Pentru prima data în România, un eveniment gastronomic totalizează 10 stele Michelin

Cu mai puțin de două luni până la începerea celei de-a treia ediții a festivalului Taste of Transylvania, organizatorii sunt în toiul pregătirilor pentru un eveniment memorabil. În perioada 12-15 septembrie, festivalul va aduna chefi de renume cotați cu un total de 10 stele Michelin, așteptând circa 10.000 de vizitatori dornici să descopere o varietate bogată de concerte și delicii culinare.

Experiență Michelin pe plaiuri mioritice

La ediția de anul acesta a Taste of Transylvania, gastronomia tradițională primește un nou contur, prin prezența unor maeștri culinari distinși cu un total de 10 stele Michelin. Taste of Transylvania va găzdui aproximativ 30 de expozanți, pregătiți să încânte papilele gustative ale participanților cu meniuri special create pentru festival, alături de o selecție generoasă de băuturi.

În plus, față de anii anteriori, oferta de programe a festivalului Taste of Transylvania s-a extins considerabil, incluzând un concert cu Bagossy Brothers, activități de cules de cartofi și de preparare de zacuscă, printre multe altele. Iată la ce ne putem aștepta în septembrie!

„Nu va fi mai mare, ci mai bogat în evenimente” – a afirmat Trucza Adorján, fondatorul Taste of Transylvania, referindu-se la ediția festivalului de gastronomie din anul acesta, în cadrul conferinței de presă ținută vineri. Uitându-ne la lista de programe ne putem da seama că festivalul organizat în perioada 12-15 septembrie e mai mult decât un festival de gastronomie. „Mesajul principal a rămas același, adică protejarea și transmiterea valorilor gastronomiei și ale tradițiilor transilvane, numai că totul va fi realizat într-un cadru mult mai colorat și variat” – a detaliat Adorján.

Pământ natal și pământ roditor

Conceptele de „Pământ natal și pământ roditor” stau la baza evenimentului din acest an, care va avea loc la Satul de vacanță și Pensiunea Skanzen din Boroș, în perioada 12-15 septembrie și va include o serie de activități menite să aducă în prim-plan gastronomia tradițională transilvăneană.

Festivalul va găzdui demonstrații de gătit tradițional, cum ar fi pregătirea de zacuscă, churut și vinete, desfășurate pe „Dealul Mamei”, la care se vor alătura mai multe organizații civile și cluburi sportive. „Zacusca pregătită de ei o vom oferi pentru un scop caritativ, iar, în același timp, aceasta va fi o posibilitate perfectă pentru a ne întâlni cu jucătorii noștri preferați ai echipei Sepsi OSK din Sfântu Gheorghe, sau ai echipei de hochei din Gheorgheni, ori cu reprezentanții de la Crucea Roșie Română sau de la Caritas. Mai mult de atât, acest program este principalul punct de întâlnire al perspectivei strategice a festivalului Taste of Transylvania și a Fundației.” – a explicat Kozma Mónika, directorul executiv al Fundația Pro Economica.

La „Bucuria în Bucate”, o bucătărie complet utilată, casnicele și bucătarii profesioniști vor începe prin a găti simultan rețete tradiționale. Această combinație între tradițional și modern promite să aducă rezultate interesante, susținute de programul de promovare turistică Visit Harghita, partener și susținător al festivalului în 2024.

Cu cartofii împotriva caloriilor

Deoarece pe perioada festivalului vom avea destule posibilități să gustăm, organizatorii propun și două posibilități pentru arderea caloriilor adunate. Cei dornici pot participa la recoltarea de cartofi de sâmbătă sau își pot începe ziua de duminică în mod activ, luând parte la alergare organizată în parteneriat cu Running Festival din Miercurea Ciuc. Mai mult decât atât, în cadrul festivalului pot fi închiriate și biciclete pentru a explora peisajele din jur.

Anul acesta, organizatorii au pus accent pe activitățile destinate famililor, cum ar fi cinematograful, casa de joacă Legendárium și jocurile populare pentru copii, alături de expoziția „Geofolk” a lui Dávid Botond. De asemenea, moara pensiunii Skanzen va găzdui ateliere de făcut paste pentru toate vârstele. Cursele către vârful Apahavas continuă și în acest an, oferind o panoramă deosebită de la Champagne Bar.

Festival de gastronomie cu concerte!

O noutate a acestei ediții a festivalului Taste of Transylvania va fi scena pentru concerte utilată profesional, unde trupe fantastice vor garanta atmosfera adevărată de festival. Vineri, trupa Szalonna és Bandája va încânta publicul cu ritmuri energice, în timp ce sâmbătă seara, startul petrecerii va fi dat de trupa Sarmalele Reci, urmată de Boban Marković Orkestar, cunoscută pe plan internațional pentru energia sa explozivă.

Duminică, Bagossy Brothers Company va aduce un spectacol inedit în Transilvania, promițând o experiență muzicală de neuitat  „Nu vrem să stricăm surpriza, dar acest concert nu numai că va fi o experiență extraordinară, dar se și potrivește extrem de bine cu atmosfera festivalului.” – a rezumat planurile Trucza Adorján.

După concerte, atât vineri cât și sâmbătă, vor urma petreceri în aer liber, animate nu doar de DJ, ci și de focuri de tabără, în timp ce cei care preferă un program mai liniștit pot opta pentru cinematograful în aer liber de la Șura Pro Economica, unde vor fi proiectate filme clasice.

Dar ce vor găti oare?

Taste of Transylvania se pregătește să ofere vizitatorilor săi un weekend plin de delicii, spectacole culinare și workshopuri gastronomice. Fondatorul, Trucza Adorján, a subliniat că la ediția din acest an vor fi prezente atât restaurante cât și bucătari care susțin tradițiile locale, astfel încât preparatele vor include elemente centrale tradiționale precum carne de miel, mămăligă și hurut. Diversitatea bucătăriei transilvane va fi evidențiată prin specialități maghiare, ceangăiești, românești și secuiești.

Festivalul va colabora cu MÁV-START Zrt. pentru a facilita transportul cu trenul, oferind și un meniu special în vagonul Taste of Transylvania.

Anul acesta, la festivalul Taste of Transylvania, o noutate în materie de cazare este programul „Cazare la casă”, care permite vizitatorilor să se cazeze în casele locuitorilor din apropierea festivalului, la Lunca de Jos. Informațiile despre acest program și alte opțiuni de cazare vor fi disponibile pe pagina web a festivalului Taste of Transylvania. Biletele pot fi achiziționate de pe link-ul de pe pagina web a festivalului, iar organizatorii recomandă urmărirea paginilor de socializare pentru promoții viitoare. Un sondaj va fi lansat curând pentru a obține feedback de la oaspeți și pentru a ajusta festivalul conform preferințelor lor, participanții având oportunitatea de a primi cupoane cu reduceri pentru biletele de intrare.

Related Stories

Descoperă

Bucovina, Maramureș și Transilvania sunt preferate de români pentru...

Anul acesta Bucovina și Maramureș au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform studiului Travelminit.ro. Aproximativ 41% dintre respondenții sondajului au ales Maramureș sau Bucovina, cu dorința de a se relaxa, de a participa la slujba de Înviere și de a se bucura de mesele bogate cu preparate locale.

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei: destinații ideale, în perioada...

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei cuprinde 18 obiective incluse în programul de turism cultural „România Atractivă”, cele mai multe dintre ele fiind în județul Suceava.

Unde călătoresc românii de Paște? Diaspora revine acasă, iar...

Anul acesta, în perioada Paștelui, prețul mediu al unui bilet de avion dus-întors a fost de 246 de euro, în creștere cu 14% față de 2024, iar valoarea medie a unei rezervări s-a ridicat la 326 de euro.Cel mai ieftin bilet vândut a fost de 51 de euro, pe ruta Bacău - Roma, iar cel mai scump bilet pentru plecările din România a ajuns la 712 de euro, pe ruta București - Lisabona. În ceea ce privește sosirile în România, cel mai ieftin bilet a fost de 99 de euro, pe ruta Atena - București.

Antalya, orașul cu cele mai multe plaje curate din...

Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA): Pe lângă frumusețea naturală, Antalya îmbină luxul și istoria. Resorturile de cinci stele, spa-urile de top și restaurantele gourmet se află în vecinătatea siturilor antice precum Olympos sau Patara, fosta capitală a Ligii Liciene. Vizitatorii pot explora flacăra eternă Chimera sau ruinele civilizației liciene, îmbogățindu-și experiența cu o incursiune în trecut.

Obiective turistice din Suceava, desemnate castigatoare la competitia Destinatia...

Pe scena Galei au urcat câștigătorii competiției Destinația Anului, un reper în industria turismului autohton, care promoveză anual cele mai atractive și valoroase locuri din țară. Ediția din 2025 a adus în finală 76 de destinații turistice, selectate în urma unui proces riguros de nominalizare. Evaluarea s-a realizat printr-un sistem complex, care a combinat votul publicului, analiza unui juriu de experți, măsurarea brandului turistic printr-o cercetare sociologică și evaluarea arhitecturală și urbanistică a fiecărei destinații.

Programul „România Atractivă”, pe podium la Gala Destinația Anului...

În fiecare an, România își pune în valoare cele mai atractive destinații turistice prin intermediul competiției „Destinația Anului”, care promovează și recunoaște nu doar cele mai îndrăgite obiective din țara noastră, ci și pe cele care s-au remarcat printr-o dezvoltare exemplară și continuă, dar și printr-un mare potențial turistic.

Categorii populare