Chefi de top, distinși cu stele Michelin, antreprenori din industria HoReCa, artizani culinari și producători locali la singurul festival gastronomic din România. Cum arată programul evenimentului?

Chefi de top, distinși cu stele Michelin, antreprenori din industria HoReCa, artizani culinari și producători locali se întâlnesc între 12 și 15 septembrie în satul de vacanță Boroș din Lunca de Jos, Harghita, pentru cea de-a treia ediție Taste of Transylvania, cel mai mare festival gastronomic din țara noastră, care își propune să așeze Transilvania pe harta culinară internațională.

„Taste of Transylvania a început un nou capitol în cultura gastronomică a Transilvaniei și ne-a provocat să redescoperim gusturile și rețetele din bucătăria de odinioară, încercând, în același timp, să le reinterpretăm într-o notă modernă. Pentru cea de-a treia ediție a festivalului, ne-am propus să extindem programul și să le oferim participanților o experiență complexă, care include și ateliere de gătit, o cursă de cules cartofi și mai multe concerte”, a declarat Trucza Adorján, fondatorul Taste of Transylvania.

Taste of Transylvania 2024: mâncare tradițională reinterpretată, muzică bună, activități pentru gurmanzi și ateliere de gătit

Evenimentul care aduce laolaltă bucătari, antreprenori și producători din regiune, Taste of Transylvania promite o experiență de neuitat pentru gurmanzi. Printre brandurile prezente la festival se numără Vágó, IKON, Panificio il Basilico, Bistro de’l Arte, Costes Downtown, MÁK, Soro lume, Noua, Páva, Mosafir, Beyond, Pasaj, Hedo Bar, Petry, +52 Event Hall, Truffle, Gastrolab, Castle, Gundel, Rumour și multe, multe altele.

Taste of Transylvania 2024 va debuta joi, 12 septembrie, care va fi și ziua 0, când Crucea Roșie Română, Caritas, echipa Sepsi OSK și echipa de hochei din Gheorgheni vor participa la o sesiune de gătit colectiv de zacuscă, zacuscă pe care, ulterior, o vor folosi în scop caritabil.

Vineri, 13 septembrie, vor avea loc mai multe demonstrații de gătit, inclusiv o sesiune alături de gospodinele Aliz și băbuțele versus mai mulți chefi locali, un concert DJ Pixar Stellar și dezbateri gastronomice la masa pătrată din cortul Kövi Pál. Sâmbătă, 14 septembrie, chef Cezar Munteanu și chef Alex Petricean vor urca pe scena Taste of Transylvania pentru a prezenta evenimentul, care va mai include și lansări de carte, discuții de masă rotundă cu specialiști din industria HoReCa, dar și diferite activări ale brandurilor. Tot sâmbătă va avea loc și o culegere comunitară de cartofi, în cadrul căreia vor fi oferite mai multe premii pentru participanți, dar și o serie de concerte marca Sarmalele Reci, Boban Markovic Orkestar, Tóth Árpi. Duminică, 15 septembrie, festivalul se va încheia cu sesiuni de gătit, preparate delicioase, o cursă de alergare comunitară, dar și un DJ set cu DJ BRNY.

Taste of Transylvania, o experiență completă pentru iubitorii de gastronomie

Taste of Transylvania își va deschide porțile în perioada 12-15 septembrie cu o experiență completă pentru gurmanzi, care se vor putea bucura de mai multe zone de activități: șura de evenimente Pro Economica, Joy Cooking by Petry – Bucuria în bucate și scena muzicală. La Bucuria în Bucate va exista și o bucătărie complet utilată, iar casnicele și bucătarii profesioniști vor găti simultan rețete tradiționale.

Programul Taste of Transylvania 2024 va include și experiențe pentru toată familia: proiecții la cinema, aventuri la casa de joacă Legendárium și jocuri populare pentru copii, alături de expoziția „Geofolk” a lui Dávid Botond. Nu în ultimul rând, moara pensiunii Skanzen va găzdui ateliere de făcut paste pentru toate vârstele.

Produsele locale din Transilvania, susținute de Fundația ProEconomica

„Scopul Fundatiei ProEconomica a fost de a oferi antreprenorilor din zona Transilvaniei mijloacele financiare necesare pentru investițiile lor. Primul pas a fost finanțarea micilor ferme, fabrici de producție sau facilități de creștere a animalelor, care să ofere o bază și un punct de plecare pentru viața economică din zonă. Al doilea pas a fost de a susține hotelurile și facilitățile turistice, transformându-le în puncte de desfacere pentru aceste mici unități de producție. Ultimul pas presupune finanțarea evenimentelor care promovează regiunea în toată complexitatea sa, atât din punct de vedere economic, cât și turistic.

Prin aceste evenimente, produsele locale din Transilvania, fie că este vorba de alimente tradiționale, meșteșuguri sau alte bunuri, nu doar că ajung pe piețele naționale, dar sunt promovate și pe plan internațional, oferindu-le antreprenorilor oportunitatea de a-și extinde activitatea și de a se conecta cu piețe noi. Nu dorim să oferim doar sprijin financiar punctual, ci și pârghii pentru o dezvoltare durabilă și reală a antreprenorilor din Transilvania” a declarat Kozma Mónika, director executiv al Fundației Pro Economica.

Foto: Erdély Bálint Előd, Ilyés Zalán, Józsa Levente

Programul complet Taste of Transylvania este disponibil aici: https://tasteoftransylvania.eu/festivalul-taste-of-transylvania-2024/

Related Stories

Descoperă

Se lansează prima asociație dedicată femeilor din transport și...

WTTA - Women in Transport and Tourism Association (Asociația Femeilor din Transport și Turism) este prima asociație românească și internațională fondată cu scopul de a sprijini, conecta și inspira femeile cu cariere excepționale din sectoarele transportului și turismului.

Destinația Anului lansează a cincea ediție și invită românii...

Destinația Anului este mai mult decât o competiție: este cea mai mare acțiune de promovare a destinațiilor din România către români, este o inițiativă de formare și promovare a expertizei în domeniul managementului de destinație, un proiect care inspiră și redefinește obiectivele acestui domeniu.

Cum pot românii să călătorească mai ieftin, în mod...

În cazul zborurilor cu decolare din România, cele mai ieftine bilete de avion vor fi cele rezervate în zilele de duminică, apoi de sâmbătă. De asemenea, specialiștii spun că între orele 18:00 și 20:00 este mai bună fereastră pentru rezervarea biletelor de avion ieftine. Cele mai accesibile bilete se rezervă acum cu 30 sau chiar 45 de zile înainte de plecare.

Prețuri mai mici pentru city-break-urile de toamnă. Zborurile din...

Cele mai populare destinații de city-break din Europa sunt orașele care atrag anual cel mai mare număr de turiști: Roma, Paris, Londra, Milano, Bruxelles și Barcelona. În același timp, acestea sunt cunoscute pentru comunitățile mari de români formate în jurul lor și în localitățile învecinate, motiv pentru care există și un număr mai mare de zboruri către și dinspre ele.

Locația, calitatea saltelelor și bogația micului dejun sunt cele...

Un hotel bine ales poate transforma un city break într-o experiență memorabilă, mai ales dacă sunt luați în considerare factorii de calitate pe care turiștii îi caută: confortul camerei și, în special, al patului, micul dejun, locația și facilitățile suplimentare

ANAT: Voucherele de vacanță care se apropie de data...

Agențiile de turism au pregătite oferte speciale pentru posesorii de vouchere de vacanță. În mod deosebit sunt apreciate vacanțele cu discount prin programul „Înscrieri timpurii”, care oferă reduceri de până la 30% din prețul standard, pentru achiziționarea din timp a biletelor. În plus, întrucât începând cu februarie 2022, acestea sunt emise exclusiv pe card electronic, voucherele de vacanță pot fi utilizate și pentru rezervări online în perioada lor de valabilitate.

Categorii populare