INEDIT la Muzeul Naţional al Bucovinei – Expoziţie de stampe japoneze „TEATRUL KABUKI”

           Muzeul Național al Bucovinei și Muzeul Național Brukenthal vă invită la vernisajul expoziției Stampe japoneze „TEATRUL KABUKI”,care va avea loc, miercuri, 8 noiembrie 2023, ora 15, la Muzeul de Istorie, Sala Media.

Expoziţia găzduită de Muzeul Naţional al Bucovinei este prima de acest gen din Suceava.

Lucrările expuse provin din colecţia privată a av.George Șerban din București.

Sunt prezentate lucrări ale școlilor de artă: Torii, Katsukawa și Utagawa, precum și ale unor artiști independenţi precum Moronobu, Buncho, Sharaku, Hokusai, Eisen, realizate în perioada EDO (1603-1868).

Prin amabilitatea doamnei Florica Zaharia, este expus și un chimonou ce descrie scena mamemaki, realizat în sec. XIX, piesă donată de Muzeul Metropolitan de Artă New York, pentru Colecţia Muzeului Textilelor din Băiţa.

Expoziţia a debutat în 2018 la Teatrul Naţional din București, după care alte 5 astfel de expoziţii care au fost prezentate la: Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul Orașului Oradea, Muzeul „Regina Maria” Iași, Castelul Cantacuzino Bușteni și la Teatrul Naţional de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galaţi, toate fiind curatoriate de Dr. Alexandru Constantin Chituţă, managerul Muzeului Național Brukenthal.

Teatrologul și profesorul universitar George Banu spunea:

“Teatrul japonez este unul din cele mai bine conservate tradiţii ale artei dramatice din lume, fapt care a contribuit și la realizarea unor imagini ale actorilor și scenelor teatrale prin stampele japoneze. (….)

Mă bucur să observ că teatrul Kabuki este promovat printr-o serie de expoziţii realizate în muzele din România graţie curatorului Alexandru Constantin Chituţă de la Muzeul Naţional Brukenthal cât și prin generozitatea colecţionarului av. George Șerban care pune la dispoziţia vizitatorilor o parte din colecţia sa.

Această lume altfel, atât din perspectiva artistului cât și al spectatorului și al vizitatorului surprinde prin celălalt sens al simbolurilor, la fel de valabil, dar și prin logica firească a unor obiceiuri curioase, stranii pentru noi însă perfect încadrate într-un orizont cultural oriental.”

Expoziția beneficiază de un catalog și va fi deschisă publicului în perioada 8 noiembrie 2023 – 14 ianuarie 2024.

Related Stories

Descoperă

În luna martie turismul a continuat să scadă- 4,1%...

Adrian Voican, președinte Bibi Group4travel: Frământările politice, economice naționale și internaționale se oglindesc  și în apetitul românilor pentru vacanțe. În contextul anulării Visa Waver pentru Statele Unite ale Americii, multe zboruri s-au anulat. Voucherele de vacanță pentru 2025 abia au început timid să fie solicitate din luna mai așa încât rezervările pentru primele 3 luni s-au bazat pe sumele acordate în 2024 și care nu fuseseră consumate. Practic scăderea din februarie, de 4,5% a sosirilor românilor în structurile de cazare clasificate, fusese un semnal că turiștii sunt mai prudenți în rezervări.

Bucovina, Maramureș și Transilvania sunt preferate de români pentru...

Anul acesta Bucovina și Maramureș au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform studiului Travelminit.ro. Aproximativ 41% dintre respondenții sondajului au ales Maramureș sau Bucovina, cu dorința de a se relaxa, de a participa la slujba de Înviere și de a se bucura de mesele bogate cu preparate locale.

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei: destinații ideale, în perioada...

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei cuprinde 18 obiective incluse în programul de turism cultural „România Atractivă”, cele mai multe dintre ele fiind în județul Suceava.

Unde călătoresc românii de Paște? Diaspora revine acasă, iar...

Anul acesta, în perioada Paștelui, prețul mediu al unui bilet de avion dus-întors a fost de 246 de euro, în creștere cu 14% față de 2024, iar valoarea medie a unei rezervări s-a ridicat la 326 de euro.Cel mai ieftin bilet vândut a fost de 51 de euro, pe ruta Bacău - Roma, iar cel mai scump bilet pentru plecările din România a ajuns la 712 de euro, pe ruta București - Lisabona. În ceea ce privește sosirile în România, cel mai ieftin bilet a fost de 99 de euro, pe ruta Atena - București.

Antalya, orașul cu cele mai multe plaje curate din...

Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA): Pe lângă frumusețea naturală, Antalya îmbină luxul și istoria. Resorturile de cinci stele, spa-urile de top și restaurantele gourmet se află în vecinătatea siturilor antice precum Olympos sau Patara, fosta capitală a Ligii Liciene. Vizitatorii pot explora flacăra eternă Chimera sau ruinele civilizației liciene, îmbogățindu-și experiența cu o incursiune în trecut.

Obiective turistice din Suceava, desemnate castigatoare la competitia Destinatia...

Pe scena Galei au urcat câștigătorii competiției Destinația Anului, un reper în industria turismului autohton, care promoveză anual cele mai atractive și valoroase locuri din țară. Ediția din 2025 a adus în finală 76 de destinații turistice, selectate în urma unui proces riguros de nominalizare. Evaluarea s-a realizat printr-un sistem complex, care a combinat votul publicului, analiza unui juriu de experți, măsurarea brandului turistic printr-o cercetare sociologică și evaluarea arhitecturală și urbanistică a fiecărei destinații.

Categorii populare