Ceramica de culoare neagră este mărturie a originii dacice și se mai întâlnește în zilele noastre numai în atelierele de olărit din comuna Marginea
Ceramica neagră de Marginea a devenit celebră peste tot în lume, fiind extrem de apreciată. Atelierele de lucru sunt atractive puncte de vizitare, având şi magazine care comercializează artă populară diversă şi suveniruri.
În Marginea, începutul meşteşugului olăritului practicat şi astăzi se pierde în negura vremii, fiind stabilit de istorici în jurul anului 1500.
Vasele din lut ars au fost folosite inițial la stocarea alimentelor și a preparării hranei, dar în timp meșterii olari din Marginea au realizat și obiecte de lux, care să fie expuse.
Argila este adusă de olari de la marginea satului, iar meșterii frământă lutul cu mâinile goale după ce l-a înmuiat cu apă după care îl pune pe roată de unde începe să dea forma dorită.
Formele vaselor sunt cele din vremuri stravechi, de la oala înaltă, oala mare cu două toarte, strachini de diferte dimensiuni sau oale cu mănuși.
Vasele sunt arse în cuptoare închise și în partea de sus și la gurile de foc, iar tehnica de decorare este cea tradițională, vasele fiind lustruite cu o piatra specială.