Ouă încodeiate

Meșteșugul decorării ouălor de Paște în Bucovina este unic mai ales că aici se folosesc mai multe tehnici, cum ar fi închistrirea, încondeierea și pictarea ouălor.

Cea mai veche metodă de decorare a ouălor este  închistrirea, care se face folosind ceara de albine și un instrument special, chișița, cu care se trasează modelele cu ceară și se scufundă în vopsea pentru fiecare culoare folosită.

La încodeierea ouălor sunt folosite vopseluri cu care se trasează pe ouă motivele dorite.

Tehnica de pictare a ouălor a apărut prin extinderea tehnicii picturii bizantine pe lemn și la pictura cojilor de ouă.

Această veche și frumoasă tradiție este păstrată prin transmiterea meșteșugului din generație în generație.

Astfel de ouă pot fi admirate atât în ateliere de artizanat din diverse localități ale județului, dar și în muzee unde se prezintă diversele tehnici folosite.

În comuna Vama, Muzeul Oului reuneşte peste 7000 de ouă, jumătate din Bucovina și jumătate, de diverse dimensiuni, lucrate în tehnici şi stiluri diferite, provin din 82 de ţări de pe toate cele 5 continente. Colecţia aparţine prof. Letiţia Orşivschi, artist care prezintă și în muzeu creații ale sale.

Acest meșteșug a fost transformat în artă de Lucia Condrea din Moldovița care a înregistrat tehnica, „Arta Condrea” pe care o folosește în realizarea acestor ouă având ca punct de plecare tehnica batik-ului.

Peste 5000 de exemplare de ouă decorate pot fi văzute în muzeul deschis de aceasta la Moldovița, unde pot fi admirate ouă realizate de ea, dar și ouă  din diverse zone din Bucovina realizate în diferite perioade, inclusiv ouă decorate provenind din diverse alte țări.

În comuna Ciocănești, unde se organizează anual un festival național al ouălor încondeiate, acest meșteșug este realizat în circa 20 de ateliere de artizanat.

Related Stories

Descoperă

ANAT, OMD Județul Constanța alături de parteneri, organizează Mega...

Riviera Românească păstrează trendul ascendent, rezervările pentru primele două luni, față de perioada similară a anului trecut, fiind în medie cu 25% mai mari. Programele "Înscrieri Timpurii" s-au bucurat de un interes major, rezervările pornind încă din toamna anului trecut cu reduceri de până la 60% din tariful pachetelor de bază. La acest lucru au contribuit și voucherele de vacanță a căror valoare în 2023 a fost de aproape două miliarde de lei, 95% dintre acestea fiind deja decontate.

Aplicația România Atractivă, imediat după Booking în topul celor...

Programul România Atractivă include 12 rute turistice tematice care străbat toată țara, cu 275 de obiective de vizitat, care vor fi semnalizate și prin infrastructură rutieră specifică până în anul 2026.

Cum a reușit Sovata să rămână în topul destinațiilor...

Dincolo de resursele naturale pe care turiștii le apreciază aici, Sovata s-a dezvoltat și a reușit să se mențină pe un trend ascendent datorită investițiilor făcute în zonă. Un astfel de exemplu este și Hotel Crystal, în centrul Sovatei, la doar 700 de metri de Lacul Ursu.

Numărul turiștilor români care au călătorit în Germania în...

24% dintre călătoriile în Germania ale românilor în anul 2023 au fost efectuate de locuitori ai Transilvaniei. Moldova și regiunea București au reprezentat 20%, respectiv 18%. 11% au provenit din regiunea Muntenia, 10% din Banat, 8% din Oltenia, 4% din Crișana, 3% din Satu Mare și Maramureș, iar 2% din Dobrogea.

Gala Destinația Anului® 2024 a premiat cele mai atractive...

Municipiul Suceava nu a ajuns nici în top trei destinații care te inspiră. Ținutul Mănăstirilor și Țara Dornelor, au obținut locul 2 la categoriile la care au participat, iar comuna Ciocănești locul a treilea

Se caută „Măcelari de elită” pentru echipa care va...

Măcelarii care se înscriu au posibilitatea să aleagă, în funcție de vârstă și de abilitățile tehnice, una dintre următoarele categorii pentru care să concureze: ucenic măcelar (sub 30 de ani), tânăr măcelar (sub 35 ani) sau maestru măcelar.

Categorii populare