Mihai I – ultimul rege al României”, o expoziție regală la Muzeul de Istorie din Suceava!

Muzeul Național al Bucovinei în colaborare cu Muzeul Național Peleș, vă invită la vernisajul expoziției Mihai I – ultimul rege al României,care va avea loc pe 8 noiembrie 2023, ora 13, în Galeria cu Bolți a Muzeului de Istorie.

Expoziția își propune să aducă în atenția publicului, figura regelui Mihai I, cu o viață surprinzătoare.

Mihai I a fost al treilea rege al României, după Carol I și nepotul de frate al acestuia, Ferdinand.

Expoziția prezintă obiecte aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș, aducând în atenția publicului o serie de piese emblematice ale colecțiilor regale, mobilier, medalii, reviste, obiecte personale, din care amintim, vioara principelui Mihai, o evanghelie deosebit de frumoasă, cu dedicație pentru regele Mihai, iar dintre arme, va putea fi admirat stiletul de ofițer al armatei române cu cifrul Regelui Mihai, primit în dar de către rege la 25 octombrie 1930.

Obiectele de patrimoniu sunt completate de o serie de panouri foto-documentare, care cuprind numeroase fotografii, alb-negru și color, din întreaga perioadă a vieții fostului suveran, începând cu primii ani ai copilăriei și până spre sfârșitul vieții, surprins în cele mai diverse ipostaze, de la cea în care ținea în brațe un ursuleț de pluș, apărută pe coperta unei reviste din Statele Unite, până la cele în uniformă de mareșal primind defilarea trupelor române.

Cele 16 panouri tematice, realizate în cadrul Muzeului Național al Bucovinei de dr. Mihai-Aurelian Căruntu, prezintă o copilărie ”altfel” a prințului Mihai, prima sa domnie sub Regență, anii de învățătură și de ”ucenicie” ai vlăstarului regal, vizitele sale în Bucovina alături de Carol al II-lea, a doua domnie și rolul jucat în actul de la 23 august 1944, perioada îndelungatului exil, care a urmat după semnarea actului de abdicare, dificilul său drum către Țară după căderea ”Cortinei de Fier” ș.a.

Printre cele mai interesante imagini, se remarcă cele realizate de artistul fotograf, originar din Burdujeni, Iosif Berman, instantaneele surprinse de Willy Prager, sau clasicele portrete executate la cunoscutul atelier ”Julietta”, care au apărut în diverse reviste din țară și străinătate (”Realitatea Ilustrată”, ”Le Petit Journal”, ”Life”).

În cadrul expoziției mai apar și reproduceri după documente, relevante pentru istoria acelei perioade, fotografii ale unor bunuri de patrimoniu, sau emisiuni filatelice, mai vechi sau actuale, dedicate Regelui Mihai.

În premieră va avea loc și prezentarea unui film din arhiva media a Muzeului Național al Bucovinei, ce prezintă vizita familiei regale la Muzeul de Istorie din Suceava și la Cetatea de Scaun, din data de 16 august 1997.

Expoziția este deschisă în perioada 8 noiembrie 2023 – 21 ianuarie 2024.

Related Stories

Descoperă

Bunătățile din Piața Volantă “Din drag de Bucovina” aparținând...

Participarea la acest eveniment oferă oportunitatea de a promova gastronomia bucovineană, gustul autentic al produselor naturale, parte dintre ele având certificări pe scheme de calitate naționale ca produs tradițional, montan sau ecologic.

ANAT cere numirea unui secretar de stat din industria...

ANAT: Turismul românesc se confruntă cu multiple probleme care necesită o abordare pragmatică și bine informată. Doar o persoană cu experiență directă în industrie poate înțelege nevoile reale ale agenților economici care își desfășoară activitatea în turism și HORECA, ale investitorilor și ale celorlalți actori implicați. Numirea unui lider din afara acestui domeniu riscă să perpetueze o lipsă de direcție și să compromită potențialul turismului de a deveni un motor economic major.

Suceava atrage turiști și prin Piața Volantă: Un loc...

Președintele Asociației „Gustă din Bucovina”, Alexandru Andrieș spune că din ce în ce mai mulți turiști vin să descopere dacă realitatea reflectă ceea ce văd în materialele video de promovare: „Curiozitatea îi ghidează să afle: chiar e așa ca în video-uri? Cu degustări, ceai, povești cu producători și o atmosferă autentică? Și da, pleacă zâmbind și încântați.”

Gheorghe Fodoreanu, fost președinte ANAT: Turismul românesc ar fi...

Fodoreanu: Schimbările aduse de aderarea totală la spațiul Schengen reprezintă o oportunitate majoră pentru turismul de circuite cu autocare, facilitând accesul turiștilor din țările central europene, pentru care distanțele pentru Maramureș, Bucovina, Transilvania, Delta Dunării, litoralul și București devin accesibile

După ce zeci de turiști au fost înșelați cu...

Alin Burcea, președinte ANAT: Turiștii trebuie să cumpere numai de la agenții de turism licențiate, pentru că astfel sunt protejați conform legislației în vigoare. Amatorii de chilipiruri au mari șanse să fie păgubiți

Cum se autosabotează turismul românesc: MEAT și Ministerul Finanțelor...

Alin Burcea, președintele ANAT: Este incredibil cum Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor își arată incapacitatea de a găsi soluții, deși există temei legal pentru a finanța participarea României la târgurile internaționale. Nu lipsa bugetului este problema reală, ci lipsa de voință și de implicare. Dacă ar exista un minim efort și responsabilitate din partea celor care gestionează aceste decizii, România nu ar fi pusă în această situație rușinoasă. Absența noastră de la aceste târguri echivalează cu un sabotaj deliberat al turismului românesc și al eforturilor noastre de a ne promova ca destinație pe plan internațional

Categorii populare