Cum pot românii să călătorească mai ieftin, în mod real? Miturile care induc călătorii în eroare atunci când cumpără bilete de avion.

●            Potrivit datelor Vola.ro, se pare că, în cazul zborurilor cu decolare din România, cele mai ieftine bilete de avion vor fi cele rezervate în zilele de duminică, apoi de sâmbătă.

●            De asemenea, specialiștii spun că între orele 18:00 și 20:00 este mai bună fereastră pentru rezervarea biletelor de avion ieftine.

●            Cele mai accesibile bilete se rezervă acum cu 30 sau chiar 45 de zile înainte de plecare.

Rezervarea unui zbor poate fi o adevărată provocare atunci când ne dorim să găsim cea mai bună ofertă pentru nevoile noastre de călătorie. Mai mult decât atât, într-o eră în care primim informații din toate direcțiile, poate fi destul de greu să le filtrăm pe cele corecte într-o multitudine de date înșelătoare sau chiar false.

În plus, este important de precizat că, atunci când facem o astfel de analiză, trebuie să interpretăm rezultatele în corelație cu nivelul industriei din țara respectivă. Altfel spus, pentru a obține informații cu adevărat valoroase și utile pentru pasageri, trebuie să ne raportăm la dinamica industriei aviatice din România. Datele universale care au tot circulat de-a lungul anilor nu doar că induc în eroare, dar nici măcar nu mai sunt valabile în prezent, într-o piață aflată într-o continuă transformare.

Tocmai din acest motiv, specialiștii agenției de turism online Vola.ro au realizat un ghid în care au demontat cele mai cunoscute mituri apărute în jurul biletelor de avion și au inclus câteva trucuri pentru a găsi cele mai bune oferte de fiecare dată când călătorim.

Mitul #1: Marțea e cea mai ieftină zi pentru a cumpăra bilete de avion

Unul dintre cele mai cunoscute mituri spune că biletele de avion sunt cele mai ieftine dacă sunt achiziționate într-o zi de marți. Această idee intens promovată de-a lungul anilor a pornit de la faptul că, în trecut, companiile aeriene lansau oferte și promoții în prima parte a săptămânii. Cu toate acestea, în zilele noastre, prețurile biletelor fluctuează constant, în funcție de cerere și de algoritmi din ce în ce mai sofisticați. Prețurile pot fi avantajoase și în alte zile ale săptămânii, nu doar marțea, iar flexibilitatea în ceea ce privește datele călătoriei reprezintă cheia pentru a găsi cele mai bune oferte.

Potrivit datelor Vola.ro, dacă ne raportăm strict la piața din România, se pare că, în cazul zborurilor cu decolare din țara noastră, cele mai ieftine bilete de avion vor fi cele rezervate în zilele de duminică, apoi de sâmbătă. În același timp, specialiștii recomandă să evităm să cumpărăm bilete miercuri și joi, pentru că atunci sunt cele mai mari prețuri în România.

De asemenea, pentru călătoriile single, deci un singur bilet de avion rezervat, cele mai bune prețuri sunt la zboruri ce au loc marți. Pentru rezervările de cuplu, cele mai mici tarife sunt la zborurile efectuate sâmbăta.

Există câteva date interesante și în ceea ce privește intervalul orar: între 18:00 și 20:00 se pare că ar fi cea mai bună fereastră pentru rezervarea biletelor de avion ieftine.

Mitul #2: Cu cât rezervăm biletele de avion mai devreme, cu atât va fi mai ieftin.

În trecut, rezervările de zboruri efectuate cu mult timp înainte erau adesea mai ieftine, însă, în prezent, această regulă nu se mai aplică. În prezent, nu mai este nevoie să luăm biletele cu trei luni înainte, pentru că în caz contrar se scumpesc foarte mult, așa cum se credea până acum. Potrivit datelor Vola.ro, cele mai accesibile bilete se rezervă acum cu 30 sau chiar 45 de zile înainte de plecare.

Pe măsură ce se apropie data zborului, tarifele se pot scumpi cu până la 60%, așa că ar fi recomandat să păstrăm această marjă de aproximativ o lună înainte de călătorie pentru rezervarea zborului.

Mitul #3: Dacă ziua e potrivită, nu contează deloc orele de decolare.

De-a lungul timpului, am tot auzit că trebuie să ținem cont de ziua decolării, că este suficient să alegem o zi cu tarife mici pentru biletele de avion, însă realitatea este că prețurile sunt influențate și de ora decolării, mai ales pe rutele populare, spre care există mai multe zboruri pe zi, cum sunt Londra, Paris sau Roma.

Specialiștii Vola.ro au observat că zborurile care au ora de decolare programată în afara intervalului 8:00 – 21:00 au un preț redus în comparație cu cele programate la orele de vârf. Prin urmare, flexibilitatea este un avantaj și în acest caz: pasagerii care nu au o problemă în a se trezi devreme sau a ajunge mai târziu la destinație pot alege zboruri la ore cu tarif redus.

Mitul #4: Escalele trebuie evitate.

În trecut, escalele erau considerate ceva ce trebuie evitat cu orice preț din cauza orelor lungi de așteptare a următorului zbor. În prezent, însă, chiar dacă zborurile directe sunt în continuare preferate, călătorii au devenit mai deschiși la ideea de escală, mai ales că zborurile combinate au marele avantaj de a avea un preț mai mic.

În plus, orarele de zbor sunt acum sincronizate mult mai bine, mai ales dacă sunt operate de aceeași companie aeriană, astfel că timpul de așteptare în escală poate fi acum și de maximum una-două ore. Pe de altă parte, unele companii aeriene, cum este Turkish Airlines, oferă tururi gratuite în orașul de tranzit (Istanbul, în acest caz) dacă escala este de 6-24 de ore, ceea ce înseamnă că putem folosi eficient timpul de așteptare, explorând un loc nou.

Related Stories

Descoperă

Prețuri mai mici pentru city-break-urile de toamnă. Zborurile din...

Cele mai populare destinații de city-break din Europa sunt orașele care atrag anual cel mai mare număr de turiști: Roma, Paris, Londra, Milano, Bruxelles și Barcelona. În același timp, acestea sunt cunoscute pentru comunitățile mari de români formate în jurul lor și în localitățile învecinate, motiv pentru care există și un număr mai mare de zboruri către și dinspre ele.

Locația, calitatea saltelelor și bogația micului dejun sunt cele...

Un hotel bine ales poate transforma un city break într-o experiență memorabilă, mai ales dacă sunt luați în considerare factorii de calitate pe care turiștii îi caută: confortul camerei și, în special, al patului, micul dejun, locația și facilitățile suplimentare

ANAT: Voucherele de vacanță care se apropie de data...

Agențiile de turism au pregătite oferte speciale pentru posesorii de vouchere de vacanță. În mod deosebit sunt apreciate vacanțele cu discount prin programul „Înscrieri timpurii”, care oferă reduceri de până la 30% din prețul standard, pentru achiziționarea din timp a biletelor. În plus, întrucât începând cu februarie 2022, acestea sunt emise exclusiv pe card electronic, voucherele de vacanță pot fi utilizate și pentru rezervări online în perioada lor de valabilitate.

Întâlnire în premieră între ANAT, Asociația Aeroporturilor din România...

În cadrul întâlnirii au fost discutate o serie de provocări cu care se confruntă sectorul aviatic, precum întârzierile și anulările de zboruri, crearea unui fond de garantare pentru biletele de avion și atragerea unui număr mai mare de companii aeriene pe aeroporturile din România

Stagnare pe piața turismului intern: care au fost destinațiile...

Călătoriile de familie de patru nopți au arătat o creștere generală de 8,7% comparativ cu 2023, cu creșteri notabile în destinațiile montane (2.038 lei), destinațiile SPA (2.183 lei) și orașe (1.832 lei).

 „Romanțe vechi și noi”, o călătorie muzicală prin timp...

Romanțe vechi și noi vor reînvia tradiția muzicii românești de altădată, într-o interpretare contemporană plină de sensibilitate, în prima zi a lunii octombrie, începând cu ora 19, la Depozitul Sol-Victor, situat pe strada Rădăuțiului, nr. 1G, Marginea într-un concert  susținut de Ovidiu FOCA, Andrei RADU, Corina RĂDUCANU și Eugen DUMITRESCU, în cadrul Fabrik Fest, proiectul cultural care unește arta cu neconvenționalul.

Categorii populare