O Românie de poveste la prima ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate

Pe 2 septembrie, peste 200 de spații muzeale și culturale din România au animat satele și comunele din 37 de județe, cu ocazia primei nocturne muzeale rurale, organizată în  Europa.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România mulțumește tuturor entităților muzeale și organizațiilor private care s-au implicat, cu mare entuziasm, în prima ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate și au fost gazde bune pentru mii de vizitatori.

Din județul Suceava, la prima ediție a evenimentului au participat Casa Muzeu Poiana Stampei, Căsuța lui „Moș Didiță”, Frumosu și Muzeul „Anastasie Crimca” și Mănăstirea Dragomirna.

Niciunde în alte părți nu întâlnești atât de multe locuri și lucruri care așteaptă să fie descoperite. Noaptea Muzeelor la Sate este despre un patrimoniu cultural de o diversitate atât de mare încât nouă, echipei proiectului, ne-a depășit demult imaginația. Satul românesc a deschis cu entuziasm pe 2 septembrie o ușă care a purtat publicul într-o lume unde există povești, oameni, colecționari, obiecte, case și locuri uimitoare. A fost prima ediție a celui mai mare proiect de arheologie simbolică, un proces unde poți da la o parte straturi și straturi de istorie, cultură, tradiții, obiceiuri, comportamente, meșteșuguri, artă, superstiții, cântece sau rezistență la rău. A fost un prilej grozav să onorăm acei oameni entuziaști și necunoscuți, acele organizații pline de suflete și minți creative care încearcă să țină în viață nu numai case și monumente din trecut, ci și memoria noastră istorică și culturală. ” – a declarat Dragoș Neamu, Coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor.

Noaptea Muzeelor la Sate a fost prezentă în peste 200 de localități din România, care au acoperit geografic toate regiunile istorice ale țării. Începând cu orele prânzului, până târziu în noapte, publicul a celebrat un patrimoniu cultural fascinant, extrem de divers și plin de culoare. Pe lângă muzee sătești și case memoriale, ateliere educative și spații dedicate copiilor, publicul a putut vizita surprinzătoare chilii ale zânelor și locuințe ale martirilor, ferme de artă și puncte gastronomice pentru degustare, spații de rezidență artistică și muzee de pânze sau cu vise, șezători, fierării magice, case de boieri venețieni din Țara Făgărașului, mori de apă, mori de hârtie, ansambluri nobiliare, ateliere de olărit, păstrători de cipcă, spații ale memoriei și ale rezistenței anticomuniste și anti-colectivizare, mănăstiri, castele, biserici fortificate fabuloase, drumuri tematice, mausolee și multe alte destinații extraordinare.

După centralizarea parțială a datelor furnizate de reprezentanții obiectivelor conectate la noul circuit muzeal, a fost o prezență de mii de vizitatori, cu o medie de 100 pe obiectiv, cu limite minime de 40-45 vizitatori și maxime de 300-400.

Related Stories

Descoperă

România a fost ”Regina Balului” la târgul internațional de...

De Ziua Națională a României, 1 decembrie, un mesaj festiv „La mulți ani, România!” a fost difuzat pe panourile digitale din centrul Varșoviei dar și al Cracoviei, parte dintr-o campanie amplă de promovare a turismului românesc, desfășurată în Polonia între 16 noiembrie și 15 decembrie 2024

A început competiția anuală „Amintiri Gustoase” derulată pe social...

91 de premii sunt puse în joc pentru participanții la ediția din acest an a concursului „Amintiri Gustoase”, iar cei mai buni 100 de concurenți vor fi invitați la evenimentul de o zi în care vor face repetiții pentru masa de Crăciun împreună cu unele dintre cele mai plăcute și pricepute personalități din domeniul gastronomiei din România.

Agențiile de turism își promovează ofertele speciale la Târgul...

Pentru sărbătorile de iarnă, vizitatorii pot alege experiențe autentice dintr-o varietate de destinații locale, precum Bucovina și Maramureș, sejururi în stațiuni montane: Călimănești, Predeal, Sinaia sau Poiana Brașov, dar și escapade liniștite în Buzău, Sibiu și Hunedoara.

Se lansează prima asociație dedicată femeilor din transport și...

WTTA - Women in Transport and Tourism Association (Asociația Femeilor din Transport și Turism) este prima asociație românească și internațională fondată cu scopul de a sprijini, conecta și inspira femeile cu cariere excepționale din sectoarele transportului și turismului.

Destinația Anului lansează a cincea ediție și invită românii...

Destinația Anului este mai mult decât o competiție: este cea mai mare acțiune de promovare a destinațiilor din România către români, este o inițiativă de formare și promovare a expertizei în domeniul managementului de destinație, un proiect care inspiră și redefinește obiectivele acestui domeniu.

Cum pot românii să călătorească mai ieftin, în mod...

În cazul zborurilor cu decolare din România, cele mai ieftine bilete de avion vor fi cele rezervate în zilele de duminică, apoi de sâmbătă. De asemenea, specialiștii spun că între orele 18:00 și 20:00 este mai bună fereastră pentru rezervarea biletelor de avion ieftine. Cele mai accesibile bilete se rezervă acum cu 30 sau chiar 45 de zile înainte de plecare.

Categorii populare