Ouă încodeiate

Meșteșugul decorării ouălor de Paște în Bucovina este unic mai ales că aici se folosesc mai multe tehnici, cum ar fi închistrirea, încondeierea și pictarea ouălor.

Cea mai veche metodă de decorare a ouălor este  închistrirea, care se face folosind ceara de albine și un instrument special, chișița, cu care se trasează modelele cu ceară și se scufundă în vopsea pentru fiecare culoare folosită.

La încodeierea ouălor sunt folosite vopseluri cu care se trasează pe ouă motivele dorite.

Tehnica de pictare a ouălor a apărut prin extinderea tehnicii picturii bizantine pe lemn și la pictura cojilor de ouă.

Această veche și frumoasă tradiție este păstrată prin transmiterea meșteșugului din generație în generație.

Astfel de ouă pot fi admirate atât în ateliere de artizanat din diverse localități ale județului, dar și în muzee unde se prezintă diversele tehnici folosite.

În comuna Vama, Muzeul Oului reuneşte peste 7000 de ouă, jumătate din Bucovina și jumătate, de diverse dimensiuni, lucrate în tehnici şi stiluri diferite, provin din 82 de ţări de pe toate cele 5 continente. Colecţia aparţine prof. Letiţia Orşivschi, artist care prezintă și în muzeu creații ale sale.

Acest meșteșug a fost transformat în artă de Lucia Condrea din Moldovița care a înregistrat tehnica, „Arta Condrea” pe care o folosește în realizarea acestor ouă având ca punct de plecare tehnica batik-ului.

Peste 5000 de exemplare de ouă decorate pot fi văzute în muzeul deschis de aceasta la Moldovița, unde pot fi admirate ouă realizate de ea, dar și ouă  din diverse zone din Bucovina realizate în diferite perioade, inclusiv ouă decorate provenind din diverse alte țări.

În comuna Ciocănești, unde se organizează anual un festival național al ouălor încondeiate, acest meșteșug este realizat în circa 20 de ateliere de artizanat.

Related Stories

Descoperă

Top 5 cele mai căutate destinații din România pentru...

Analiza Travelminit arată că un sejur de 2-3 nopți pentru două persoane și un copil costă în medie între 150 și 700 lei pe noapte, în funcție de destinație și facilitățile disponibile. Stațiunile montane sau balneare oferă pachete speciale pentru familii, cu demipensiune, acces la piscine, saune și activități pentru copii. Rezervările în octombrie permit familiilor să beneficieze de tarife mai avantajoase comparativ cu sezonul de vară și de mai multă liniște, fără aglomerația caracteristică vacanțelor estivale.

Drumeție cu gust de „Brânzeturi dumnezeiești” – pe Via...

La finalul drumeției, participanții vor ajunge la ferma familiei Mădăraș din Agârbiciu, locul unde se nasc celebrele „brânzeturi dumnezeiești”. Părintele Nicolae Mădăraș, împreună cu cei cinci fii ai săi, cresc vaci din rasa „brună de Maramureș” și prepară produse lactate apreciate nu doar în zona Copșa Mică - Mediaș, ci și dincolo de granițele județului, până la Blaj.

Colliers: Industria hotelieră din România, printre cele mai mari...

Raluca Buciuc, Director, Partner of Valuation360 și Advisory Services la Colliers: Românii au continuat să călătorească și să accepte tarife tot mai ridicate, iar Bucureștiul a ajuns la prețuri pe cameră comparabile cu diverse capitale regionale, de la Viena la Varșovia și Praga. Această evoluție a susținut ca perioada 2023-2025 să fie una foarte bună pentru hotelieri, însă creșterea tarifelor în viitor nu se va putea baza doar pe inflație, ci pe diversificarea serviciilor, inovație și utilizarea tehnologiei AI.

Turismul Românesc 2.0: Cum schimbă tehnologia călătoriile românilor

În sectorul turistic, mai mult de jumătate dintre furnizorii de cazare utilizează instrumente precum tarife dinamice (52%) sau chatboți (58%) pentru a servi mai bine clienții și a crește veniturile. În schimb, piețele din Europa de Est, inclusiv România, rămân în mare parte subdigitalizate, multe operațiuni fiind încă realizate manual.

Hello Holidays marchează Ziua Mondială a Turismului cu oferte...

Fiecare ediție a Zilei Mondiale a Turismului are o tematică specială, axată pe provocările și oportunitățile momentului, de la digitalizare și sustenabilitate, până la turismul rural sau incluziunea socială. Este o zi în care industria călătoriilor își reafirmă rolul vital, amintind că fiecare turist contribuie la schimb și înțelegere interculturală.

Eco-Brunch aniversar la Dorna Candrenilor: 15 ani de ecoturism...

Atmosfera de sărbătoare a adunat peste 200 de participanți, oaspeți din țară, din străinătate și din comunitățile locale. Peste 50 de localnici s-au implicat direct în organizare: gospodine și producători locali, soliști și dansatori de folclor, voluntari și meșteri populari.

Categorii populare