cu „celălalt”, învățarea despre diferite culturi, auzirea limbilor străine, degustarea aromelor exotice, stabilirea legăturilor cu alte ființe umane și construirea toleranței. În esență, este o experiență educațională și spirituală care lărgește mintea.

Ofertele tip early booking pentru sezonul 2025 sunt deja...

Reducerile pentru rezervările efectuate până la 30.11/31.12 (în funcție de hotel) variază între 25% și 35%. Consultanții se așteaptă ca majoritatea rezervărilor pentru sezonul 2025 să fie efectuate în cadrul programului early booking, oferind turiștilor tarife cu reduceri semnificative și opțiuni excelente în cele mai bune hoteluri.

80% dintre turiștii români au mers vara aceasta la...

În România, 45% dintre turiști au călătorit cu copiii, cu 5% mai mult decât media înregistrată de restul țărilor studiate. La polul opus, cei care călătoresc cel mai rar alături de copii vin din țările Baltice, unde doar 28% merg în vacanțe cu cei mici.

,,Ascultă povestea” muzicală a Cvintetului Cantabile în cadrul proiectului...

Cvintetul Cantabile va da viață unui repertoriu muzical captivant ce va răsuna în decorul industrial exterior al Fabricii Killer din Horodnic de Jos, sâmbătă, 28.09.2024, începând cu ora 19, în cel de-al patrulea concert din cadrul proiectului cultural Fabrik Fest , ,,Ascultă povestea” .

Punctele Gastronomice Locale aspiră să devină custozi de patrimoniu...

De la lansarea ideii (în 2015) și finalizarea legislației până astăzi, au fost înființate peste 420 de Puncte Gastronomice Locale constituind astfel o rețea de entități care pot contribui semnificativ la valorificarea și promovarea patrimoniului cultural românesc. O parte dintre acestea au trecut printr-un util proces de formare profesională.

Ecourile muzicii românești, prin acordurile chitarelor, vor răsuna într-un...

Duo Kitharsis va deveni liant muzical dintre publicul bucovinean, muzica românească și decorul industrial contemporan al Fabricii Zada din Horodnic de Jos, duminică, 22.09.2024, începând cu ora 19, în cadrul celui de-al treilea concert al proiectului cultural Fabrik Fest, Romanian tribute.

Categorii populare