Ceramica de Marginea

Ceramica de culoare neagră este mărturie a originii dacice și se mai întâlnește în zilele noastre numai în atelierele de olărit din comuna Marginea

Ceramica neagră de Marginea a devenit celebră peste tot în lume, fiind extrem de apreciată. Atelierele de lucru sunt atractive puncte de vizitare, având şi magazine care comercializează artă populară diversă şi suveniruri.

În Marginea, începutul meşteşugului olăritului practicat şi astăzi se pierde în negura vremii, fiind stabilit de istorici în jurul anului 1500.

Vasele din lut ars au fost folosite inițial la stocarea alimentelor și a preparării hranei, dar în timp meșterii olari din Marginea au realizat și obiecte de lux, care să fie expuse.

Argila este adusă de olari de la marginea satului, iar meșterii frământă lutul cu mâinile goale după ce l-a înmuiat cu apă după care îl pune pe roată de unde începe să dea forma dorită.

Formele vaselor sunt cele din vremuri stravechi, de la oala înaltă, oala mare cu două toarte, strachini de diferte dimensiuni sau oale cu mănuși.

Vasele sunt arse în cuptoare închise și în partea de sus și la gurile de foc,  iar tehnica de decorare este cea tradițională, vasele fiind lustruite cu o piatra specială.

Related Stories

Descoperă

ANAT cere numirea unui secretar de stat din industria...

ANAT: Turismul românesc se confruntă cu multiple probleme care necesită o abordare pragmatică și bine informată. Doar o persoană cu experiență directă în industrie poate înțelege nevoile reale ale agenților economici care își desfășoară activitatea în turism și HORECA, ale investitorilor și ale celorlalți actori implicați. Numirea unui lider din afara acestui domeniu riscă să perpetueze o lipsă de direcție și să compromită potențialul turismului de a deveni un motor economic major.

Suceava atrage turiști și prin Piața Volantă: Un loc...

Președintele Asociației „Gustă din Bucovina”, Alexandru Andrieș spune că din ce în ce mai mulți turiști vin să descopere dacă realitatea reflectă ceea ce văd în materialele video de promovare: „Curiozitatea îi ghidează să afle: chiar e așa ca în video-uri? Cu degustări, ceai, povești cu producători și o atmosferă autentică? Și da, pleacă zâmbind și încântați.”

Gheorghe Fodoreanu, fost președinte ANAT: Turismul românesc ar fi...

Fodoreanu: Schimbările aduse de aderarea totală la spațiul Schengen reprezintă o oportunitate majoră pentru turismul de circuite cu autocare, facilitând accesul turiștilor din țările central europene, pentru care distanțele pentru Maramureș, Bucovina, Transilvania, Delta Dunării, litoralul și București devin accesibile

După ce zeci de turiști au fost înșelați cu...

Alin Burcea, președinte ANAT: Turiștii trebuie să cumpere numai de la agenții de turism licențiate, pentru că astfel sunt protejați conform legislației în vigoare. Amatorii de chilipiruri au mari șanse să fie păgubiți

Cum se autosabotează turismul românesc: MEAT și Ministerul Finanțelor...

Alin Burcea, președintele ANAT: Este incredibil cum Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor își arată incapacitatea de a găsi soluții, deși există temei legal pentru a finanța participarea României la târgurile internaționale. Nu lipsa bugetului este problema reală, ci lipsa de voință și de implicare. Dacă ar exista un minim efort și responsabilitate din partea celor care gestionează aceste decizii, România nu ar fi pusă în această situație rușinoasă. Absența noastră de la aceste târguri echivalează cu un sabotaj deliberat al turismului românesc și al eforturilor noastre de a ne promova ca destinație pe plan internațional

„Destinația Anului” dezvăluie destinațiile calificate în competiția care celebrează...

În competiție s-au calificat 167 de destinații turistice în categoriile orașe care te inspiră, stațiuni balneo-climaterice, tărâmuri fermecate, sate de poveste, distracție și aventură, cultură și educație

Categorii populare