Mocănița Huțulca

Mocănița de la Huțulca -Moldovița, a fost construită în anul 1888 pentru transportul lemnului exploatat din pădure la gater pe un traseu de cale ferată îngustă.

Linia de cale ferată a fost preluată în anul 1909 de Fondul religionar bisericesc ortodox al Bucovinei, care administra o mare parte din suprafața împădurită și a schimbat ecartamentul liniei de la 800 mm la 760 mm, care este ecartamentul standard.

La început traseul avea 24 de kilometri, iar în anul 1987 sistemul a ajuns la o lungime de 73 kilometri, dar în prezent linia are circa 14 kilometri.

Începând cu anul 2005, mocănița este administrată de Asociația pentru păstrarea liniilor înguste din România, aceasta fiind folosită până în anul 2001 pentru transportul de masă lemnoasă.

În prezent mocănița este o atracție turistică și sunt oferite călătorii de plăcere pe tot parcursul anului.

Linia de cale ferată pornește din stația CFR Moldovița unde poate fi vizionată o colecție de amintiri despre linii înguste care a facut parte din Muzeu de cale îngustă Ybbsitz din Austria și donată de colecționar.

Traseul de cale ferată urmărește albia pârâului Moldovița într-o zonă pitorească specifică Bucovinei.

Capătul liniei este o poiană la marginea unei păduri de conifere unde turiștii pot participa la o masă tradițională bucovineană.

Related Stories

Descoperă

Cum pot românii să călătorească mai ieftin, în mod...

În cazul zborurilor cu decolare din România, cele mai ieftine bilete de avion vor fi cele rezervate în zilele de duminică, apoi de sâmbătă. De asemenea, specialiștii spun că între orele 18:00 și 20:00 este mai bună fereastră pentru rezervarea biletelor de avion ieftine. Cele mai accesibile bilete se rezervă acum cu 30 sau chiar 45 de zile înainte de plecare.

Prețuri mai mici pentru city-break-urile de toamnă. Zborurile din...

Cele mai populare destinații de city-break din Europa sunt orașele care atrag anual cel mai mare număr de turiști: Roma, Paris, Londra, Milano, Bruxelles și Barcelona. În același timp, acestea sunt cunoscute pentru comunitățile mari de români formate în jurul lor și în localitățile învecinate, motiv pentru care există și un număr mai mare de zboruri către și dinspre ele.

Locația, calitatea saltelelor și bogația micului dejun sunt cele...

Un hotel bine ales poate transforma un city break într-o experiență memorabilă, mai ales dacă sunt luați în considerare factorii de calitate pe care turiștii îi caută: confortul camerei și, în special, al patului, micul dejun, locația și facilitățile suplimentare

ANAT: Voucherele de vacanță care se apropie de data...

Agențiile de turism au pregătite oferte speciale pentru posesorii de vouchere de vacanță. În mod deosebit sunt apreciate vacanțele cu discount prin programul „Înscrieri timpurii”, care oferă reduceri de până la 30% din prețul standard, pentru achiziționarea din timp a biletelor. În plus, întrucât începând cu februarie 2022, acestea sunt emise exclusiv pe card electronic, voucherele de vacanță pot fi utilizate și pentru rezervări online în perioada lor de valabilitate.

Întâlnire în premieră între ANAT, Asociația Aeroporturilor din România...

În cadrul întâlnirii au fost discutate o serie de provocări cu care se confruntă sectorul aviatic, precum întârzierile și anulările de zboruri, crearea unui fond de garantare pentru biletele de avion și atragerea unui număr mai mare de companii aeriene pe aeroporturile din România

Stagnare pe piața turismului intern: care au fost destinațiile...

Călătoriile de familie de patru nopți au arătat o creștere generală de 8,7% comparativ cu 2023, cu creșteri notabile în destinațiile montane (2.038 lei), destinațiile SPA (2.183 lei) și orașe (1.832 lei).

Categorii populare