Meșteșugul decorării ouălor de Paște în Bucovina este unic mai ales că aici se folosesc mai multe tehnici, cum ar fi închistrirea, încondeierea și pictarea ouălor.
Cea mai veche metodă de decorare a ouălor este închistrirea, care se face folosind ceara de albine și un instrument special, chișița, cu care se trasează modelele cu ceară și se scufundă în vopsea pentru fiecare culoare folosită.
La încodeierea ouălor sunt folosite vopseluri cu care se trasează pe ouă motivele dorite.
Tehnica de pictare a ouălor a apărut prin extinderea tehnicii picturii bizantine pe lemn și la pictura cojilor de ouă.
Această veche și frumoasă tradiție este păstrată prin transmiterea meșteșugului din generație în generație.
Astfel de ouă pot fi admirate atât în ateliere de artizanat din diverse localități ale județului, dar și în muzee unde se prezintă diversele tehnici folosite.
În comuna Vama, Muzeul Oului reuneşte peste 7000 de ouă, jumătate din Bucovina și jumătate, de diverse dimensiuni, lucrate în tehnici şi stiluri diferite, provin din 82 de ţări de pe toate cele 5 continente. Colecţia aparţine prof. Letiţia Orşivschi, artist care prezintă și în muzeu creații ale sale.
Acest meșteșug a fost transformat în artă de Lucia Condrea din Moldovița care a înregistrat tehnica, „Arta Condrea” pe care o folosește în realizarea acestor ouă având ca punct de plecare tehnica batik-ului.
Peste 5000 de exemplare de ouă decorate pot fi văzute în muzeul deschis de aceasta la Moldovița, unde pot fi admirate ouă realizate de ea, dar și ouă din diverse zone din Bucovina realizate în diferite perioade, inclusiv ouă decorate provenind din diverse alte țări.
În comuna Ciocănești, unde se organizează anual un festival național al ouălor încondeiate, acest meșteșug este realizat în circa 20 de ateliere de artizanat.