Ziua Porților Deschise la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani – o călătorie audio de explorare a naturii

Sâmbătă, 16 septembrie, a fost o zi specială în comuna Șaru Dornei, unde s-a desfășurat „Ziua Porților Deschise la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani”. Evenimentul a fost organizat de către Asociația de Ecoturism Țara Dornelor și Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Administrația Parcului Național Călimani.

Cu o participare impresionantă de peste 150 de persoane, inclusiv membri ai comunității locale, copii de toate vârstele, vizitatori din afara destinației, elevi și reprezentanți ai școlilor gimnaziale din Neagra Șarului și Șaru Dornei, Ciocănești, Panaci, Școala Gimnazială nr. 2 Vatra Dornei, reprezentanți ai autorităților publice locale din Panaci și Vatra Dornei, ai Muzeului de Științele Naturii Vatra Dornei, ai Centrului de Informare și Promovare Turistică – Visit Vatra Dornei, ai Ocolului Silvic Vatra Dornei și ai Orion Media, Ziua Porților Deschise a fost un eveniment de amploare care a adus împreună comunitatea pentru a celebra frumusețea naturii.

Momentul central al evenimentului a fost lansarea primului tur ghidat audio din destinația de ecoturism Țara Dornelor, disponibil la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani din comuna Șaru Dornei. Acest tur ghidat audio reprezintă o premieră pentru zonă și oferă vizitatorilor o modalitate unică de a explora bogățiile și frumusețile Parcului Național Călimani, printr-o experiență interactivă și educativă. Tururile ghidate audio sunt accesibile grupurilor mici de până la 10 persoane, care doresc să exploreze traseul din Centrul de Vizitare în ritmul propriu. Acestea au posibilitatea de a selecta informațiile care îi interesează prin intermediul unor dispozitive speciale, similare telefoanelor mobile echipate cu tastatură. Turul ghidat audio are o durată totală de aproximativ 30 de minute și este disponibil în limbile română și engleză, pentru a atrage un public cât mai larg și pentru a oferi o experiență de explorare accesibilă și pentru vizitatorii străini.

Turul a fost realizat cu ajutorul unor profesioniști dedicați. Cu 22 de ani de experiență ca om de radio, Doru Bighiu de la Orion Media Vatra Dornei a acceptat provocarea înregistrării acestui ghid audio, dându-i viață și emoție. Partea de text și traducere a turului a fost realizată de Mihaela Dediu, traducător autorizat, cu o experiență de peste 16 ani, inclusiv în colaborarea cu canale de streaming internaționale. Documentarea turului s-a făcut cu sprijinul informațiilor oferite de specialiștii Administrației Parcului Național Călimani.

În cadrul acestui tur inovator, participanții au fost încântați să descopere și un sertar special, parte integrantă a experienței, care oferă o ascultare inedită a sunetelor animalelor sălbatice din Parcul Național Călimani. Întreaga experiență a fost posibilă datorită proiectului „Călătorie Audio la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, în Țara Dornelor!”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România prin programul Spații Verzi – Arii Naturale Protejate 2023.

De asemenea, evenimentul a fost marcat de o serie de activități captivante, inclusiv un atelier de desen pentru copii, facilitat de echipa AS Creativ din Vatra Dornei, unde cei mici și-au putut exprima creativitatea și au creat opere inspirate din fauna și flora Parcului Național Călimani. Un moment de bucurie a fost tombola, în urma căreia o elevă a Școlii Gimnaziale din Ciocănești a câștigat un tur ghidat gratuit pentru 6 persoane la Tinovul Mic Șaru Dornei, oferit de Administrația Parcului Național Călimani.

Participanții au avut ocazia să se relaxeze, să socializeze și să deguste o selecție de brânzeturi locale, montane, de la făbricuța de brânzeturi La Izvorul Dornei din Poiana Stampei și preparate de la Restaurantul Hotelului Belvedere din Vatra Dornei, asigurându-și totodată hidratarea cu apă proaspătă și pură oferită de sponsorul evenimentului, Aqua Carpatica. În acest timp, au aflat și informații despre inițiativa organizatorilor, care a avut ca scop oferirea unei experiențe de ascultare și învățare activă pentru vizitatorii Centrului de Vizitare și promovarea ofertei turistice a Parcului Național Călimani.

Proiectul „Călătorie Audio la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, în Țara Dornelor!” a fost realizat cu un buget de 42.000 de lei și a avut o durată de implementare de 5 luni, cu termen de încheiere la 29 septembrie.

Asociația de Ecoturism Țara Dornelor și Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Administrația Parcului Național Călimani doresc să mulțumească tuturor participanților, partenerilor, și susținătorilor pentru sprijinul acordat și pentru contribuția lor la promovarea ecoturismului în Țara Dornelor și la protejarea frumuseților naturale ale Parcului Național Călimani.

Related Stories

Descoperă

CCI Suceava organizează o nouă ediție a Salonului Auto...

Salonul Auto Bucovina 2024 este un eveniment de referinţă pentru industria auto, aducând în atenția publicului, ultimele noutăți și servicii în materie de autoturisme, autoturisme de teren, microbuze, vehicule utilitare uşoare, echipamente şi accesorii pentru autovehicule, echipamente şi aparatură pentru service auto, piese şi accesorii auto, car audio & security, tuning, închirieri auto, şcoli de şoferi, transportatori, servicii financiare și asigurări.

ANAT: Prima tabără la mare pentru copii din sistemul...

Președintele ANAT: Ne-am propus să organizăm pe termen lung astfel de tabere, prin care copiii cu posibilități materiale reduse să se bucure de vacanțe în România. Fiecare copil merită să aibă o copilărie fără griji și cu momente cât mai frumoase, iar prin taberele pe care le organizăm pe litoral ori la munte vrem să îndeplinim o parte din dorințele celor mici

Fabrik Fest la Rădăuți: șase evenimente culturale organizate în...

În formatul său inedit, proiectul își propune să valorifice artiști și formații camerale, din  care unele vor fi prezente în premieră în zonă: ansamblu baroc cu instrumente de epocă, cvartet de coarde, cvintet de suflători, duo chitară, voce, vioară și pian la patru mâini, care vor aborda în cadrul concertelor muzica clasică.

Final de vară în România cu Noaptea Muzeelor la...

Noaptea Muzeelor la Sate include o serie de proiecte punctuale de recuperare a patrimoniului uitat, de sporire a gradului de alfabetizare și de expunere la cultură și la patrimoniu a copiilor și a tinerilor din comunitățile rurale. Este un demers de arheologie culturală, care, în fiecare ediție, scoate la lumină valori inestimabile ale României puțin văzute, dar foarte valoroase.

Tururi ghidate, drumeții și degustări de produse locale de...

Cu ocazia acestui eveniment, va fi inaugurat un nou ECO-popAS în Parcul Național Călimani, destinat relaxării și conectării cu natura. Printre atracțiile principale se numără o ramă foto pentru capturarea peisajului impresionant al Pietrosului Călimanilor și un balansoar panoramic ce oferă priveliști spectaculoase, ideale pentru fotografii.

De Sfânta Maria, turiștii vizitează marile orașe din țară...

În minivacanța de Sf. Maria, din punctul de vedere al numărului de rezervări, marile orașe ocupă cel mai mare procent din total, cu 30%, fiind urmate de litoralul românesc, cu 28%, și stațiunile montane, cu 15%. În ceea ce privește tarifele la nivel de țară pentru minivacanța de Sf. Maria, prețul mediu pentru un sejur doi adulți, două nopți, este de 797 de lei. Pentru 4 nopți, prețul mediu crește la 1589 de lei. 

Categorii populare