România poate spera la prezența în ghidul Michelin cel mai devreme în anul 2030 și doar cu sprijinul autorităților centrale

Fondatorii Taste of Transylvania, alături de un grup de chefi din toată țara, au susținut zilele acestea o cină inedită “la 10 mâini”, pentru a promova gastronomia transilvană și pentru a demonstra că nu este nevoie să ne îndepărtăm de tradiții pentru a reinterpreta gastronomia tradițională. Dincolo de demonstrația de măiestrie gastronomică, evenimentul la care a participat și chef Adam Meszaros, unul dintre cei mai cunoscuți chefi ai Ungariei, apreciat cu două stele Michelin, a avut drept scop definirea gastronomiei ca domeniu reprezentativ pentru cultura și tradiția românească, pornind de la procedura implementată de către Ungaria, și a evidențiat necesitatea implicării statului, în cazul acesta, a autorităților în includerea României pe harta ghidului gastronomic Michelin.

De ce nu avem încă chefi cu stele Michelin în România?

Aceasta a fost întrebarea la care mai mulți chefi, pasionați de HORECA sau proprietari de restaurante au încercat să răspundă, iar Chef Adam Meszaros a povestit din experiența Ungariei, care a făcut toți acești pași în urmă cu  aproximativ 18 ani. Dincolo de calitatea și unicitatea bucătăriei, de care România dispune în acest moment, toate persoanele prezente au subliniat importanța implicării autorităților române pentru a iniția întreg procesul de analiză din partea Michelin.

“În final chestiunea Michelin în România se reduce la consistența asigurată de statul român în a promova și iniția discuțiile cu reprezentanții Michelin. Este un proces care se întinde pe parcursul mai multor ani, motiv pentru care singurul mod în care acesta poate fi dus la final este prin cooperarea dintre zona private, cu chefii români și ministerul de resort. Costul studiului gastronomiei transilvănene, analiza chefilor din România și a preparatelor care ar putea atrage atenția gurmanzilor din toată lumea depășește un milion de euro, însă rezultatele se vor vedea în repoziționarea României ca destinație gastronomică și turistică și prin atragerea unui public cu totul nou pentru țara noastră”, a declarat Monika Kozma, director general al Fundației Pro Economica Alapítvány.

Taste of Transylvania, festivalul care promite să revoluționeze cultura gastronomică transilvană

Iubitorii de tradiții și pasionații de cultură culinară au și anul acesta un loc de întâlnire în Transilvania: este vorba despre Taste of Transylvania, festivalul gastronomic care ne propune redescoperirea gusturilor de odinioară într-o interpretare unică a mai multor chefi din toată țara, dar și din Ungaria.

Taste of Transylvania este un proiect gândit de mai mulți pasionați de cultura gastronomică a României, festival care, din 2022, adună cea mai frumoasă comunitate gurmandă în jurul său. Evenimentul își propune să așeze regiunea Transilvaniei pe harta destinațiilor gastronomice, dar și să aducă România în lumea stelelor Michelin prin promovarea unor experiențe culinare desăvârșite.

“Anul acesta, Taste of Transylvania va avea loc între 12 și 15 septembrie, în deja tradiționalul sat de vacanță Boroș din Lunca de Jos, Harghita. Ne propunem să aducem față în față “noul” și “vechiul” în bucătăria românească și să promovăm gusturile transilvane într-o interpretare creativă a celor mai buni chefi din România.” a declarat Adorjan Trucza, fondator Taste of Transylvania

Prin Taste of Transylvania, organizatorii și-au propus să deschidă un nou capitol în cultura gastronomică tradițională, dar și să pună regiunea Transilvaniei, cu toată bogăția sa culinară, pe harta gastronomică internațională ca o destinație nouă, dar totuși atemporală.

Primele două ediții Taste of Transylvania, cea din 2022 și cea din 2023, s-au bucurat de un feedback pozitiv covârșitor, mai ales datorită principiilor în jurul cărora s-a dezvoltat festivalul: gastronomie, sustenabilitate, tradiție și colaborare. Anul trecut, în premieră, în cadrul Taste of Transylvania a debutat și un nou concept, Bucuria în bucate, o locație deschisă de-a lungul festivalului, unde 50 de bucătari de renume au gătit după propria lor viziune, în echipe, din ingredientele propuse de echipa festivalului și completate de ei. Proiectul a avut un succes desăvârșit, atât din partea vizitatorilor, precum și din partea bucătarilor din Transilvania, Muntenia și Ungaria.

Taste of Transylvania 2023 a însemnat: peste 5.000 de vizitatori, peste 50 de bucătari participanți, 22 de vendori cu meniuri gourmet, o zi de activități dedicate profesioniștilor din gastronomie și HoReCa, dar și 43 de speakeri care au povestit despre lecțiile pe care le-au învățat în domeniul culinar de-a lungul timpului.

Cum se va transforma Taste of Transylvania 2024?

Principalul obiectiv pe care organizatorii l-au stabilit pentru Taste of Transylvania 2024 este diversificarea ofertei de conținut. Pe lângă partea culinară, festivalul va include acum și concerte de muzică electronică, pentru a ajunge la un public-țintă cât mai variat.

Programul va include un concert susținut de trupa  Bagossy Brothers Company și un line-up de DJ. Concertele  vor avea loc într-un spațiu nou amenajat în incinta festivalului din Boroș, acesta având o scenă cu sonorizare profesională și o zonă gastro cu oferte de mâncare și băuturi.

Related Stories

Descoperă

România a fost ”Regina Balului” la târgul internațional de...

De Ziua Națională a României, 1 decembrie, un mesaj festiv „La mulți ani, România!” a fost difuzat pe panourile digitale din centrul Varșoviei dar și al Cracoviei, parte dintr-o campanie amplă de promovare a turismului românesc, desfășurată în Polonia între 16 noiembrie și 15 decembrie 2024

A început competiția anuală „Amintiri Gustoase” derulată pe social...

91 de premii sunt puse în joc pentru participanții la ediția din acest an a concursului „Amintiri Gustoase”, iar cei mai buni 100 de concurenți vor fi invitați la evenimentul de o zi în care vor face repetiții pentru masa de Crăciun împreună cu unele dintre cele mai plăcute și pricepute personalități din domeniul gastronomiei din România.

Agențiile de turism își promovează ofertele speciale la Târgul...

Pentru sărbătorile de iarnă, vizitatorii pot alege experiențe autentice dintr-o varietate de destinații locale, precum Bucovina și Maramureș, sejururi în stațiuni montane: Călimănești, Predeal, Sinaia sau Poiana Brașov, dar și escapade liniștite în Buzău, Sibiu și Hunedoara.

Se lansează prima asociație dedicată femeilor din transport și...

WTTA - Women in Transport and Tourism Association (Asociația Femeilor din Transport și Turism) este prima asociație românească și internațională fondată cu scopul de a sprijini, conecta și inspira femeile cu cariere excepționale din sectoarele transportului și turismului.

Destinația Anului lansează a cincea ediție și invită românii...

Destinația Anului este mai mult decât o competiție: este cea mai mare acțiune de promovare a destinațiilor din România către români, este o inițiativă de formare și promovare a expertizei în domeniul managementului de destinație, un proiect care inspiră și redefinește obiectivele acestui domeniu.

Cum pot românii să călătorească mai ieftin, în mod...

În cazul zborurilor cu decolare din România, cele mai ieftine bilete de avion vor fi cele rezervate în zilele de duminică, apoi de sâmbătă. De asemenea, specialiștii spun că între orele 18:00 și 20:00 este mai bună fereastră pentru rezervarea biletelor de avion ieftine. Cele mai accesibile bilete se rezervă acum cu 30 sau chiar 45 de zile înainte de plecare.

Categorii populare