Pentru prima data în România, un eveniment gastronomic totalizează 10 stele Michelin

Cu mai puțin de două luni până la începerea celei de-a treia ediții a festivalului Taste of Transylvania, organizatorii sunt în toiul pregătirilor pentru un eveniment memorabil. În perioada 12-15 septembrie, festivalul va aduna chefi de renume cotați cu un total de 10 stele Michelin, așteptând circa 10.000 de vizitatori dornici să descopere o varietate bogată de concerte și delicii culinare.

Experiență Michelin pe plaiuri mioritice

La ediția de anul acesta a Taste of Transylvania, gastronomia tradițională primește un nou contur, prin prezența unor maeștri culinari distinși cu un total de 10 stele Michelin. Taste of Transylvania va găzdui aproximativ 30 de expozanți, pregătiți să încânte papilele gustative ale participanților cu meniuri special create pentru festival, alături de o selecție generoasă de băuturi.

În plus, față de anii anteriori, oferta de programe a festivalului Taste of Transylvania s-a extins considerabil, incluzând un concert cu Bagossy Brothers, activități de cules de cartofi și de preparare de zacuscă, printre multe altele. Iată la ce ne putem aștepta în septembrie!

„Nu va fi mai mare, ci mai bogat în evenimente” – a afirmat Trucza Adorján, fondatorul Taste of Transylvania, referindu-se la ediția festivalului de gastronomie din anul acesta, în cadrul conferinței de presă ținută vineri. Uitându-ne la lista de programe ne putem da seama că festivalul organizat în perioada 12-15 septembrie e mai mult decât un festival de gastronomie. „Mesajul principal a rămas același, adică protejarea și transmiterea valorilor gastronomiei și ale tradițiilor transilvane, numai că totul va fi realizat într-un cadru mult mai colorat și variat” – a detaliat Adorján.

Pământ natal și pământ roditor

Conceptele de „Pământ natal și pământ roditor” stau la baza evenimentului din acest an, care va avea loc la Satul de vacanță și Pensiunea Skanzen din Boroș, în perioada 12-15 septembrie și va include o serie de activități menite să aducă în prim-plan gastronomia tradițională transilvăneană.

Festivalul va găzdui demonstrații de gătit tradițional, cum ar fi pregătirea de zacuscă, churut și vinete, desfășurate pe „Dealul Mamei”, la care se vor alătura mai multe organizații civile și cluburi sportive. „Zacusca pregătită de ei o vom oferi pentru un scop caritativ, iar, în același timp, aceasta va fi o posibilitate perfectă pentru a ne întâlni cu jucătorii noștri preferați ai echipei Sepsi OSK din Sfântu Gheorghe, sau ai echipei de hochei din Gheorgheni, ori cu reprezentanții de la Crucea Roșie Română sau de la Caritas. Mai mult de atât, acest program este principalul punct de întâlnire al perspectivei strategice a festivalului Taste of Transylvania și a Fundației.” – a explicat Kozma Mónika, directorul executiv al Fundația Pro Economica.

La „Bucuria în Bucate”, o bucătărie complet utilată, casnicele și bucătarii profesioniști vor începe prin a găti simultan rețete tradiționale. Această combinație între tradițional și modern promite să aducă rezultate interesante, susținute de programul de promovare turistică Visit Harghita, partener și susținător al festivalului în 2024.

Cu cartofii împotriva caloriilor

Deoarece pe perioada festivalului vom avea destule posibilități să gustăm, organizatorii propun și două posibilități pentru arderea caloriilor adunate. Cei dornici pot participa la recoltarea de cartofi de sâmbătă sau își pot începe ziua de duminică în mod activ, luând parte la alergare organizată în parteneriat cu Running Festival din Miercurea Ciuc. Mai mult decât atât, în cadrul festivalului pot fi închiriate și biciclete pentru a explora peisajele din jur.

Anul acesta, organizatorii au pus accent pe activitățile destinate famililor, cum ar fi cinematograful, casa de joacă Legendárium și jocurile populare pentru copii, alături de expoziția „Geofolk” a lui Dávid Botond. De asemenea, moara pensiunii Skanzen va găzdui ateliere de făcut paste pentru toate vârstele. Cursele către vârful Apahavas continuă și în acest an, oferind o panoramă deosebită de la Champagne Bar.

Festival de gastronomie cu concerte!

O noutate a acestei ediții a festivalului Taste of Transylvania va fi scena pentru concerte utilată profesional, unde trupe fantastice vor garanta atmosfera adevărată de festival. Vineri, trupa Szalonna és Bandája va încânta publicul cu ritmuri energice, în timp ce sâmbătă seara, startul petrecerii va fi dat de trupa Sarmalele Reci, urmată de Boban Marković Orkestar, cunoscută pe plan internațional pentru energia sa explozivă.

Duminică, Bagossy Brothers Company va aduce un spectacol inedit în Transilvania, promițând o experiență muzicală de neuitat  „Nu vrem să stricăm surpriza, dar acest concert nu numai că va fi o experiență extraordinară, dar se și potrivește extrem de bine cu atmosfera festivalului.” – a rezumat planurile Trucza Adorján.

După concerte, atât vineri cât și sâmbătă, vor urma petreceri în aer liber, animate nu doar de DJ, ci și de focuri de tabără, în timp ce cei care preferă un program mai liniștit pot opta pentru cinematograful în aer liber de la Șura Pro Economica, unde vor fi proiectate filme clasice.

Dar ce vor găti oare?

Taste of Transylvania se pregătește să ofere vizitatorilor săi un weekend plin de delicii, spectacole culinare și workshopuri gastronomice. Fondatorul, Trucza Adorján, a subliniat că la ediția din acest an vor fi prezente atât restaurante cât și bucătari care susțin tradițiile locale, astfel încât preparatele vor include elemente centrale tradiționale precum carne de miel, mămăligă și hurut. Diversitatea bucătăriei transilvane va fi evidențiată prin specialități maghiare, ceangăiești, românești și secuiești.

Festivalul va colabora cu MÁV-START Zrt. pentru a facilita transportul cu trenul, oferind și un meniu special în vagonul Taste of Transylvania.

Anul acesta, la festivalul Taste of Transylvania, o noutate în materie de cazare este programul „Cazare la casă”, care permite vizitatorilor să se cazeze în casele locuitorilor din apropierea festivalului, la Lunca de Jos. Informațiile despre acest program și alte opțiuni de cazare vor fi disponibile pe pagina web a festivalului Taste of Transylvania. Biletele pot fi achiziționate de pe link-ul de pe pagina web a festivalului, iar organizatorii recomandă urmărirea paginilor de socializare pentru promoții viitoare. Un sondaj va fi lansat curând pentru a obține feedback de la oaspeți și pentru a ajusta festivalul conform preferințelor lor, participanții având oportunitatea de a primi cupoane cu reduceri pentru biletele de intrare.

Related Stories

Descoperă

Seria de film documentar „Portret gastronomic local” a debutat...

Primul episod poartă publicul în localitatea Vama, la punctul gastronomic local „Hai la Saivan”, cel mai autentic dintre cele 23 de PGL-uri existente în județul Suceava. Povestea acestui colț de Bucovina începe cu un italian-german, Jorg, care, fermecat de frumusețea locului, a visat să ridice pe terenul socrilor săi o casă simplă. Planul modest s-a transformat însă într-un adevărat proiect de recuperare a patrimoniului: el și soția sa, Raluca, împreună cu părinții acesteia, Liliana și Vistic Axentoi, au salvat case tradiționale din lemn și le-au adus la viață pe culmile muntelui, prin restaurări, cu ajutorul unor meșteri în lemn.

Criza turismului intern se adâncește în România: Scăderi semnificative...

În zonele montane, rezervările au scăzut cu 9%, cu o durată medie a sejurului stagnând la 3 nopți și un tarif mediu de 590 lei/persoană. În schimb, segmentul balnear a înregistrat o creștere modestă a vânzărilor, de 2%, cu un tarif mediu de 1.219 lei/persoană și o durată medie a sejurului de 3,9 nopți, în ușoară creștere față de 3,7 nopți în 2024.

Noaptea Muzeelor la Sate și ale sale cinci ecosisteme...

Pe 6 septembrie va avea loc ediția a treia a Nopții Muzeelor la Sate, eveniment ce reunește în acest an peste 140 de obiective culturale din 36 de județe. Vizitatorii au de ales între o ofertă diversă care include case memoriale, complexe arheologice, grădini botanice, biserici fortificate, cule, geoparcuri, spectacole în aer liber, hub-uri țărănești, spații de creație contemporană, focuri de tabără, ateliere și demonstrații de meșteșuguri tradiționale, tururi interactive, expoziții multimedia și muzee dedicate unor teme inedite precum mineritul, gastronomia, istoria viei și a vinului, mituri și povești locale.

Eco-Brunch aniversar în Țara Dornelor, la poalele vârfului Oușoru

Oaspeții vor avea ocazia să petreacă câteva ore tihnite în mijlocul naturii, să guste preparate gătite de producători și gospodari locali, să descopere folclorul autentic al zonei, să se bucure de o drumeție spre vârful Oușoru și să intre în universul meșteșugurilor populare. Toate acestea, în atmosfera de comunitate și autenticitate care definește destinația de ecoturism Țara Dornelor.

Noaptea Muzeelor la Sate 2025: o invitație la lectură...

Pe 6 septembrie 2025 are loc a treia ediție a Nopții Muzeelor la Sate, un eveniment care transformă spațiile culturale din mediul rural în locuri de întâlnire, dialog și descoperire. Ediția din acest an marchează un nou parteneriat cultural, cu Editura Litera, ce aduce o invitație colectivă la lectură.

Sejururi pentru o toamnă de poveste și sărbători în...

Toamna este cu siguranță, unul dintre cele mai bune momente din an pentru a călători. Temperaturile devin mai blânde, destinațiile turistice nu mai sunt aglomerate, iar peisajele capătă culori spectaculoase. Pentru seniorii care își doresc să descopere locuri noi într-un ritm confortabil, dar și pentru cei care își pot organiza vacanțele în această perioadă este pregătită o colecție bogată de sejururi de toamnă și oferte speciale potrivite pentru toate gusturile.

Categorii populare