Chefi de top, distinși cu stele Michelin, antreprenori din industria HoReCa, artizani culinari și producători locali la singurul festival gastronomic din România. Cum arată programul evenimentului?

Chefi de top, distinși cu stele Michelin, antreprenori din industria HoReCa, artizani culinari și producători locali se întâlnesc între 12 și 15 septembrie în satul de vacanță Boroș din Lunca de Jos, Harghita, pentru cea de-a treia ediție Taste of Transylvania, cel mai mare festival gastronomic din țara noastră, care își propune să așeze Transilvania pe harta culinară internațională.

„Taste of Transylvania a început un nou capitol în cultura gastronomică a Transilvaniei și ne-a provocat să redescoperim gusturile și rețetele din bucătăria de odinioară, încercând, în același timp, să le reinterpretăm într-o notă modernă. Pentru cea de-a treia ediție a festivalului, ne-am propus să extindem programul și să le oferim participanților o experiență complexă, care include și ateliere de gătit, o cursă de cules cartofi și mai multe concerte”, a declarat Trucza Adorján, fondatorul Taste of Transylvania.

Taste of Transylvania 2024: mâncare tradițională reinterpretată, muzică bună, activități pentru gurmanzi și ateliere de gătit

Evenimentul care aduce laolaltă bucătari, antreprenori și producători din regiune, Taste of Transylvania promite o experiență de neuitat pentru gurmanzi. Printre brandurile prezente la festival se numără Vágó, IKON, Panificio il Basilico, Bistro de’l Arte, Costes Downtown, MÁK, Soro lume, Noua, Páva, Mosafir, Beyond, Pasaj, Hedo Bar, Petry, +52 Event Hall, Truffle, Gastrolab, Castle, Gundel, Rumour și multe, multe altele.

Taste of Transylvania 2024 va debuta joi, 12 septembrie, care va fi și ziua 0, când Crucea Roșie Română, Caritas, echipa Sepsi OSK și echipa de hochei din Gheorgheni vor participa la o sesiune de gătit colectiv de zacuscă, zacuscă pe care, ulterior, o vor folosi în scop caritabil.

Vineri, 13 septembrie, vor avea loc mai multe demonstrații de gătit, inclusiv o sesiune alături de gospodinele Aliz și băbuțele versus mai mulți chefi locali, un concert DJ Pixar Stellar și dezbateri gastronomice la masa pătrată din cortul Kövi Pál. Sâmbătă, 14 septembrie, chef Cezar Munteanu și chef Alex Petricean vor urca pe scena Taste of Transylvania pentru a prezenta evenimentul, care va mai include și lansări de carte, discuții de masă rotundă cu specialiști din industria HoReCa, dar și diferite activări ale brandurilor. Tot sâmbătă va avea loc și o culegere comunitară de cartofi, în cadrul căreia vor fi oferite mai multe premii pentru participanți, dar și o serie de concerte marca Sarmalele Reci, Boban Markovic Orkestar, Tóth Árpi. Duminică, 15 septembrie, festivalul se va încheia cu sesiuni de gătit, preparate delicioase, o cursă de alergare comunitară, dar și un DJ set cu DJ BRNY.

Taste of Transylvania, o experiență completă pentru iubitorii de gastronomie

Taste of Transylvania își va deschide porțile în perioada 12-15 septembrie cu o experiență completă pentru gurmanzi, care se vor putea bucura de mai multe zone de activități: șura de evenimente Pro Economica, Joy Cooking by Petry – Bucuria în bucate și scena muzicală. La Bucuria în Bucate va exista și o bucătărie complet utilată, iar casnicele și bucătarii profesioniști vor găti simultan rețete tradiționale.

Programul Taste of Transylvania 2024 va include și experiențe pentru toată familia: proiecții la cinema, aventuri la casa de joacă Legendárium și jocuri populare pentru copii, alături de expoziția „Geofolk” a lui Dávid Botond. Nu în ultimul rând, moara pensiunii Skanzen va găzdui ateliere de făcut paste pentru toate vârstele.

Produsele locale din Transilvania, susținute de Fundația ProEconomica

„Scopul Fundatiei ProEconomica a fost de a oferi antreprenorilor din zona Transilvaniei mijloacele financiare necesare pentru investițiile lor. Primul pas a fost finanțarea micilor ferme, fabrici de producție sau facilități de creștere a animalelor, care să ofere o bază și un punct de plecare pentru viața economică din zonă. Al doilea pas a fost de a susține hotelurile și facilitățile turistice, transformându-le în puncte de desfacere pentru aceste mici unități de producție. Ultimul pas presupune finanțarea evenimentelor care promovează regiunea în toată complexitatea sa, atât din punct de vedere economic, cât și turistic.

Prin aceste evenimente, produsele locale din Transilvania, fie că este vorba de alimente tradiționale, meșteșuguri sau alte bunuri, nu doar că ajung pe piețele naționale, dar sunt promovate și pe plan internațional, oferindu-le antreprenorilor oportunitatea de a-și extinde activitatea și de a se conecta cu piețe noi. Nu dorim să oferim doar sprijin financiar punctual, ci și pârghii pentru o dezvoltare durabilă și reală a antreprenorilor din Transilvania” a declarat Kozma Mónika, director executiv al Fundației Pro Economica.

Foto: Erdély Bálint Előd, Ilyés Zalán, Józsa Levente

Programul complet Taste of Transylvania este disponibil aici: https://tasteoftransylvania.eu/festivalul-taste-of-transylvania-2024/

Related Stories

Descoperă

Bucovina, Maramureș și Transilvania sunt preferate de români pentru...

Anul acesta Bucovina și Maramureș au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform studiului Travelminit.ro. Aproximativ 41% dintre respondenții sondajului au ales Maramureș sau Bucovina, cu dorința de a se relaxa, de a participa la slujba de Înviere și de a se bucura de mesele bogate cu preparate locale.

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei: destinații ideale, în perioada...

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei cuprinde 18 obiective incluse în programul de turism cultural „România Atractivă”, cele mai multe dintre ele fiind în județul Suceava.

Unde călătoresc românii de Paște? Diaspora revine acasă, iar...

Anul acesta, în perioada Paștelui, prețul mediu al unui bilet de avion dus-întors a fost de 246 de euro, în creștere cu 14% față de 2024, iar valoarea medie a unei rezervări s-a ridicat la 326 de euro.Cel mai ieftin bilet vândut a fost de 51 de euro, pe ruta Bacău - Roma, iar cel mai scump bilet pentru plecările din România a ajuns la 712 de euro, pe ruta București - Lisabona. În ceea ce privește sosirile în România, cel mai ieftin bilet a fost de 99 de euro, pe ruta Atena - București.

Antalya, orașul cu cele mai multe plaje curate din...

Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA): Pe lângă frumusețea naturală, Antalya îmbină luxul și istoria. Resorturile de cinci stele, spa-urile de top și restaurantele gourmet se află în vecinătatea siturilor antice precum Olympos sau Patara, fosta capitală a Ligii Liciene. Vizitatorii pot explora flacăra eternă Chimera sau ruinele civilizației liciene, îmbogățindu-și experiența cu o incursiune în trecut.

Obiective turistice din Suceava, desemnate castigatoare la competitia Destinatia...

Pe scena Galei au urcat câștigătorii competiției Destinația Anului, un reper în industria turismului autohton, care promoveză anual cele mai atractive și valoroase locuri din țară. Ediția din 2025 a adus în finală 76 de destinații turistice, selectate în urma unui proces riguros de nominalizare. Evaluarea s-a realizat printr-un sistem complex, care a combinat votul publicului, analiza unui juriu de experți, măsurarea brandului turistic printr-o cercetare sociologică și evaluarea arhitecturală și urbanistică a fiecărei destinații.

Programul „România Atractivă”, pe podium la Gala Destinația Anului...

În fiecare an, România își pune în valoare cele mai atractive destinații turistice prin intermediul competiției „Destinația Anului”, care promovează și recunoaște nu doar cele mai îndrăgite obiective din țara noastră, ci și pe cele care s-au remarcat printr-o dezvoltare exemplară și continuă, dar și printr-un mare potențial turistic.

Categorii populare