Centru de pelerinaj marian pentru ortodocși, catolici și armeni 

Județul Suceava este unic în ceea ce privește pelerinajele religioase care se desfășoară cu prilejul sărbătorii creștine Adormirea Maicii Domnului care atrag zeci de mii de pelerini ortodocși, catolici, dar și armeni ce vin atât din țară, din țările vecine, dar și din Europa și chiar Statele Unite și Canada.

Astfel, cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului centrele de pelerinaj sunt mănăstirea Putna pentru ortodocși, Basilica Minor de la Cacica pentru catolici și mănăstirea Hagigadar pentru armeni.

La mănăstirea Putna participă anual la acest pelerinaj creștin-ortodocși în special din România, Republica Moldova și Ucraina.

La Basilica Minor din Cacica, declarat centru de pelerinaj catolic, participă catolici din țară, dar și din alte țări europene, iar serviciile religioase sunt celebrate în limbile română, polonă, germană şi maghiară.

Pelerinajele la Cacica, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, au o vechime de peste 100 de ani, primul fiind în anul 1905.

În anul 1997 biserica din Cacica a fost declarată Sanctuar naţional, cu toate demnităţile şi privilegiile, cu propriul statut, iar în anul 2000 Papa Ioan Paul al II-lea a ridicat Sanctuarul din Cacica la rangul de Basilica Minor.

Pelerinajul de la mănăstirea Hagigadar se organizează în duminica cea mai apropiată de data de 15 august, sărbătoarea religioasă Adormirea Maicii Domnului. La Hagigadar  se reunesc armeni din toată ţara, inclusiv armeni catolici din Ardeal, dar şi armeni din Statele Unite sau Canada.

De altfel, Suceava este oraşul unic în Europa în care armenii să fi construit două mănăstiri, două biserici şi o capelă.

Articolul precedent
Articolul următor

Related Stories

Descoperă

Procesiune-pelerinaj „Drumul Crucii” pe Dealul Furcoi din Sucevița, în...

Evenimentul, organizat de preoți și autorități locale, invită credincioșii la o meditație asupra jertfei și iubirii mântuitoare a lui Hristos. Traseul propus va fi presărat cu cele 14 popasuri ale „Căii Durerii” (Via Dolorosa), inspirate din Cetatea Veche a Ierusalimului, culminând cu paraclisul din vârful dealului.

Vezi destinațiile cu cele mai mari șanse în lupta...

Cu doar șapte  zile rămase până la încheierea votului în competiția Destinația Anului® 2025, în clasamentul provizoriu cu câte cinci nominalizări la cele cinci categorii au rămas din județul Suceava destinațiile Țara Dornelor, Ținutul Mănăstirilor din Bucovina, stațiunea Vatra Dornei și Complexul Agrement Ariniș Gura Humorului

Programul de turism cultural „România Atractivă”, prezent la cel...

Programul de turism cultural „România Atractivă” este prezent, în perioada 4-6 martie 2025, la cel mai mare și mai important târg de turism nu doar din Europa, ci din întreaga lume: Bursa Internațională de Turism – ITB Berlin;

Județul Suceava a intrat în finala „Destinația Anului 2025”...

Județul Suceava se remarcă în mod special în acest an al concursului clasându-se pe locul al doilea la nivel național, cu 9 destinații finaliste, fiind depășit doar de județul Brașov, care are 11 reprezentante.

Doina Teodoru, Bogdan Drăcea și Lolrelai aduc la Suceava,...

Filmul MENTORII promite să fie cea mai tare comedie românească a anului 2025. Inspirat din realitate, scenariul explorează fenomenul „experților” din online, acei influenceri care oferă sfaturi miraculoase despre succesul garantat și transformările peste noapte.

Ziua Internațională a Ghidului de Turism celebrată de suceveanul...

Evenimentul organizat de Ciprian Șlemco reunește 115 ghizi de turism din toată țara, specializați pe circuite de incoming

Categorii populare