Cea mai așteptată sărbătoare din această perioadă, Paștele a fost așteptat cu nerăbdare de români, mai ales că urmează cea mai lungă minivacanță din acest an, cu nu mai puțin de 6 zile libere de care putem profita din plin. Două sărbători au fost comasate, astfel că minivacanța va începe de miercuri, 1 mai (Ziua Muncii) și se va termina luni, 6 mai, a doua zi de Paște. Pentru data de 2 mai, joi, Guvernul a stabilit să se facă punte, astfel încât angajații din mediul de stat să beneficieze de mai multe libere de Paște, dar se preconizează că și mulți dintre cei care lucrează în mediul privat vor primi o zi liberă cu recuperare.
În acest context, hotelierii s-au pregătit din timp și au lansat oferte de 1 Mai și Paște, mai ales că mulți turiști au mers pe trendul early booking și au planificat din vreme sejurul de sărbători, pentru a profita de tarifele mai mici și de varietatea locurilor disponibile.
„Urmează o perioadă aglomerată pentru turismul din România, ba chiar putem spune că această minivacanță care, iată, include 6 zile libere, va da startul sezonului estival din țara noastră, chiar mai devreme decât în mod obișnuit. Recomandăm turiștilor noștri să rezerve din timp cazările, mai ales că vor începe vacanțele pe litoral și, pe măsură ce cererea va crește, vor crește și tarifele. De asemenea, nu trebuie să uităm că, în scurtă vreme, vor începe să fie încărcate cardurile de vacanță ale celor care lucrează la stat, ceea ce va duce la un număr mai mare de rezervări‟, spune Timea Imecs-Ambrus, CEO Travelminit.
Vacanța de Paște: cum arată prețurile în 2024?
Potrivit datelor emise de platforma hotelieră online Travelminit.ro, cele mai populare destinații au fost Brașov, Sibiu, Praid, București, Cluj-Napoca, Sighișoara, Oradea, Băile Felix, Predeal, Bușteni, orașe alese frecvent de turiștii aflați în căutarea unor city break-uri sau scurte escapade de weekend.
La capitolul tarife, prețurile sunt într-o ușoară creștere față de anul trecut pentru perioada Paștelui: de exemplu, prețul pentru un sejur de o noapte/2 persoane este de 333 de lei în 2024, în comparație cu 303 lei în 2023, în creștere cu 10%, în timp ce prețul pentru un sejur de 2 nopți/2 persoane, este de 702 de lei în 2024, în comparație cu 662 de lei în 2023.
Raportul se schimbă în cazul unui sejur de 2 nopți/4 persoane, care costă, în medie, 1195 de lei în 2024 față de 1050 de lei în 2023. De asemenea, un sejur de 4 nopți/4 persoane costă, în medie, 1897 de lei în 2024.
Ce spun hotelierii despre rezervările de Paște?
Potrivit unui chestionar realizat de Travelminit.ro în rândul hotelierilor și al proprietarilor de pensiuni și case de vacanță, numai 28% dintre respondenți susțin că sunt mulțumiți cu rezervările efectuate în acest an. Piața este într-o continuă dinamică în această perioadă, astfel că există în mod sigur și români care vor decide să plece într-un sejur în ultima clipă, căutând promoțiile last minute. Iar partea bună este că încă există disponibilități pentru vacanța de vară și nu numai, la prețuri chiar accesibile.
De altfel, în ceea ce privește rezervările early booking și cele last minute, hotelierii susțin că procentele sunt egale: sunt persoane care, într-adevăr, și-au planificat sejurul de Paște cu mult timp înainte, dar sunt și turiști care de-abia în ultima săptămână au făcut rezervarea de vacanță.
În ceea ce privește tarifele la cazare în această perioadă, peste 50% dintre participanții la studiu susțin că au prețuri similare sau chiar mai mici în comparație cu 2023, un motiv în plus pentru românii care nu au rezervat până acum un sejur de Paște să profite de aceste prețuri.