Ouă încodeiate

Meșteșugul decorării ouălor de Paște în Bucovina este unic mai ales că aici se folosesc mai multe tehnici, cum ar fi închistrirea, încondeierea și pictarea ouălor.

Cea mai veche metodă de decorare a ouălor este  închistrirea, care se face folosind ceara de albine și un instrument special, chișița, cu care se trasează modelele cu ceară și se scufundă în vopsea pentru fiecare culoare folosită.

La încodeierea ouălor sunt folosite vopseluri cu care se trasează pe ouă motivele dorite.

Tehnica de pictare a ouălor a apărut prin extinderea tehnicii picturii bizantine pe lemn și la pictura cojilor de ouă.

Această veche și frumoasă tradiție este păstrată prin transmiterea meșteșugului din generație în generație.

Astfel de ouă pot fi admirate atât în ateliere de artizanat din diverse localități ale județului, dar și în muzee unde se prezintă diversele tehnici folosite.

În comuna Vama, Muzeul Oului reuneşte peste 7000 de ouă, jumătate din Bucovina și jumătate, de diverse dimensiuni, lucrate în tehnici şi stiluri diferite, provin din 82 de ţări de pe toate cele 5 continente. Colecţia aparţine prof. Letiţia Orşivschi, artist care prezintă și în muzeu creații ale sale.

Acest meșteșug a fost transformat în artă de Lucia Condrea din Moldovița care a înregistrat tehnica, „Arta Condrea” pe care o folosește în realizarea acestor ouă având ca punct de plecare tehnica batik-ului.

Peste 5000 de exemplare de ouă decorate pot fi văzute în muzeul deschis de aceasta la Moldovița, unde pot fi admirate ouă realizate de ea, dar și ouă  din diverse zone din Bucovina realizate în diferite perioade, inclusiv ouă decorate provenind din diverse alte țări.

În comuna Ciocănești, unde se organizează anual un festival național al ouălor încondeiate, acest meșteșug este realizat în circa 20 de ateliere de artizanat.

Related Stories

Descoperă

Vola: Tensiunile din Orientul Mijlociu au dus la anularea...

În plin sezon estival, orice perturbare geopolitică se amplifică prin contextul aglomerat din aeroporturi și gradul ridicat de ocupare a zborurilor. Rutele ocolitoare impuse operatorilor duc la creșterea consumului de combustibil, întârzieri în lanț și nevoia de cazare suplimentară pentru echipaje. În același timp, companiile aeriene suportă costuri ridicate pentru compensarea pasagerilor afectați, rerutare, mese și nopți de cazare.

Românii preferă vacanțele cu piscină, mic dejun inclus și...

Accesul la piscină și facilitățile de tip SPA, precum sauna sau jacuzzi-ul, sunt tot mai căutate. Acestea pot crește șansele de rezervare cu până la 40%, în special în cazul sejururilor de weekend, a vacanțelor în cuplu sau a pachetelor de tip wellness. Aceste dotări sporesc nu doar gradul de ocupare, ci și durata medie a șederii.

Tot mai mulți români aleg muntele în sezonul cald,...

Dacă în anii trecuți litoralul domina sezonul estival, în 2025 tot mai mulți turiști își îndreaptă atenția către stațiuni precum Poiana Brașov, Sovata, Băile Tușnad, Borsec sau Vatra Dornei, alegând unități de cazare care îmbină peisajele montane spectaculoase cu confortul unui hotel de 4 stele, piscină interioară sau exterioară și servicii de spa.

Vara 2025: Romanii pot zbura cu mai putin de...

Potrivit datelor Vola, inceputul lunii iunie este momentul ideal pentru romanii care vor sa calatoreasca in Europa cu un buget redus. La polul opus, cea mai scumpa perioada ramane luna august, cand tarifele depasesc 300 de euro

Creștere cu 10% a numărului de turiști români în...

Conform datelor Organizației Germane pentru Turism, Germania este pe locul 3 în preferințele turiștilor români. Între ianuarie și martie 2025, Germania a înregistrat 326.429 de înnoptări din partea turiștilor români, o creștere de 9,6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai ieftine vacanțe de vară rezervate de români...

Luna iunie domină segmentul vacanțelor accesibile, fiind preferată de turiștii cu bugete de până la 2000 lei. În schimb, cele mai scumpe vacanțe din sezon s-au rezervat în lunile iulie și august, prețul mediu depășind 5000 lei

Categorii populare