Chefi de top, distinși cu stele Michelin, antreprenori din industria HoReCa, artizani culinari și producători locali la singurul festival gastronomic din România. Cum arată programul evenimentului?

Chefi de top, distinși cu stele Michelin, antreprenori din industria HoReCa, artizani culinari și producători locali se întâlnesc între 12 și 15 septembrie în satul de vacanță Boroș din Lunca de Jos, Harghita, pentru cea de-a treia ediție Taste of Transylvania, cel mai mare festival gastronomic din țara noastră, care își propune să așeze Transilvania pe harta culinară internațională.

„Taste of Transylvania a început un nou capitol în cultura gastronomică a Transilvaniei și ne-a provocat să redescoperim gusturile și rețetele din bucătăria de odinioară, încercând, în același timp, să le reinterpretăm într-o notă modernă. Pentru cea de-a treia ediție a festivalului, ne-am propus să extindem programul și să le oferim participanților o experiență complexă, care include și ateliere de gătit, o cursă de cules cartofi și mai multe concerte”, a declarat Trucza Adorján, fondatorul Taste of Transylvania.

Taste of Transylvania 2024: mâncare tradițională reinterpretată, muzică bună, activități pentru gurmanzi și ateliere de gătit

Evenimentul care aduce laolaltă bucătari, antreprenori și producători din regiune, Taste of Transylvania promite o experiență de neuitat pentru gurmanzi. Printre brandurile prezente la festival se numără Vágó, IKON, Panificio il Basilico, Bistro de’l Arte, Costes Downtown, MÁK, Soro lume, Noua, Páva, Mosafir, Beyond, Pasaj, Hedo Bar, Petry, +52 Event Hall, Truffle, Gastrolab, Castle, Gundel, Rumour și multe, multe altele.

Taste of Transylvania 2024 va debuta joi, 12 septembrie, care va fi și ziua 0, când Crucea Roșie Română, Caritas, echipa Sepsi OSK și echipa de hochei din Gheorgheni vor participa la o sesiune de gătit colectiv de zacuscă, zacuscă pe care, ulterior, o vor folosi în scop caritabil.

Vineri, 13 septembrie, vor avea loc mai multe demonstrații de gătit, inclusiv o sesiune alături de gospodinele Aliz și băbuțele versus mai mulți chefi locali, un concert DJ Pixar Stellar și dezbateri gastronomice la masa pătrată din cortul Kövi Pál. Sâmbătă, 14 septembrie, chef Cezar Munteanu și chef Alex Petricean vor urca pe scena Taste of Transylvania pentru a prezenta evenimentul, care va mai include și lansări de carte, discuții de masă rotundă cu specialiști din industria HoReCa, dar și diferite activări ale brandurilor. Tot sâmbătă va avea loc și o culegere comunitară de cartofi, în cadrul căreia vor fi oferite mai multe premii pentru participanți, dar și o serie de concerte marca Sarmalele Reci, Boban Markovic Orkestar, Tóth Árpi. Duminică, 15 septembrie, festivalul se va încheia cu sesiuni de gătit, preparate delicioase, o cursă de alergare comunitară, dar și un DJ set cu DJ BRNY.

Taste of Transylvania, o experiență completă pentru iubitorii de gastronomie

Taste of Transylvania își va deschide porțile în perioada 12-15 septembrie cu o experiență completă pentru gurmanzi, care se vor putea bucura de mai multe zone de activități: șura de evenimente Pro Economica, Joy Cooking by Petry – Bucuria în bucate și scena muzicală. La Bucuria în Bucate va exista și o bucătărie complet utilată, iar casnicele și bucătarii profesioniști vor găti simultan rețete tradiționale.

Programul Taste of Transylvania 2024 va include și experiențe pentru toată familia: proiecții la cinema, aventuri la casa de joacă Legendárium și jocuri populare pentru copii, alături de expoziția „Geofolk” a lui Dávid Botond. Nu în ultimul rând, moara pensiunii Skanzen va găzdui ateliere de făcut paste pentru toate vârstele.

Produsele locale din Transilvania, susținute de Fundația ProEconomica

„Scopul Fundatiei ProEconomica a fost de a oferi antreprenorilor din zona Transilvaniei mijloacele financiare necesare pentru investițiile lor. Primul pas a fost finanțarea micilor ferme, fabrici de producție sau facilități de creștere a animalelor, care să ofere o bază și un punct de plecare pentru viața economică din zonă. Al doilea pas a fost de a susține hotelurile și facilitățile turistice, transformându-le în puncte de desfacere pentru aceste mici unități de producție. Ultimul pas presupune finanțarea evenimentelor care promovează regiunea în toată complexitatea sa, atât din punct de vedere economic, cât și turistic.

Prin aceste evenimente, produsele locale din Transilvania, fie că este vorba de alimente tradiționale, meșteșuguri sau alte bunuri, nu doar că ajung pe piețele naționale, dar sunt promovate și pe plan internațional, oferindu-le antreprenorilor oportunitatea de a-și extinde activitatea și de a se conecta cu piețe noi. Nu dorim să oferim doar sprijin financiar punctual, ci și pârghii pentru o dezvoltare durabilă și reală a antreprenorilor din Transilvania” a declarat Kozma Mónika, director executiv al Fundației Pro Economica.

Foto: Erdély Bálint Előd, Ilyés Zalán, Józsa Levente

Programul complet Taste of Transylvania este disponibil aici: https://tasteoftransylvania.eu/festivalul-taste-of-transylvania-2024/

Related Stories

Descoperă

ANAT cere numirea unui secretar de stat din industria...

ANAT: Turismul românesc se confruntă cu multiple probleme care necesită o abordare pragmatică și bine informată. Doar o persoană cu experiență directă în industrie poate înțelege nevoile reale ale agenților economici care își desfășoară activitatea în turism și HORECA, ale investitorilor și ale celorlalți actori implicați. Numirea unui lider din afara acestui domeniu riscă să perpetueze o lipsă de direcție și să compromită potențialul turismului de a deveni un motor economic major.

Suceava atrage turiști și prin Piața Volantă: Un loc...

Președintele Asociației „Gustă din Bucovina”, Alexandru Andrieș spune că din ce în ce mai mulți turiști vin să descopere dacă realitatea reflectă ceea ce văd în materialele video de promovare: „Curiozitatea îi ghidează să afle: chiar e așa ca în video-uri? Cu degustări, ceai, povești cu producători și o atmosferă autentică? Și da, pleacă zâmbind și încântați.”

Gheorghe Fodoreanu, fost președinte ANAT: Turismul românesc ar fi...

Fodoreanu: Schimbările aduse de aderarea totală la spațiul Schengen reprezintă o oportunitate majoră pentru turismul de circuite cu autocare, facilitând accesul turiștilor din țările central europene, pentru care distanțele pentru Maramureș, Bucovina, Transilvania, Delta Dunării, litoralul și București devin accesibile

După ce zeci de turiști au fost înșelați cu...

Alin Burcea, președinte ANAT: Turiștii trebuie să cumpere numai de la agenții de turism licențiate, pentru că astfel sunt protejați conform legislației în vigoare. Amatorii de chilipiruri au mari șanse să fie păgubiți

Cum se autosabotează turismul românesc: MEAT și Ministerul Finanțelor...

Alin Burcea, președintele ANAT: Este incredibil cum Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor își arată incapacitatea de a găsi soluții, deși există temei legal pentru a finanța participarea României la târgurile internaționale. Nu lipsa bugetului este problema reală, ci lipsa de voință și de implicare. Dacă ar exista un minim efort și responsabilitate din partea celor care gestionează aceste decizii, România nu ar fi pusă în această situație rușinoasă. Absența noastră de la aceste târguri echivalează cu un sabotaj deliberat al turismului românesc și al eforturilor noastre de a ne promova ca destinație pe plan internațional

„Destinația Anului” dezvăluie destinațiile calificate în competiția care celebrează...

În competiție s-au calificat 167 de destinații turistice în categoriile orașe care te inspiră, stațiuni balneo-climaterice, tărâmuri fermecate, sate de poveste, distracție și aventură, cultură și educație

Categorii populare