Crăciun în Bucovina

Obiceiurile de iarnă sunt cele mai spectaculoase și între cele mai bine conservate datini din Bucovina.

De la ritualul Ignatului, pregătirea tradiţională a alimentelor pentru Sărbătorile de Iarnă, până la colindele care preced Crăciunul sau parada măștilor în zilele premergătoare trecerii dintre ani, turiștii pot găsi în Bucovina toate elementele practicate de sute de ani în aceste locuri.

De remarcat este că, în perioada Sărbătorilor de Iarnă, ritualuri creștine se îmbină cu obiceiuri precreștine transmise din generație în generație, cum ar fi dansurile și jocurile cu măști, iar această suprapunere a dat naştere unei realităţi spirituale unice în Europa.

Şezătorile de iarnă, prilej pentru perpetuarea legendelor şi miturilor populare, dar și pregătirea preparatelor pentru mesele îmbelșugate cu prilejul acestor sărbători, fac parte din tradițiile păstrate și în prezent.

Printre mâncărurile gătite de bucovinence pentru zilele de Crăciun se numără zeama de carne cu tocmagi, găluşte cu crupe, răciturile din carne de cocoş, carne cu hrean şi smântână şi cozonacii cu nucă şi mac, la mesele festive servindu-se şi preparate din carne de porc: cârnaţi afumaţi, tobă sau “burdahan” sau chişcă.

Şi în zilele noastre, în satele bucovinene, cetele de copii mici, costumaţi în portul popular tradiţional,  pornesc încă din timpul amiezii din Ajunul Crăciunului cu colinda, mergând din casă în casă. Ei răsplătiţi de gazde cu mere, nuci, colaci sau bani,  apoi, spre înserat, se întorc acasă.

În Ajunul Anului Nou, urătorii pornesc “pluguşorul” mergând din casă în casă, cei mai mici acompaniindu-şi urăturile cu clinchetul clopoţeilor, iar cetele de tineri folosesc în acompaniament buhaiul şi biciul, având în dotare şi un plug simbolic.

În noaptea dintre ani, străzile localităților din Bucovina se transformă în scene pentru formații ambulante de urători, de cete care joacă Malanca, cea mai spectaculoasă manifestarea din această perioadă, o formă de teatru popular cu tentă satirică, sau alaiuri ale Caprelor, Urşilor ori Căiuţilor.

În trecut, în Bucovina, cetele de urători ale oamenilor vârstnici erau însoţite de un plug tras de boi, iar în curţile gazdelor se trăgea  prima brazdă şi se transmiteau urări de belşug pentru noul an, iar în prima zi a noului an copiii veneau cu semănatul şi aruncau cu boabe de grâu în brazda simbolică.

Articolul precedent
Articolul următor

Related Stories

Descoperă

Ecourile muzicii românești, prin acordurile chitarelor, vor răsuna într-un...

Duo Kitharsis va deveni liant muzical dintre publicul bucovinean, muzica românească și decorul industrial contemporan al Fabricii Zada din Horodnic de Jos, duminică, 22.09.2024, începând cu ora 19, în cadrul celui de-al treilea concert al proiectului cultural Fabrik Fest, Romanian tribute.

Chefi de top, distinși cu stele Michelin, antreprenori din...

Festivalul are porțile deschise în perioada 12-15 septembrie cu o experiență completă pentru gurmanzi, care se vor putea bucura de mai multe zone de activități: șura de evenimente Pro Economica, Joy Cooking by Petry - Bucuria în bucate și scena muzicală. La Bucuria în Bucate va exista și o bucătărie complet utilată, iar casnicele și bucătarii profesioniști vor găti simultan rețete tradiționale.

O călătorie muzicală inedită prin Anotimpuri va fi oferită...

Remedios Quartet va oferi publicului o călătorie muzicală prin cele patru anotimpuri, sâmbătă, 21.09.2024, începând cu ora 19, într-o locație neconvențională, decorul industrial inedit al Fabricii EGGER , în cadrul proiectului cultural Fabrik Fest.

Muzeul sarmalelor, unic în lume, caută parteneri pentru inaugurare

Muzeul Sarmalelor este o inițiativă a jurnalistului gastronomic Cosmin Dragomir, cel care studiază de mulți ani diversitatea acestui preparat pe întreg mapamondul. Scriitorul deține o colecție de exponate cu și despre sarmale care poate intra în cartea recordurilor și a lansat un apel public de susținere a înființării, în România, unui muzeu dedicat acestui fel de mâncare.

Turismul intern a crescut cu 3,8% în vara 2024...

Creșterea rezervărilor față de vara anului 2023 a fost de 8,5%, cu o durată medie a sejurului de  4,7 nopți.  Prețul mediu de persoană pentru cazare a fost de 1102 lei/sejur, în creștere cu 10% față de anul trecut. Multe dintre hoteluri au decis să nu mărească tarifele pentru cazare, adaptând costul sejurului în funcție de serviciile de masă oferite. În același timp s-a putut observa o creștere cu 10%  a interesului turiștilor pentru hotelurile cu servicii all inclusive, dar și o stagnare sau chiar scădere pentru hotelurile care n-au beneficiat de modernizări în ultimii ani.

Concertul ,,Sectio Aurea” va da startul proiectului cultural ,,FABRIK...

Proiectul cultural Fabrik Fest debutează pe data de 20.09.2024, ora 19, cu concertul Sectio Aurea, prin intermediul muzicii fascinante interpretate de membrii Ansamblului Sectio Aurea, la Depozitul Marelvi

Categorii populare