Ceramica de Marginea

Ceramica de culoare neagră este mărturie a originii dacice și se mai întâlnește în zilele noastre numai în atelierele de olărit din comuna Marginea

Ceramica neagră de Marginea a devenit celebră peste tot în lume, fiind extrem de apreciată. Atelierele de lucru sunt atractive puncte de vizitare, având şi magazine care comercializează artă populară diversă şi suveniruri.

În Marginea, începutul meşteşugului olăritului practicat şi astăzi se pierde în negura vremii, fiind stabilit de istorici în jurul anului 1500.

Vasele din lut ars au fost folosite inițial la stocarea alimentelor și a preparării hranei, dar în timp meșterii olari din Marginea au realizat și obiecte de lux, care să fie expuse.

Argila este adusă de olari de la marginea satului, iar meșterii frământă lutul cu mâinile goale după ce l-a înmuiat cu apă după care îl pune pe roată de unde începe să dea forma dorită.

Formele vaselor sunt cele din vremuri stravechi, de la oala înaltă, oala mare cu două toarte, strachini de diferte dimensiuni sau oale cu mănuși.

Vasele sunt arse în cuptoare închise și în partea de sus și la gurile de foc,  iar tehnica de decorare este cea tradițională, vasele fiind lustruite cu o piatra specială.

Related Stories

Descoperă

Travelminit: Românii se pregătesc deja pentru minivacanța de 1...

Potrivit datelor emise de Travelminit.ro, 40% dintre ei vor acum un sejur la munte, 21% dintre ei aleg stațiunile balneoclimaterice, 20% își doresc un concediu pe litoral, 12% vor city-break, pe când 9% sunt în căutarea unei alte destinații, fără să precizeze specificul ei.

Tendințele Sezonului Estival 2024: Turiștii din regiunea Moldova optează...

Tendințe ale sezonului estival 2024: Perioada medie a sejurului este în scădere. Turiștii preferă să efectueze mai multe sejururi mai scurte într-un an, în loc de un singur sejur de 7–10 zile. Astfel, pot vizita mai multe destinații.

Expoziția „Drumul Morilor-prin Bucovina și Schwaben. De la meșteșug...

Expoziția reprezintă o paralelă între instalațiile de tehnică populară din regiunea Schwaben (Germania) și cele din Bucovina, morile fiind de multe ori parte a unui complex industrial împreună cu pive, ferăstraie sau mori de producere a hârtiei, numitorul comun a acestor instalații fiind roata hidraulică.

ATGR & OLD LINE TRAVEL: Peste 60% dintre copiii...

Dintr-un studiu efectuat recent de către un grup de cercetare în domeniul educațional și social, rezultă că peste 60% dintre copiii și tinerii din România aleg să-și petreacă vara în tabere. Aceste date reprezintă o ilustrare semnificativă a preferințelor estivale ale segmentului juvenil la nivel național și a importanței care se acordă experiențelor educaționale și recreative în această perioadă a anului.

Caravana Shakespeare vine la Suceava

Iubitorii de teatru sunt așteptați așadar duminică, 7 aprilie, ora 18:00, în parcarea Iulius Mall, la un spectacol în aer liber, după 6 texte ale lui Wiliam Shakespeare. Intrarea este liberă iar participanții au ocazia să se înscrie într-un concurs care le poate aduce unul dintre cele două weekend-uri în doi, la Festivalul Internațional Shakespeare – Ediția a XIV-a, care va avea loc în perioada 16-26 mai 2024, la Craiova.

20 aprilie la Suceava: se lansează documentarul despre Ilie...

Documentarul este regizat de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu, fiind distribuit de Transilvania Film. Printre producătorii NASTY se numără Cosmin Hodor (HDR Evolution) și Tudor Giurgiu (Libra Films), iar co-producător este Hanka Kastelicová (Vice President & Executive Producers Documentaries HBO EMEA – HBO Max). 

Categorii populare