Întâlnire în premieră între ANAT, Asociația Aeroporturilor din România și companiile aeriene pentru îmbunătățirea experienței pasagerilor

Miercuri, 2 octombrie 2024, la Hotel Ramada Nord, a avut loc în premieră o întâlnire organizată de Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) împreună cu Asociația Aeroporturilor din România (AAR), cu participarea companiilor aeriene și de handling,  cu scopul de  a aduce la aceeași masă principalii actori din domeniul aviației și turismului și pentru a găsi soluții menite să îmbunătățească experiența pasagerilor care călătoresc în scop turistic și nu numai.

În cadrul întâlnirii, au fost discutate o serie de provocări cu care se confruntă sectorul aviatic, precum întârzierile și anulările de zboruri cauzate de limitări ale capacităților operaționale ale companiilor aeriene și a infrastructurii aeroportuare în perioadele cu trafic intens.

De asemenea, s-a pus accent pe necesitatea creșterii calității serviciilor oferite pasagerilor, cu scopul de a reduce disconfortul provocat de aceste probleme, precum și pe protecția acestora în cazul falimentului companiilor aeriene, prin inițiativa ANAT de a crea un fond de garantare pentru biletele de avion.

Datele prezentate în cadrul întâlnirii subliniază importanța acestui demers comun. În prima jumătate a anului 2024, traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut cu 4,9% față de aceeași perioadă din 2023 și cu 10,5% față de 2019, înregistrându-se un total de cca. 24 milioane de pasageri​. Cu toate acestea, doar 53% dintre aeroporturile europene au revenit la nivelurile din 2019, semn că redresarea este inegală​.

ANAT și AAR au subliniat interesul comun pentru atragerea unui număr mai mare de companii aeriene pe aeroporturile din România, prin deschiderea de noi rute internaționale și extinderea segmentului de incoming. Această inițiativă este văzută ca o modalitate de a sprijini nu doar dezvoltarea turismului românesc, ci și de a contribui la creșterea economică regională și națională.

„Este esențial să lucrăm împreună pentru a aduce îmbunătățiri semnificative în experiența pasagerilor, reducând întârzierile și anulările de zboruri și asigurând o infrastructură mai eficientă și modernizată. Totodată, ne dorim să oferim pasagerilor siguranța că nu vor mai pierde bani atunci când o companie aeriană dă faliment, așa cum s-a întâmplat de curând în cazul Blue Air, unde peste 250.000 de oameni au pierdut bani. Acești bani nu vor putea fi recuperați, pe când dacă am fi avut un fond de garantare pentru biletele de avion funcțional, acest lucru nu s-ar fi întâmplat. Ne vom ocupa ca acest fond să existe și să devină operațional cât mai repede, împreună cu Fondul de garantare pentru pachetele turistice, astfel ca turiștii să fie complet protejați împotriva falimentului si insolventei, fie ca vorbim de agenții sau linii aeriene.”, a declarat Alin Burcea, Președintele ANAT.

„Agențiile de turism, aeroporturile și companiile aeriene au un scop comun, de a crea o experiență plăcută turiștilor și pasagerilor în călătoriile lor. În premieră pentru asociațiile noastre, ne-am întâlnit să discutăm aspecte din activitatea fiecărui segment și să găsim soluții pentru a atrage turiști străini în Români, urmând ca în viitor, odată cu crearea OMD-urilor regionale și a celui național să ne implicăm cu toții în această activitate  că să putem ajunge la ținta noastră de 10 milioane de turiști străini pe an. Încă suntem departe de a atinge potențialul pe care îl avem. Putem ajunge la acest rezultat atrăgând noi companii aeriene, deschizând noi rute și conectând orașele turistice ale României cu aeroporturile internaționale din piețele țintă”, a declarat Corina Martin, președintele Comisiei OMD din cadrul ANAT

„O situație pe care însă o întâlnim și în România dar și în restul Europei se referă la traficul intern. Acesta este sub nivelul anului 2019. Probabil și din considerente economice, dar și pentru că pandemia a “mutat” în online foarte multe întâlniri. Apoi sunt aspectele geo-politice care au influențat zborurile, și care le influențează și în prezent – instabilitatea din Orientul Mijlociu, războiul din Ucraina. Totuși, ne bucurăm de avantajul de a fi intrat în Schengen cu spațiul aerian. Ne așteptăm la o ușoară creștere a traficului, pentru că pasagerii europeni  vor percepe deplasarea spre țara noastră ca pe un zbor intern. Ne dorim ca turiștii străini să vină în România, dar considerăm important ca orașele de aici să se promoveze mult mai mult în afară”, a sintetizat David Ciceo, Președintele AAR.

La întâlnirea de azi au participat peste 50 de reprezentanți ai agențiilor de turism membre ANAT cu activitate de outgoing și de business travel, ai tuturor aeroporturilor din România și ai companiilor aeriene care operează zborurile charter.

Related Stories

Descoperă

Bucovina, Maramureș și Transilvania sunt preferate de români pentru...

Anul acesta Bucovina și Maramureș au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform studiului Travelminit.ro. Aproximativ 41% dintre respondenții sondajului au ales Maramureș sau Bucovina, cu dorința de a se relaxa, de a participa la slujba de Înviere și de a se bucura de mesele bogate cu preparate locale.

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei: destinații ideale, în perioada...

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei cuprinde 18 obiective incluse în programul de turism cultural „România Atractivă”, cele mai multe dintre ele fiind în județul Suceava.

Unde călătoresc românii de Paște? Diaspora revine acasă, iar...

Anul acesta, în perioada Paștelui, prețul mediu al unui bilet de avion dus-întors a fost de 246 de euro, în creștere cu 14% față de 2024, iar valoarea medie a unei rezervări s-a ridicat la 326 de euro.Cel mai ieftin bilet vândut a fost de 51 de euro, pe ruta Bacău - Roma, iar cel mai scump bilet pentru plecările din România a ajuns la 712 de euro, pe ruta București - Lisabona. În ceea ce privește sosirile în România, cel mai ieftin bilet a fost de 99 de euro, pe ruta Atena - București.

Antalya, orașul cu cele mai multe plaje curate din...

Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA): Pe lângă frumusețea naturală, Antalya îmbină luxul și istoria. Resorturile de cinci stele, spa-urile de top și restaurantele gourmet se află în vecinătatea siturilor antice precum Olympos sau Patara, fosta capitală a Ligii Liciene. Vizitatorii pot explora flacăra eternă Chimera sau ruinele civilizației liciene, îmbogățindu-și experiența cu o incursiune în trecut.

Obiective turistice din Suceava, desemnate castigatoare la competitia Destinatia...

Pe scena Galei au urcat câștigătorii competiției Destinația Anului, un reper în industria turismului autohton, care promoveză anual cele mai atractive și valoroase locuri din țară. Ediția din 2025 a adus în finală 76 de destinații turistice, selectate în urma unui proces riguros de nominalizare. Evaluarea s-a realizat printr-un sistem complex, care a combinat votul publicului, analiza unui juriu de experți, măsurarea brandului turistic printr-o cercetare sociologică și evaluarea arhitecturală și urbanistică a fiecărei destinații.

Programul „România Atractivă”, pe podium la Gala Destinația Anului...

În fiecare an, România își pune în valoare cele mai atractive destinații turistice prin intermediul competiției „Destinația Anului”, care promovează și recunoaște nu doar cele mai îndrăgite obiective din țara noastră, ci și pe cele care s-au remarcat printr-o dezvoltare exemplară și continuă, dar și printr-un mare potențial turistic.

Categorii populare