Ceramica de Marginea

Ceramica de culoare neagră este mărturie a originii dacice și se mai întâlnește în zilele noastre numai în atelierele de olărit din comuna Marginea

Ceramica neagră de Marginea a devenit celebră peste tot în lume, fiind extrem de apreciată. Atelierele de lucru sunt atractive puncte de vizitare, având şi magazine care comercializează artă populară diversă şi suveniruri.

În Marginea, începutul meşteşugului olăritului practicat şi astăzi se pierde în negura vremii, fiind stabilit de istorici în jurul anului 1500.

Vasele din lut ars au fost folosite inițial la stocarea alimentelor și a preparării hranei, dar în timp meșterii olari din Marginea au realizat și obiecte de lux, care să fie expuse.

Argila este adusă de olari de la marginea satului, iar meșterii frământă lutul cu mâinile goale după ce l-a înmuiat cu apă după care îl pune pe roată de unde începe să dea forma dorită.

Formele vaselor sunt cele din vremuri stravechi, de la oala înaltă, oala mare cu două toarte, strachini de diferte dimensiuni sau oale cu mănuși.

Vasele sunt arse în cuptoare închise și în partea de sus și la gurile de foc,  iar tehnica de decorare este cea tradițională, vasele fiind lustruite cu o piatra specială.

Related Stories

Descoperă

Vola.ro: cât îi costă pe români să evite aglomerația...

Traficul oprit de pe Valea Oltului afectează tot mai mulți români care au drum spre centrul și vestul țării în perioada aceasta, mai ales că suntem în plin sezon al festivalurilor

Președintele ANAT, Alin Burcea, cere statului român să combată...

Alin Burcea: Se fac cazări în apartamente private, pe Litoral și la munte, și nu se plătește nicio taxă. Pe de altă parte, sunt persoane fizice care organizează grupuri, atât în România, cât și în străinătate, la negru, fără licență, fără brevet, și nu plătesc 1 leu statului român. Propun ca vama să verifice ca fiecare autocar să aibă licență de turism iar ghidul brevet

Japonia a devenit noua destinație îndepărtată ”la modă”

La ora actuală, topul destinațiilor alese de români în Japonia este condus de Kyoto, urmat de ⁠Tokyo, ⁠Nara, ⁠Osaka și ⁠Hiroshima.

Românii preferă în continuare concediile pe litoralul românesc. Ce...

Litoralul românesc rămâne în topul preferințelor turiștilor, cu 55% dintre voturile participanților la studiu. Românii sunt și în căutare de stațiuni montane (47%), de tururi prin țară (46%), dar și de stațiuni balneo (43%).

IRI Travel recomandă turiștilor români cum pot ajunge mai...

Românii au fost informați că statul bulgar efectuează lucrări de reabilitare la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse pe propriul sector începând cu 9 iulie, blocând acest pod timp de două luni. Din păcate, lucrările au loc în vârf de sezon estival, îngreunând circulația pentru circa 1,5 milioane de români care merg cu automobilele proprii în Bulgaria, Turcia și Grecia. Într-o primă etapă a reparațiilor circulația rutieră pe pod va fi restricționată pe sensul de intrare în Bulgaria și apoi pe sensul de ieșire, spre România.

ANAT avertizează: lărgirea plajelor este binevenită, dar nu în...

Președintele ANAT, Alin Burcea, își pune întrebarea dacă ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Mircea Fechet, realizează ce înseamnă să ai lucrări de infrastructură în plin sezon. ”Am realizat, dintr-o eroare, nu s-a înțeles cum să se organizeze licitațiile iar jumătate dintre licitații nu s-au făcut în acest an. Dar să dai acceptul pentru înnisipare în sudul Litoralului, în plin sezon? Are habar domnul ministru că plajele din Neptun sunt acum închise? Este conștient de ceea ce face? La Neptun, noroc cu piscinele și cu un aqua park. Altfel, avem semnale puternice că turiștii sunt deranjați că nu au acces la plaje. La fel procedează și colegul său, primarul din Mangalia, care asfaltează în plin sezon”.

Categorii populare