Președintele ANAT, Alin Burcea, de Ziua Mondială a Turismului: Turismul înseamnă mai mult decât călătorii – el reprezintă descoperirea unor locuri unice, susținerea economiilor locale și crearea de experiențe memorabile

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) salută și aniversează Ziua Mondială a Turismului 2024, care este celebrată astăzi, 27 septembrie, sub tema „Turism și pace” și dorește să evidențieze rolul vital al acestui sector în promovarea păcii și înțelegerii între națiuni și culturi și în sprijinirea proceselor de reconciliere.

La nivel global, unde națiunile sunt interconectate și interdependente, turismul, o industrie creată de oameni și pentru oameni, apare ca o forță convingătoare și dinamică pentru a sfida stereotipurile și a contesta prejudecățile. Acest sector poate fi perceput ca simbolul dialogului intercultural; permite întâlnirea cu „celălalt”, învățarea despre diferite culturi, auzirea limbilor străine, degustarea aromelor exotice, stabilirea legăturilor cu alte ființe umane și construirea toleranței. În esență, este o experiență educațională și spirituală care lărgește mintea. De asemenea, ANAT recunoaște contribuția semnificativă a turismului la dezvoltarea economică a țării noastre. Turismul de incoming, adică sosirea turiștilor străini, joacă un rol esențial în exportul de servicii și în atragerea de valută străină.

”Cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, doresc să vă transmit un sincer „La Mulți Ani!” și să vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți pentru promovarea și dezvoltarea turismului în România. Turismul înseamnă mai mult decât călătorii – el reprezintă descoperirea unor locuri unice, susținerea economiilor locale și crearea de experiențe memorabile. Tuturor celor care aleg să exploreze frumusețile României sau ale lumii, vă mulțumesc că alegeți să sprijiniți această industrie vibrantă și plină de viață.

În același timp, un gând special merge către toți cei care lucrează în turism – agenți de turism, ghizi, hotelieri, restaurante și structuri de cazare. Prin eforturile voastre zilnice, construiți experiențe de neuitat pentru turiști, iar acest lucru contribuie la prestigiul destinațiilor noastre. Vă sunt recunoscător pentru dedicarea și profesionalismul cu care promovați destinațiile noastre și creați amintiri pentru toți cei care ne vizitează.

Patronilor și investitorilor în turism, vă mulțumesc pentru curajul și viziunea de a investi într-un domeniu plin de provocări, dar și de oportunități. În fața unor provocări majore, de la subfinanțarea activităților de promovare, lipsa infrastructurii, turismul neautorizat și până la birocrația excesivă, știu că lucrăm împreună pentru a face din România o destinație turistică de top, atât pentru români, cât și pentru turiștii străini.

Pe această cale, ANAT rămâne un partener de încredere în promovarea unui cadru competitiv și echitabil pentru toți actorii din turism. Ne dorim ca prin colaborarea noastră să aducem soluții pentru a sprijini și stimula incoming-ul, să susținem turismul corect și să îmbunătățim continuu infrastructura și promovarea României ca destinație turistică globală.

La mulți ani tuturor, și vă doresc cât mai multe călătorii pline de bucurie și succes!”, declară Alin Burcea, președintele ANAT.

Related Stories

Descoperă

Bucovina, Maramureș și Transilvania sunt preferate de români pentru...

Anul acesta Bucovina și Maramureș au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform studiului Travelminit.ro. Aproximativ 41% dintre respondenții sondajului au ales Maramureș sau Bucovina, cu dorința de a se relaxa, de a participa la slujba de Înviere și de a se bucura de mesele bogate cu preparate locale.

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei: destinații ideale, în perioada...

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei cuprinde 18 obiective incluse în programul de turism cultural „România Atractivă”, cele mai multe dintre ele fiind în județul Suceava.

Unde călătoresc românii de Paște? Diaspora revine acasă, iar...

Anul acesta, în perioada Paștelui, prețul mediu al unui bilet de avion dus-întors a fost de 246 de euro, în creștere cu 14% față de 2024, iar valoarea medie a unei rezervări s-a ridicat la 326 de euro.Cel mai ieftin bilet vândut a fost de 51 de euro, pe ruta Bacău - Roma, iar cel mai scump bilet pentru plecările din România a ajuns la 712 de euro, pe ruta București - Lisabona. În ceea ce privește sosirile în România, cel mai ieftin bilet a fost de 99 de euro, pe ruta Atena - București.

Antalya, orașul cu cele mai multe plaje curate din...

Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA): Pe lângă frumusețea naturală, Antalya îmbină luxul și istoria. Resorturile de cinci stele, spa-urile de top și restaurantele gourmet se află în vecinătatea siturilor antice precum Olympos sau Patara, fosta capitală a Ligii Liciene. Vizitatorii pot explora flacăra eternă Chimera sau ruinele civilizației liciene, îmbogățindu-și experiența cu o incursiune în trecut.

Obiective turistice din Suceava, desemnate castigatoare la competitia Destinatia...

Pe scena Galei au urcat câștigătorii competiției Destinația Anului, un reper în industria turismului autohton, care promoveză anual cele mai atractive și valoroase locuri din țară. Ediția din 2025 a adus în finală 76 de destinații turistice, selectate în urma unui proces riguros de nominalizare. Evaluarea s-a realizat printr-un sistem complex, care a combinat votul publicului, analiza unui juriu de experți, măsurarea brandului turistic printr-o cercetare sociologică și evaluarea arhitecturală și urbanistică a fiecărei destinații.

Programul „România Atractivă”, pe podium la Gala Destinația Anului...

În fiecare an, România își pune în valoare cele mai atractive destinații turistice prin intermediul competiției „Destinația Anului”, care promovează și recunoaște nu doar cele mai îndrăgite obiective din țara noastră, ci și pe cele care s-au remarcat printr-o dezvoltare exemplară și continuă, dar și printr-un mare potențial turistic.

Categorii populare