FOTO-„Muzică și Istorie în Țara Fagilor”, un proiect cultural unic în Bucovina

Proiectul ,,Muzică și Istorie în Țara Fagilor” a propus publicului din Bucovina șase evenimente culturale care s-au desfășurat în perioada 27 septembrie 2023-1 octombrie 2023, la Rădăuți.

Evenimentul Pop…la Hipodrom a avut loc miercuri, 27 septembrie 2023, la Herghelia Rădăuți. Simona Șerban alături de Orchestra ,,Florile Bucovinei” și Ovidiu Foca, directorul Casei de Cultură din Rădăuți, au prezentat publicului momente de neuitat prin interpretarea compozițiilor românești de odinioară ale unor artiști consacrați.

Claviatura pianului a răsunat joi, 28 septembrie 2023, pe scena Casei de Cultură din Rădăuți, aducând o vibrație deosebită în inimile celor care au participat la evenimentul Vechi și Nou, alături depianiștii de renume Corina Răducanu, Eugen Dumitrescu, în compania mai tinerilor și talentaților Maria Hrițcu și Radu Török care au prezentat un adevărat regal al pianului la șase și opt mâini, cât și o compoziție interpretată în premieră absolută, ,,Uvertură de concert”, opera lui Marius Sireteanu, ce a fost prezent în sala Casei de Cultură din Rădăuți.

Ritmul blues-ului a rezonat perfect cu impresionanta colecție de 170 de motociclete din cadrul ExpoMoto Bucovina, o locație neconvențională pentru un concert de blues care a fost susținut de formația Blue Monday Ministers, vineri, 29 septembrie 2023, la Expo Moto Blues. Cătălin Tzetze Rădulescu și Andrei Rotariu au prezentat un repertoriu variat, atât prin prisma compozițiilor abordate, dar și a interpretării inedite, muzicuța, chitara, vocea, dar și fierăstrăul, folosit ca instrument muzical, reprezentând o încântare pentru publicul prezent.

O gală unicat a tangoului și-a făcut auzite ecourile în sediul Judecătoriei din Rădăuți, în ultima zi a lunii septembrie 2023. Legile…Tangoului au fost interpretate, la ceas de seară, de Cristi Horia la vioară și Costin Soare la chitară, iar rezonanța corzilor și-a aflat tainele în pașii plini de grație ai dansatorilor Iuliana Diaconescu și Alexandru Curcuță.

Tezaurul străvechi al multor generații de locuitori de pe aceste meleaguri de poveste, folclorul, a îmbrăcat haine de sărbătoare, la Muzeul Etnografic ,,Samuil și Eugenia Ioneț”, cel mai vechi muzeu etnografic din Moldova, în prima zi a lunii octombrie. Ionela Popescu a adus Bucovina mai aproape de inimile publicului, prin cântecul duios, alături de Simona Șerban și de Orchestra ,,Florile Bucovinei”, dirijată de Adrian Șerban, în cadrul evenimentului Folclor la Muzeu.

Un tablou artistic neasemuit ce a făcut ca inimile celor din public să vibreze la cel mai înalt nivel, a fost realizat, duminică seara, 1 octombrie 2023, în Templul Mare Evreiesc din Rădăuți, în cadrul evenimentului cultural Muzică veche în Sinagogă. Muzica cultă, muzica de târg și muzica din zona rurală s-au contopit într-o fenomenală interpretare a Ansamblului Cameral de Muzică Veche ,,Anton Pann”, compoziții din colecția lui Dimitrie Cantemir, Anton Pann, Gheorghe Ucenescu, dar și ai altor autori anonimi fascinând publicul prezent la eveniment, sala fiind arhiplină. În Anul cultural „Dimitrie Cantemir”, compozițiile celui celebrat de-a lungul întregului an, în interpretarea valoroșilor muzicieni, au adus în memoria auditoriului atât evenimente istorice, cât și detalii despre sclipirea de geniu a fostului domnitor al Moldovei. Actul academic și spectrul artistic al riguroaselor cercetări realizate de către membrii grupului, cu ajutorul vechilor manuscrise, au surprins emoția, bucuria și au stârnit ropote de aplauze din partea publicului.

Toate cele șase evenimente au fost prezentate de Loredana Baltazar (muzicolog) care a descris atât genurile muzicale interpretate, cât și artiștii prezenți, presărând, pe alocuri, versuri aparținând lui Matei Vișniec, dar și altor autori, introducând publicul în lumea muzicală expusă, ulterior, de interpreți. Daniel Hrenciuc (istoric) a evocat, cu măiestrie, detalii despre fiecare locație în care s-au desfășurat evenimentele, cât și momente istorice deosebite care au marcat dezvoltarea acestora, dar și a Bucovinei.

Accesul publicului a fost gratuit la toate evenimentele.

Coordonatorul proiectului este Ovidiu Foca, directorul Casei de Cultură din Rădăuți care, împreună cu Eugen Dumitrescu și Corina Răducanu au conceput acest proiect. Membrii echipei de proiect sunt: Viviana-Maria Huțuleac (PR), Doru Clipa (fotograf), Ovidiu Prelipcean (design grafic materiale de comunicare), Corneliu Cîrdeiu ( transmisiuni live evenimente) cărora li s-au alăturat artiștii menționați, Loredana Baltazar (muzicolog) și Daniel Hrenciuc (istoric).

Proiectul ,, Muzică și Istorie în Țara Fagilor”” este un proiect cultural cofinanțat de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și a fost organizat de către Casa de Cultură a Municipiului Rădăuți, împreună cu următorii parteneri: Herghelia Rădăuți, Judecătoria Rădăuți, Sinagoga Mare Rădăuți- Asociația Comunitatea Evreilor Rădăuți, Muzeul Etnografic ,,Samuil și Eugenia Ioneț”, fiind susținut de Expo Moto Bucovina și Primăria Municipiului Rădăuți, aceasta fiind prima finanțare atrasă de Casa de Cultură Rădăuți de la AFCN.

Related Stories

Descoperă

ANAT, OMD Județul Constanța alături de parteneri, organizează Mega...

Riviera Românească păstrează trendul ascendent, rezervările pentru primele două luni, față de perioada similară a anului trecut, fiind în medie cu 25% mai mari. Programele "Înscrieri Timpurii" s-au bucurat de un interes major, rezervările pornind încă din toamna anului trecut cu reduceri de până la 60% din tariful pachetelor de bază. La acest lucru au contribuit și voucherele de vacanță a căror valoare în 2023 a fost de aproape două miliarde de lei, 95% dintre acestea fiind deja decontate.

Aplicația România Atractivă, imediat după Booking în topul celor...

Programul România Atractivă include 12 rute turistice tematice care străbat toată țara, cu 275 de obiective de vizitat, care vor fi semnalizate și prin infrastructură rutieră specifică până în anul 2026.

Cum a reușit Sovata să rămână în topul destinațiilor...

Dincolo de resursele naturale pe care turiștii le apreciază aici, Sovata s-a dezvoltat și a reușit să se mențină pe un trend ascendent datorită investițiilor făcute în zonă. Un astfel de exemplu este și Hotel Crystal, în centrul Sovatei, la doar 700 de metri de Lacul Ursu.

Numărul turiștilor români care au călătorit în Germania în...

24% dintre călătoriile în Germania ale românilor în anul 2023 au fost efectuate de locuitori ai Transilvaniei. Moldova și regiunea București au reprezentat 20%, respectiv 18%. 11% au provenit din regiunea Muntenia, 10% din Banat, 8% din Oltenia, 4% din Crișana, 3% din Satu Mare și Maramureș, iar 2% din Dobrogea.

Gala Destinația Anului® 2024 a premiat cele mai atractive...

Municipiul Suceava nu a ajuns nici în top trei destinații care te inspiră. Ținutul Mănăstirilor și Țara Dornelor, au obținut locul 2 la categoriile la care au participat, iar comuna Ciocănești locul a treilea

Se caută „Măcelari de elită” pentru echipa care va...

Măcelarii care se înscriu au posibilitatea să aleagă, în funcție de vârstă și de abilitățile tehnice, una dintre următoarele categorii pentru care să concureze: ucenic măcelar (sub 30 de ani), tânăr măcelar (sub 35 ani) sau maestru măcelar.

Categorii populare