Unde călătoresc românii de Paște? Diaspora revine acasă, iar cei din țară optează pentru destinații europene

  • România se menține și anul acesta în topul destinațiilor către care se va zbura de Paște, semn că diaspora revine acasă de sărbători.
  • Prețul mediu al unui bilet de avion dus-întors în perioada vacanței de Paște a fost de 246 de euro.
  • Românii au profitat de mini-vacanța de Paște și pentru a călători în afara țării. Destinațiile europene rămân preferatele românilor pentru această perioadă
Napoli (Naples) and mount Vesuvius in the background at sunset in a summer day, Italy, Campania

Paștele rămâne în continuare o perioadă aglomerată pentru călătorii, mulți români plecați în străinătate aleg să se întoarcă acasă, potrivit celui mai recent studiu Vola.ro. Pe de o parte, analiza asupra călătoriilor de Paște arată dorința de a veni în țară a românilor din diaspora, care intenționează să petreacă la destinație între una și două săptămâni, și pe de altă parte, arată tendința românilor de a descoperi destinații noi și atipice. 

Cu toate că destinațiile clasice din Europa rămân în continuare populare, orașe precum Baku, Belgrad și Stockholm, reflectă deschiderea românilor față de noi destinații.

Românii din diaspora revin acasă de Paște. București, Iași și Cluj-Napoca sunt aeroporturile preferate pentru zborurile spre România

Ca în fiecare an, mii de români din diaspora revin în țară pentru a-și petrece sărbătorile pascale alături de familie. Conform datelor Vola, 64% dintre rezervări au fost făcute pentru o singură persoană și cele mai multe bilete au avut ca destinație România, ceea ce confirmă că mulți români care locuiesc în străinătate aleg să revină acasă de Paște. În topul orașelor spre care aceștia vor zbura se regăsesc București, Iași și Cluj-Napoca.

În paralel, românii din țară au considerat că această mini-vacanță este o oportunitate perfectă pentru o călătorie în afara țării. Și în acest an apetitul pentru călătoriile externe a rămas ridicat, iar zborurile către orașele din Europa s-au bucurat de o cerere substanțială. Orașe precum Bruxelles, Paris, Milano, Londra sau Roma se află și anul acesta în topul preferințelor românilor pentru vacanța de Paște. 

O noutate față de anii anteriori este interesul crescut pentru orașe atipice, precum Baku, Belgrad, Kos, Stockholm, Perugia, un semn că preferințele de călătorie ale românilor devin tot mai variate. De asemenea, în 2025 s-au remarcat și alte destinații noi în topul căutărilor, precum Abu Dhabi, Istanbul sau Tel Aviv. Turcia a atras atenția călătorilor în mod special, mai ales că în curând se va împlini un an de când a devenit accesibilă românilor doar cu cartea de identitate.

Prețul rămâne principalul criteriu în alegerea vacanțelor: zborurile low-cost, opțiunea preferată pentru escapadele de Paște

Anul acesta, în perioada Paștelui, prețul mediu al unui bilet de avion dus-întors a fost de 246 de euro, în creștere cu 14% față de 2024, iar valoarea medie a unei rezervări s-a ridicat la 326 de euro.

Cel mai ieftin bilet vândut a fost de 51 de euro, pe ruta Bacău – Roma, iar cel mai scump bilet pentru plecările din România a ajuns la 712 de euro, pe ruta București – Lisabona. În ceea ce privește sosirile în România, cel mai ieftin bilet a fost de 99 de euro, pe ruta Atena – București.

Românii care au ales să petreacă Paștele în afara țării s-au organizat din timp, astfel au ales să-și rezerve zborurile încă de la începutul lunii martie, pentru a profita din plin de mini-vacanța din perioada joi–luni. Cei mai mulți români și-au rezervat biletele de avion cu o lună  înainte de plecare, iar 30% dintre rezervări au fost făcute cu 2-3 luni în avans.

Totodată, majoritatea românilor au ales opțiunile de zbor accesibile, 67% dintre pasageri au optat  pentru companiile low-cost, precum Wizz Air sau Ryanair. În schimb, 18% dintre români au preferat zborurile combinate, iar 14% au ales companiile de linie, precum Tarom sau Lufthansa.

Vacanțele școlare din Europa au convins românii din diaspora să petreacă mai mult timp acasă

Durata medie de ședere a vacanței de Paște este de aproximativ 10 zile, marcând o creștere față de anul trecut, când media era de 8 zile. Acest lucru sugerează o tendință a românilor de a petrece mai mult timp alături de familie sau de a opta pentru vacanțele mai lungi, în locul city-break-urilor.

Mai mult, țările cu comunități mari de români, precum Marea Britanie, Spania, Franța și Italia, au vacanțe școlare în a doua sau a treia săptămână a lunii Aprilie, iar acest lucru a contribuit la prelungirea perioadei de ședere  în țară față de anii anteriori, când Paștele Catolic nu coincidea cu cel Ortodox.

Pe de altă parte , în ciuda sejururile mai lungi din acest an, se observă o preocupare din ce în ce mai mare pentru optimizarea costurilor. Opțiunea de adăugare a bagajului de cală a scăzut cu 41% față de anul trecut, iar serviciul Priority a înregistrat o scădere de 22%. În schimb, 8% dintre românii au ales opțiunea de locuri alăturate, acest serviciu înregistrând o creștere de 23% în comparație cu anul 2024. 

Related Stories

Descoperă

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei: destinații ideale, în perioada...

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei cuprinde 18 obiective incluse în programul de turism cultural „România Atractivă”, cele mai multe dintre ele fiind în județul Suceava.

Antalya, orașul cu cele mai multe plaje curate din...

Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA): Pe lângă frumusețea naturală, Antalya îmbină luxul și istoria. Resorturile de cinci stele, spa-urile de top și restaurantele gourmet se află în vecinătatea siturilor antice precum Olympos sau Patara, fosta capitală a Ligii Liciene. Vizitatorii pot explora flacăra eternă Chimera sau ruinele civilizației liciene, îmbogățindu-și experiența cu o incursiune în trecut.

Obiective turistice din Suceava, desemnate castigatoare la competitia Destinatia...

Pe scena Galei au urcat câștigătorii competiției Destinația Anului, un reper în industria turismului autohton, care promoveză anual cele mai atractive și valoroase locuri din țară. Ediția din 2025 a adus în finală 76 de destinații turistice, selectate în urma unui proces riguros de nominalizare. Evaluarea s-a realizat printr-un sistem complex, care a combinat votul publicului, analiza unui juriu de experți, măsurarea brandului turistic printr-o cercetare sociologică și evaluarea arhitecturală și urbanistică a fiecărei destinații.

Programul „România Atractivă”, pe podium la Gala Destinația Anului...

În fiecare an, România își pune în valoare cele mai atractive destinații turistice prin intermediul competiției „Destinația Anului”, care promovează și recunoaște nu doar cele mai îndrăgite obiective din țara noastră, ci și pe cele care s-au remarcat printr-o dezvoltare exemplară și continuă, dar și printr-un mare potențial turistic.

Procesiune-pelerinaj „Drumul Crucii” pe Dealul Furcoi din Sucevița, în...

Evenimentul, organizat de preoți și autorități locale, invită credincioșii la o meditație asupra jertfei și iubirii mântuitoare a lui Hristos. Traseul propus va fi presărat cu cele 14 popasuri ale „Căii Durerii” (Via Dolorosa), inspirate din Cetatea Veche a Ierusalimului, culminând cu paraclisul din vârful dealului.

Vezi destinațiile cu cele mai mari șanse în lupta...

Cu doar șapte  zile rămase până la încheierea votului în competiția Destinația Anului® 2025, în clasamentul provizoriu cu câte cinci nominalizări la cele cinci categorii au rămas din județul Suceava destinațiile Țara Dornelor, Ținutul Mănăstirilor din Bucovina, stațiunea Vatra Dornei și Complexul Agrement Ariniș Gura Humorului

Categorii populare