Codrul Secular de la Slătioara a fost inclus ca sit în patrimoniul mondial UNESCO la 7 iulie 2017, suprafaţa totală a acesteia fiind de 1.064,2 hectare, este situat în extremitatea estica a masivului Rarău, între bazinele râurilor Moldova și Bistrița și reprezintă o rezervație naturală cu sute de specii naturale de o valoare ridicată, predominând molidul, pinul, bradul și fagul, dar și larice, tisă și alte specii, fiind unul din puținele locuri ale planetei unde natura își continuă cursul firesc al vieții, fără intervenția omului.
Rezervaţia Codrul Secular Slătioara face parte din situl de importanță comunitară Rarău – Giumalău în suprafaţă de 2.547 ha.
Elementele distincte ale rezervaţiei sunt exemplarele multiseculare de brad ce depășesc 140 cm în diametru și 55 m înălțime, precum și speciile din covorul erbaceu de mare importanță pentru știință, unele dintre ele fiind endemice sau plante foarte rare.
Monumentele naturii întâlnite în codrul secular Slătioara sunt tisa, vulturica de stâncă, tulichina, foaie grasă algă roşie de apă dulce.