Mocănița Huțulca

Mocănița de la Huțulca -Moldovița, a fost construită în anul 1888 pentru transportul lemnului exploatat din pădure la gater pe un traseu de cale ferată îngustă.

Linia de cale ferată a fost preluată în anul 1909 de Fondul religionar bisericesc ortodox al Bucovinei, care administra o mare parte din suprafața împădurită și a schimbat ecartamentul liniei de la 800 mm la 760 mm, care este ecartamentul standard.

La început traseul avea 24 de kilometri, iar în anul 1987 sistemul a ajuns la o lungime de 73 kilometri, dar în prezent linia are circa 14 kilometri.

Începând cu anul 2005, mocănița este administrată de Asociația pentru păstrarea liniilor înguste din România, aceasta fiind folosită până în anul 2001 pentru transportul de masă lemnoasă.

În prezent mocănița este o atracție turistică și sunt oferite călătorii de plăcere pe tot parcursul anului.

Linia de cale ferată pornește din stația CFR Moldovița unde poate fi vizionată o colecție de amintiri despre linii înguste care a facut parte din Muzeu de cale îngustă Ybbsitz din Austria și donată de colecționar.

Traseul de cale ferată urmărește albia pârâului Moldovița într-o zonă pitorească specifică Bucovinei.

Capătul liniei este o poiană la marginea unei păduri de conifere unde turiștii pot participa la o masă tradițională bucovineană.

Related Stories

Descoperă

Vola: Tensiunile din Orientul Mijlociu au dus la anularea...

În plin sezon estival, orice perturbare geopolitică se amplifică prin contextul aglomerat din aeroporturi și gradul ridicat de ocupare a zborurilor. Rutele ocolitoare impuse operatorilor duc la creșterea consumului de combustibil, întârzieri în lanț și nevoia de cazare suplimentară pentru echipaje. În același timp, companiile aeriene suportă costuri ridicate pentru compensarea pasagerilor afectați, rerutare, mese și nopți de cazare.

Românii preferă vacanțele cu piscină, mic dejun inclus și...

Accesul la piscină și facilitățile de tip SPA, precum sauna sau jacuzzi-ul, sunt tot mai căutate. Acestea pot crește șansele de rezervare cu până la 40%, în special în cazul sejururilor de weekend, a vacanțelor în cuplu sau a pachetelor de tip wellness. Aceste dotări sporesc nu doar gradul de ocupare, ci și durata medie a șederii.

Tot mai mulți români aleg muntele în sezonul cald,...

Dacă în anii trecuți litoralul domina sezonul estival, în 2025 tot mai mulți turiști își îndreaptă atenția către stațiuni precum Poiana Brașov, Sovata, Băile Tușnad, Borsec sau Vatra Dornei, alegând unități de cazare care îmbină peisajele montane spectaculoase cu confortul unui hotel de 4 stele, piscină interioară sau exterioară și servicii de spa.

Vara 2025: Romanii pot zbura cu mai putin de...

Potrivit datelor Vola, inceputul lunii iunie este momentul ideal pentru romanii care vor sa calatoreasca in Europa cu un buget redus. La polul opus, cea mai scumpa perioada ramane luna august, cand tarifele depasesc 300 de euro

Creștere cu 10% a numărului de turiști români în...

Conform datelor Organizației Germane pentru Turism, Germania este pe locul 3 în preferințele turiștilor români. Între ianuarie și martie 2025, Germania a înregistrat 326.429 de înnoptări din partea turiștilor români, o creștere de 9,6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai ieftine vacanțe de vară rezervate de români...

Luna iunie domină segmentul vacanțelor accesibile, fiind preferată de turiștii cu bugete de până la 2000 lei. În schimb, cele mai scumpe vacanțe din sezon s-au rezervat în lunile iulie și august, prețul mediu depășind 5000 lei

Categorii populare