Mocănița Huțulca

Mocănița de la Huțulca -Moldovița, a fost construită în anul 1888 pentru transportul lemnului exploatat din pădure la gater pe un traseu de cale ferată îngustă.

Linia de cale ferată a fost preluată în anul 1909 de Fondul religionar bisericesc ortodox al Bucovinei, care administra o mare parte din suprafața împădurită și a schimbat ecartamentul liniei de la 800 mm la 760 mm, care este ecartamentul standard.

La început traseul avea 24 de kilometri, iar în anul 1987 sistemul a ajuns la o lungime de 73 kilometri, dar în prezent linia are circa 14 kilometri.

Începând cu anul 2005, mocănița este administrată de Asociația pentru păstrarea liniilor înguste din România, aceasta fiind folosită până în anul 2001 pentru transportul de masă lemnoasă.

În prezent mocănița este o atracție turistică și sunt oferite călătorii de plăcere pe tot parcursul anului.

Linia de cale ferată pornește din stația CFR Moldovița unde poate fi vizionată o colecție de amintiri despre linii înguste care a facut parte din Muzeu de cale îngustă Ybbsitz din Austria și donată de colecționar.

Traseul de cale ferată urmărește albia pârâului Moldovița într-o zonă pitorească specifică Bucovinei.

Capătul liniei este o poiană la marginea unei păduri de conifere unde turiștii pot participa la o masă tradițională bucovineană.

Related Stories

Descoperă

Procesiune-pelerinaj „Drumul Crucii” pe Dealul Furcoi din Sucevița, în...

Evenimentul, organizat de preoți și autorități locale, invită credincioșii la o meditație asupra jertfei și iubirii mântuitoare a lui Hristos. Traseul propus va fi presărat cu cele 14 popasuri ale „Căii Durerii” (Via Dolorosa), inspirate din Cetatea Veche a Ierusalimului, culminând cu paraclisul din vârful dealului.

Vezi destinațiile cu cele mai mari șanse în lupta...

Cu doar șapte  zile rămase până la încheierea votului în competiția Destinația Anului® 2025, în clasamentul provizoriu cu câte cinci nominalizări la cele cinci categorii au rămas din județul Suceava destinațiile Țara Dornelor, Ținutul Mănăstirilor din Bucovina, stațiunea Vatra Dornei și Complexul Agrement Ariniș Gura Humorului

Programul de turism cultural „România Atractivă”, prezent la cel...

Programul de turism cultural „România Atractivă” este prezent, în perioada 4-6 martie 2025, la cel mai mare și mai important târg de turism nu doar din Europa, ci din întreaga lume: Bursa Internațională de Turism – ITB Berlin;

Județul Suceava a intrat în finala „Destinația Anului 2025”...

Județul Suceava se remarcă în mod special în acest an al concursului clasându-se pe locul al doilea la nivel național, cu 9 destinații finaliste, fiind depășit doar de județul Brașov, care are 11 reprezentante.

Doina Teodoru, Bogdan Drăcea și Lolrelai aduc la Suceava,...

Filmul MENTORII promite să fie cea mai tare comedie românească a anului 2025. Inspirat din realitate, scenariul explorează fenomenul „experților” din online, acei influenceri care oferă sfaturi miraculoase despre succesul garantat și transformările peste noapte.

Ziua Internațională a Ghidului de Turism celebrată de suceveanul...

Evenimentul organizat de Ciprian Șlemco reunește 115 ghizi de turism din toată țara, specializați pe circuite de incoming

Categorii populare