Crăciun în Bucovina

Obiceiurile de iarnă sunt cele mai spectaculoase și între cele mai bine conservate datini din Bucovina.

De la ritualul Ignatului, pregătirea tradiţională a alimentelor pentru Sărbătorile de Iarnă, până la colindele care preced Crăciunul sau parada măștilor în zilele premergătoare trecerii dintre ani, turiștii pot găsi în Bucovina toate elementele practicate de sute de ani în aceste locuri.

De remarcat este că, în perioada Sărbătorilor de Iarnă, ritualuri creștine se îmbină cu obiceiuri precreștine transmise din generație în generație, cum ar fi dansurile și jocurile cu măști, iar această suprapunere a dat naştere unei realităţi spirituale unice în Europa.

Şezătorile de iarnă, prilej pentru perpetuarea legendelor şi miturilor populare, dar și pregătirea preparatelor pentru mesele îmbelșugate cu prilejul acestor sărbători, fac parte din tradițiile păstrate și în prezent.

Printre mâncărurile gătite de bucovinence pentru zilele de Crăciun se numără zeama de carne cu tocmagi, găluşte cu crupe, răciturile din carne de cocoş, carne cu hrean şi smântână şi cozonacii cu nucă şi mac, la mesele festive servindu-se şi preparate din carne de porc: cârnaţi afumaţi, tobă sau “burdahan” sau chişcă.

Şi în zilele noastre, în satele bucovinene, cetele de copii mici, costumaţi în portul popular tradiţional,  pornesc încă din timpul amiezii din Ajunul Crăciunului cu colinda, mergând din casă în casă. Ei răsplătiţi de gazde cu mere, nuci, colaci sau bani,  apoi, spre înserat, se întorc acasă.

În Ajunul Anului Nou, urătorii pornesc “pluguşorul” mergând din casă în casă, cei mai mici acompaniindu-şi urăturile cu clinchetul clopoţeilor, iar cetele de tineri folosesc în acompaniament buhaiul şi biciul, având în dotare şi un plug simbolic.

În noaptea dintre ani, străzile localităților din Bucovina se transformă în scene pentru formații ambulante de urători, de cete care joacă Malanca, cea mai spectaculoasă manifestarea din această perioadă, o formă de teatru popular cu tentă satirică, sau alaiuri ale Caprelor, Urşilor ori Căiuţilor.

În trecut, în Bucovina, cetele de urători ale oamenilor vârstnici erau însoţite de un plug tras de boi, iar în curţile gazdelor se trăgea  prima brazdă şi se transmiteau urări de belşug pentru noul an, iar în prima zi a noului an copiii veneau cu semănatul şi aruncau cu boabe de grâu în brazda simbolică.

Articolul precedent
Articolul următor

Related Stories

Descoperă

ANAT, OMD Județul Constanța alături de parteneri, organizează Mega...

Riviera Românească păstrează trendul ascendent, rezervările pentru primele două luni, față de perioada similară a anului trecut, fiind în medie cu 25% mai mari. Programele "Înscrieri Timpurii" s-au bucurat de un interes major, rezervările pornind încă din toamna anului trecut cu reduceri de până la 60% din tariful pachetelor de bază. La acest lucru au contribuit și voucherele de vacanță a căror valoare în 2023 a fost de aproape două miliarde de lei, 95% dintre acestea fiind deja decontate.

Aplicația România Atractivă, imediat după Booking în topul celor...

Programul România Atractivă include 12 rute turistice tematice care străbat toată țara, cu 275 de obiective de vizitat, care vor fi semnalizate și prin infrastructură rutieră specifică până în anul 2026.

Cum a reușit Sovata să rămână în topul destinațiilor...

Dincolo de resursele naturale pe care turiștii le apreciază aici, Sovata s-a dezvoltat și a reușit să se mențină pe un trend ascendent datorită investițiilor făcute în zonă. Un astfel de exemplu este și Hotel Crystal, în centrul Sovatei, la doar 700 de metri de Lacul Ursu.

Numărul turiștilor români care au călătorit în Germania în...

24% dintre călătoriile în Germania ale românilor în anul 2023 au fost efectuate de locuitori ai Transilvaniei. Moldova și regiunea București au reprezentat 20%, respectiv 18%. 11% au provenit din regiunea Muntenia, 10% din Banat, 8% din Oltenia, 4% din Crișana, 3% din Satu Mare și Maramureș, iar 2% din Dobrogea.

Gala Destinația Anului® 2024 a premiat cele mai atractive...

Municipiul Suceava nu a ajuns nici în top trei destinații care te inspiră. Ținutul Mănăstirilor și Țara Dornelor, au obținut locul 2 la categoriile la care au participat, iar comuna Ciocănești locul a treilea

Se caută „Măcelari de elită” pentru echipa care va...

Măcelarii care se înscriu au posibilitatea să aleagă, în funcție de vârstă și de abilitățile tehnice, una dintre următoarele categorii pentru care să concureze: ucenic măcelar (sub 30 de ani), tânăr măcelar (sub 35 ani) sau maestru măcelar.

Categorii populare