Ouă încodeiate

Meșteșugul decorării ouălor de Paște în Bucovina este unic mai ales că aici se folosesc mai multe tehnici, cum ar fi închistrirea, încondeierea și pictarea ouălor.

Cea mai veche metodă de decorare a ouălor este  închistrirea, care se face folosind ceara de albine și un instrument special, chișița, cu care se trasează modelele cu ceară și se scufundă în vopsea pentru fiecare culoare folosită.

La încodeierea ouălor sunt folosite vopseluri cu care se trasează pe ouă motivele dorite.

Tehnica de pictare a ouălor a apărut prin extinderea tehnicii picturii bizantine pe lemn și la pictura cojilor de ouă.

Această veche și frumoasă tradiție este păstrată prin transmiterea meșteșugului din generație în generație.

Astfel de ouă pot fi admirate atât în ateliere de artizanat din diverse localități ale județului, dar și în muzee unde se prezintă diversele tehnici folosite.

În comuna Vama, Muzeul Oului reuneşte peste 7000 de ouă, jumătate din Bucovina și jumătate, de diverse dimensiuni, lucrate în tehnici şi stiluri diferite, provin din 82 de ţări de pe toate cele 5 continente. Colecţia aparţine prof. Letiţia Orşivschi, artist care prezintă și în muzeu creații ale sale.

Acest meșteșug a fost transformat în artă de Lucia Condrea din Moldovița care a înregistrat tehnica, „Arta Condrea” pe care o folosește în realizarea acestor ouă având ca punct de plecare tehnica batik-ului.

Peste 5000 de exemplare de ouă decorate pot fi văzute în muzeul deschis de aceasta la Moldovița, unde pot fi admirate ouă realizate de ea, dar și ouă  din diverse zone din Bucovina realizate în diferite perioade, inclusiv ouă decorate provenind din diverse alte țări.

În comuna Ciocănești, unde se organizează anual un festival național al ouălor încondeiate, acest meșteșug este realizat în circa 20 de ateliere de artizanat.

Related Stories

Descoperă

Campingul, trend în ascensiune: BIBI Adventure CampFest 2025, propune...

Potrivit unui studiu Statista din 2024, în Europa, numărul celor care aleg campingul a crescut cu 25% în ultimii 5 ani, iar în România, conform Eurostat, numărul turiștilor în campinguri a înregistrat o creștere de 15% față de 2023.

Grupul ITH (Vola, Fru, GoVola) devine partener direct de...

Grupul ITH din care fac parte portalurile Vola.ro, Fru.pl si GoVola.com, anunță integrarea directă a zborurilor LOT Polish Airlines în platformele proprii, marcând un parteneriat strategic de referință pentru ambele companii în Europa Centrală și de Est. Parteneriatul este deja activ în toate piețele în care operează Grupul ITH, respectiv România, Polonia și Bulgaria. Această colaborare consolidează poziția grupului ca lider regional în distribuția biletelor de avion.

Turismul european în 2025: Mastercard Economics Institute evidențiază tendința...

Raportul arată că europenii iau deciziile de călătorie în funcție de valorile lor, căutând activități ce implică conexiune, programe de wellness, activități sportive și de aventură și experiențe culinare. În timp ce cursul valutar și contextul geopolitic pot influența comportamentul de consum, raportul evidențiază că pasiunile și dorința de a trăi experiențe cu sens continuă să fie factori esențiali în modelarea industriei turismului.

În luna martie turismul a continuat să scadă- 4,1%...

Adrian Voican, președinte Bibi Group4travel: Frământările politice, economice naționale și internaționale se oglindesc  și în apetitul românilor pentru vacanțe. În contextul anulării Visa Waver pentru Statele Unite ale Americii, multe zboruri s-au anulat. Voucherele de vacanță pentru 2025 abia au început timid să fie solicitate din luna mai așa încât rezervările pentru primele 3 luni s-au bazat pe sumele acordate în 2024 și care nu fuseseră consumate. Practic scăderea din februarie, de 4,5% a sosirilor românilor în structurile de cazare clasificate, fusese un semnal că turiștii sunt mai prudenți în rezervări.

Bucovina, Maramureș și Transilvania sunt preferate de români pentru...

Anul acesta Bucovina și Maramureș au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform studiului Travelminit.ro. Aproximativ 41% dintre respondenții sondajului au ales Maramureș sau Bucovina, cu dorința de a se relaxa, de a participa la slujba de Înviere și de a se bucura de mesele bogate cu preparate locale.

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei: destinații ideale, în perioada...

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei cuprinde 18 obiective incluse în programul de turism cultural „România Atractivă”, cele mai multe dintre ele fiind în județul Suceava.

Categorii populare