Ziua Porților Deschise la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani – o călătorie audio de explorare a naturii

Sâmbătă, 16 septembrie, a fost o zi specială în comuna Șaru Dornei, unde s-a desfășurat „Ziua Porților Deschise la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani”. Evenimentul a fost organizat de către Asociația de Ecoturism Țara Dornelor și Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Administrația Parcului Național Călimani.

Cu o participare impresionantă de peste 150 de persoane, inclusiv membri ai comunității locale, copii de toate vârstele, vizitatori din afara destinației, elevi și reprezentanți ai școlilor gimnaziale din Neagra Șarului și Șaru Dornei, Ciocănești, Panaci, Școala Gimnazială nr. 2 Vatra Dornei, reprezentanți ai autorităților publice locale din Panaci și Vatra Dornei, ai Muzeului de Științele Naturii Vatra Dornei, ai Centrului de Informare și Promovare Turistică – Visit Vatra Dornei, ai Ocolului Silvic Vatra Dornei și ai Orion Media, Ziua Porților Deschise a fost un eveniment de amploare care a adus împreună comunitatea pentru a celebra frumusețea naturii.

Momentul central al evenimentului a fost lansarea primului tur ghidat audio din destinația de ecoturism Țara Dornelor, disponibil la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani din comuna Șaru Dornei. Acest tur ghidat audio reprezintă o premieră pentru zonă și oferă vizitatorilor o modalitate unică de a explora bogățiile și frumusețile Parcului Național Călimani, printr-o experiență interactivă și educativă. Tururile ghidate audio sunt accesibile grupurilor mici de până la 10 persoane, care doresc să exploreze traseul din Centrul de Vizitare în ritmul propriu. Acestea au posibilitatea de a selecta informațiile care îi interesează prin intermediul unor dispozitive speciale, similare telefoanelor mobile echipate cu tastatură. Turul ghidat audio are o durată totală de aproximativ 30 de minute și este disponibil în limbile română și engleză, pentru a atrage un public cât mai larg și pentru a oferi o experiență de explorare accesibilă și pentru vizitatorii străini.

Turul a fost realizat cu ajutorul unor profesioniști dedicați. Cu 22 de ani de experiență ca om de radio, Doru Bighiu de la Orion Media Vatra Dornei a acceptat provocarea înregistrării acestui ghid audio, dându-i viață și emoție. Partea de text și traducere a turului a fost realizată de Mihaela Dediu, traducător autorizat, cu o experiență de peste 16 ani, inclusiv în colaborarea cu canale de streaming internaționale. Documentarea turului s-a făcut cu sprijinul informațiilor oferite de specialiștii Administrației Parcului Național Călimani.

În cadrul acestui tur inovator, participanții au fost încântați să descopere și un sertar special, parte integrantă a experienței, care oferă o ascultare inedită a sunetelor animalelor sălbatice din Parcul Național Călimani. Întreaga experiență a fost posibilă datorită proiectului „Călătorie Audio la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, în Țara Dornelor!”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România prin programul Spații Verzi – Arii Naturale Protejate 2023.

De asemenea, evenimentul a fost marcat de o serie de activități captivante, inclusiv un atelier de desen pentru copii, facilitat de echipa AS Creativ din Vatra Dornei, unde cei mici și-au putut exprima creativitatea și au creat opere inspirate din fauna și flora Parcului Național Călimani. Un moment de bucurie a fost tombola, în urma căreia o elevă a Școlii Gimnaziale din Ciocănești a câștigat un tur ghidat gratuit pentru 6 persoane la Tinovul Mic Șaru Dornei, oferit de Administrația Parcului Național Călimani.

Participanții au avut ocazia să se relaxeze, să socializeze și să deguste o selecție de brânzeturi locale, montane, de la făbricuța de brânzeturi La Izvorul Dornei din Poiana Stampei și preparate de la Restaurantul Hotelului Belvedere din Vatra Dornei, asigurându-și totodată hidratarea cu apă proaspătă și pură oferită de sponsorul evenimentului, Aqua Carpatica. În acest timp, au aflat și informații despre inițiativa organizatorilor, care a avut ca scop oferirea unei experiențe de ascultare și învățare activă pentru vizitatorii Centrului de Vizitare și promovarea ofertei turistice a Parcului Național Călimani.

Proiectul „Călătorie Audio la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, în Țara Dornelor!” a fost realizat cu un buget de 42.000 de lei și a avut o durată de implementare de 5 luni, cu termen de încheiere la 29 septembrie.

Asociația de Ecoturism Țara Dornelor și Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Administrația Parcului Național Călimani doresc să mulțumească tuturor participanților, partenerilor, și susținătorilor pentru sprijinul acordat și pentru contribuția lor la promovarea ecoturismului în Țara Dornelor și la protejarea frumuseților naturale ale Parcului Național Călimani.

Related Stories

Descoperă

În luna martie turismul a continuat să scadă- 4,1%...

Adrian Voican, președinte Bibi Group4travel: Frământările politice, economice naționale și internaționale se oglindesc  și în apetitul românilor pentru vacanțe. În contextul anulării Visa Waver pentru Statele Unite ale Americii, multe zboruri s-au anulat. Voucherele de vacanță pentru 2025 abia au început timid să fie solicitate din luna mai așa încât rezervările pentru primele 3 luni s-au bazat pe sumele acordate în 2024 și care nu fuseseră consumate. Practic scăderea din februarie, de 4,5% a sosirilor românilor în structurile de cazare clasificate, fusese un semnal că turiștii sunt mai prudenți în rezervări.

Bucovina, Maramureș și Transilvania sunt preferate de români pentru...

Anul acesta Bucovina și Maramureș au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform studiului Travelminit.ro. Aproximativ 41% dintre respondenții sondajului au ales Maramureș sau Bucovina, cu dorința de a se relaxa, de a participa la slujba de Înviere și de a se bucura de mesele bogate cu preparate locale.

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei: destinații ideale, în perioada...

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei cuprinde 18 obiective incluse în programul de turism cultural „România Atractivă”, cele mai multe dintre ele fiind în județul Suceava.

Unde călătoresc românii de Paște? Diaspora revine acasă, iar...

Anul acesta, în perioada Paștelui, prețul mediu al unui bilet de avion dus-întors a fost de 246 de euro, în creștere cu 14% față de 2024, iar valoarea medie a unei rezervări s-a ridicat la 326 de euro.Cel mai ieftin bilet vândut a fost de 51 de euro, pe ruta Bacău - Roma, iar cel mai scump bilet pentru plecările din România a ajuns la 712 de euro, pe ruta București - Lisabona. În ceea ce privește sosirile în România, cel mai ieftin bilet a fost de 99 de euro, pe ruta Atena - București.

Antalya, orașul cu cele mai multe plaje curate din...

Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA): Pe lângă frumusețea naturală, Antalya îmbină luxul și istoria. Resorturile de cinci stele, spa-urile de top și restaurantele gourmet se află în vecinătatea siturilor antice precum Olympos sau Patara, fosta capitală a Ligii Liciene. Vizitatorii pot explora flacăra eternă Chimera sau ruinele civilizației liciene, îmbogățindu-și experiența cu o incursiune în trecut.

Obiective turistice din Suceava, desemnate castigatoare la competitia Destinatia...

Pe scena Galei au urcat câștigătorii competiției Destinația Anului, un reper în industria turismului autohton, care promoveză anual cele mai atractive și valoroase locuri din țară. Ediția din 2025 a adus în finală 76 de destinații turistice, selectate în urma unui proces riguros de nominalizare. Evaluarea s-a realizat printr-un sistem complex, care a combinat votul publicului, analiza unui juriu de experți, măsurarea brandului turistic printr-o cercetare sociologică și evaluarea arhitecturală și urbanistică a fiecărei destinații.

Categorii populare